Atenție, proprietari de câini! Cât trebuie să plătiţi pentru asigurarea obligatorie a animalului

3105
Atenție, proprietari de câini! Cât trebuie să plătiţi pentru asigurarea obligatorie a animalului - americanpitbullterriersleeping-1704627829.jpg

Articole de la același autor

Cu o frecvență din ce în ce mai mare vedem știri despre atacuri produse de animale de companie, în general câini. Cel puțin anual au loc și tragedii, în care animalele de companie au atacat, cauzând decesul persoanelor mușcate. Din acest motiv statul a introdus obligativitatea de a asigura anumite rase de câini, considerate violente. Un fel de RCA pentru animale, care să acopere daunele provocate unor terți.
Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) numărul 55/2002 obligă toți proprietarii de câini periculoși să își cumpere asigurare de răspunderi pentru acoperirea eventualelor daune pe care animalul de companie le poate provoca. Legea nu face referiri concrete la acoperiri însă produsele disponibile pe piață se referă la vătămări cauzate oamenilor sau animalelor, dar și la multe alte acoperiri.


Foarte important, asigurarea poate fi cumpărată în aceleași condiții și de proprietarii de câini care nu sunt pe lista de animale periculoase, iar aruncând o privire asupra tragediilor provocate de câini nesupravegheați utilitatea unei astfel de asigurări este destul de clară. Distrugerile provocate de un câine, incluzând aici daunele pe care o persoană vătămată le poate cere, pot ajunge ușor la mii sau zeci de mii de euro.


Pe piață există două tipuri de asigurări în funcție de rasa de câine deținută: Categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor;
Categoria II: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino, Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor. Limita de răspundere este de 50.000 euro pentru care se achită o asigurare între 2.000 și 100.000 de euro. Asigurarea acoperă daune materiale și vătămări corporale/deces cauzate terților din culpa asiguratului.


Pentru o acoperire de 50.000 de euro, prima anuală, adică prețul asigurării, este de aproximativ 970 de euro. Pentru o sumă asigurată de 5.000 de euro, prima anuală nu sare de 100 de euro, cât este o asigurare de locuință în București, sau jumătate din costul unui RCA mediu.


Proprietarii care nu își înregistrează câinii la Asociația Chinologică Română și care nu depun la poliție adeverința și declarația pe propria răspundere, precum și copia după polița de asigurare, riscă să primească amenzi cuprinse între 500 și 1500 de lei. Mai mult, dacă animalele sunt plimbate în locațiile în care au accesul interzis și dacă nu le sunt atașate botnița și zgarda, proprietarii câinilor periculoși riscă, de asemenea, amenzi cuprinse între 1.500 și 3.000 de lei.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.3568 secunde