Ați dat bani pe medicamente pe perioada spitalizării? Îi puteți recupera!

662
Ați dat bani pe medicamente pe perioada spitalizării? Îi puteți recupera! - atidatbani1-1559844614.jpg

Articole de la același autor

Nu există spital public în care bolnavii să nu fie puși, măcar o dată, în situația de a scoate bani din buzunare pentru medicamentele pe care trebuie să și le cumpere din farmacii, pentru că unitatea sanitară nu le are, la un moment dat. 


Potrivit reprezentanților Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, de la începutul anului și până în prezent, au fost înregistrate numai două cereri prin care s-a solicitat decontarea contravalorii unor medicamente. De ce? Pentru că, de foarte multe ori, oamenii fie nu își mai bat capul cu așa ceva, fie nu știu ce trebuie să facă pentru a putea intra în posesia banilor. 
"Am fost nevoită să cumpăr pentru tatăl meu, pe durata spitalizării, mai multe medicamente. De două ori, mi s-a comunicat verbal ce anume trebuie să iau, așa că nu aveam cui să cer banii", ne-a declarat Sorina P., o constănțeancă. 
În aceeași situație s-a aflat și Elena B., care a cumpărat pentru o rudă de-a sa tratamente în valoare de 350 de lei. "Fiind mereu pe fugă, nu m-am mai agitat să aflu ce anume trebuie făcut pentru a-mi recupera banii și nici nu am păstrat bonul", susține femeia. 


Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța susțin că asigurații au dreptul de a solicita spitalului contravaloarea cheltuielilor efectuate în spital pe perioada internării. Ca urmare, în cazul în care asigurații suportă cheltuieli cu medicamente, materiale sanitare și investigații paraclinice la care ar fi fost îndreptățiți fără contribuție personală, spitalele ar trebui să le ramburseze contravaloarea acestor cheltuieli, la cererea lor. 


Desigur, banii sunt restituiți în baza unor documente medicale întocmite de medicul curant din secția în care aceștia sunt internați și avizate de șeful de secție și managerul spitalului. 
"Rambursarea cheltuielilor reprezintă obligația exclusivă a spitalelor și se realizează numai din veniturile proprii ale acestora pe baza unei metodologii proprii", au precizat reprezentanții CJAS. 


Cum intrați în posesia banilor 
Deci, teoretic, pacienții își pot recupera banii. Ce ar trebui să facă ei pentru a intra în posesia acestor sume? Dacă, pe perioada spitalizării, spitalul nu are în stoc medicamentele necesare, medicul curant este obligat să-i înmâneze asiguratului sau aparținătorului documentele avizate conform prevederilor legale și metodologiei proprii, documente în baza cărora aceștia achiziționează singuri medicamentele prescrise, urmând ca spitalul să ramburseze contravaloarea cheltuielilor, la cererea asiguraților. 


Și ministrul Sănătății, Sorina Pintea, recunoaște că spitalele sunt obligate să asigure medicația necesară pacienților, iar în situația în care pacienții cumpără medicamente în perioada în care sunt internați, pot primi de la casieria spitalului contravaloarea medicamentelor și materialelor. 


"Pacientul trebuie să meargă la casieria spitalului, să deconteze rețeta, cu factură și chitanță. El are acest drept. Dacă spitalul nu dispune, poate din motive de aprovizionare, bolnavul poate să-și cumpere, iar cu factura și cu chitanța, face o cerere și merge la casieria spitalului pentru a-și încasa contravaloarea, bineînțeles după ce aprobă directorul financiar, verificând dacă într-adevăr pacientul a fost internat, chitanța a fost eliberată pe perioada internării, iar materialele și medicamentele i-au fost solicitate, ca și ajutor pentru a fi tratat", a explicat Sorina Pintea. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4411 secunde