ITM vă sfătuiește:

Aveți grijă în ce sertar țineți cartea de muncă!

869
Cărțile de muncă au fost desființate. Potrivit lui Eugen Bola, șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanța, de la 31 ianuarie, patronii nu mai au obligația să realizeze cărți de muncă angajaților.
Cele deja existente trebuie completate corect, apoi depuse la sediul ITM, pentru verificare și pentru ca datele să fie trecute în sistem electronic. Termenele acordate de Guvern pentru parcurgerea tuturor etapelor sunt relativ scurte: până la 31 martie trebuie aduse toate cărțile de muncă la ITM, urmând să fie ridicate în cel mai scurt timp, pentru ca la 30 iunie toate să fie în posesia titularilor.
Din vară, singura formă în care va fi ținută evidența anilor munciți va fi pe calculator. De aceea, sfatul șefului ITM este să aveți grijă să nu pierdeți actele. "Titularii trebuie să aibă mare grijă de aceste carnete, chiar dacă au fost prelucrate și scanate de Casa de pensii. Evidența nu va fi decât electronic. Pe hârtie vor fi contractele de muncă, un exemplar la titular, iar celălalt la patron", a afirmat Eugen Bola.
În eventualitatea unei erori în datele salvate în sistemul REVISAL (sistem în care sunt incluse informațiile din toate cărțile de muncă), singura posibilitate pentru ca salariații să o dovedească va fi să prezinte cartea de muncă. Dacă o pierd, vor trebui să strângă, din nou, adeverințe de la toate firmele la care au lucrat. Procedura este anevoioasă și de lungă durată, iar salariații pot avea neplăcerea să constate că sunt firme care nu mai există, iar arhiva lor nu s-a păstrat.

Patronii, pasibili de amenzi
Cum era de așteptat, au apărut deja probleme în procedura de trecere a datelor în sistemul electronic: numeroase cărți de muncă nu au fost completate corespunzător, iar agenții economici întârzie să facă modificările necesare. "Am trimis scrisori către agenții economici, procedură costisitoare pentru ITM, căci sunt probleme. Unii au uitat să depună statele de plată, alții nu au depus deciziile de suspendare etc.", a declarat șeful ITM.
În consecință, patronii care nu se vor conforma riscă să fie călcați de inspectorii de control. "Ne îngreunează și nouă activitatea. Dacă vom vedea că nici în cursul acestei luni nu răspund solicitărilor noastre, vom trimite controale. Există termene pe care suntem obligați să le respectăm", a mai spus Bola.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.3566 secunde