Balta Tuzla, secată de Apele Române

2015
Balta Tuzla a reprezentant în ultimii ani un adevărat pericol pentru localnici. În urma precipitațiilor abundente din septembrie 2005, s-au inundat zeci de gospodării.

Cândva, apa din baltă se scurgea în lacul Techirghiol. Însă, odată cu luarea măsurilor de protejare a lacului, s-a barat valea. Intervenția omului asupra mediului a făcut să fie sacrificate locuințele oamenilor din împrejurimea bălții.
În ultimul deceniu, apele s-au revărsat de multe ori peste gospodăriile oamenilor. Natura a dat mai multe lecții, însă oamenii n-au învățat nimic din asta. În 2005, inundațiile au fost atât de mari încât autoritățile și populația au fost prinse pe picior greșit.
Atunci s-a luat de urgență decizia ca apa din balta Tuzla să fie deversată în mare pentru protecția lacului și a gospodăriilor.
În regim de urgență, în octombrie 2005 s-a pus în funcțiune stația de pompare. "Descărcarea în mare a excesului de apă din balta Tuzla este benefică pentru protecția calității apei lacului Techirghiol", a precizat Cătălin Anton, purtătorul de cuvânt al Direcției Apelor Dobrogea - Litoral.
Prin regimul și instrucțiunile de exploatare, cota bălții trebuie să fie de 70 de centimetri față de nivelul mării. În urmă cu două săptămâni, cota era de 99 centimetri. În timpul inundațiilor, nivelul bălții se situa deasupra mării cu 1,40 metri.
Balta este alimentată cu izvoare subterane, iar precipitațiile din fiecare an cresc cota bălții. "La cota de 70 de centimetri, balta poate primi volumul de atenuare ale unei viituri în condițiile unor precipitații asemănătoare cu cele din 2005", precizează Cătălin Anton.
Stația de pompare realizată cuprinde patru pompe: două cu o capacitate de 300 litri pe secundă și două cu o capacitate de 50 litri pe secundă.
Fiind o lucrare de urgență, în 2005, precizează purtătorul de cuvânt al direcției, la vremea respectivă s-a închiriat pompa de la Administrația Națională Îmbunătățiri Funciare (ANIF). "Era vorba de o negociere directă între două instituții ale statului. Banii au fost plătiți din fondurile proprii ale Direcției Apelor Dobrogea - Litoral, aprobate prin planul tehnic de gospodărire a apelor al Administrației Naționale Apele Române", a declarat Cătălin Anton.
Stația funcționează permanent cu personalul de exploatare și întreținere al ANIF-ului până când va fi definitivată stația de pompare a Apelor Române. În prezent, proiectul se află în faza finală de obținere a avizelor necesare pentru punerea în funcțiune a stației.
Se estimează că până la finele lui 2008 stația Apelor Române să fie pusă în funcțiune.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.2019 secunde