Bătrânețe haine grele! Cozi precum în comunism, pentru un împrumut la CAR

729
4
Bătrânețe haine grele! Cozi precum în comunism, pentru un împrumut la CAR - aglomeratiecarppensionari1-1467131339.jpg
Pensionarii abia se descurcă cu traiul de zi cu zi, iar când se văd nevoiți să își facă modificări prin casă, le este și mai greu. Cheltuielile neprevăzute le dau bugetul peste cap și mulți nu au nici măcar unde să apeleze să se împrumute. Singura lor șansă

și cea mai simplă, de altfel, este CAR-ul pensionarilor.

Lunar, cel puțin 300 de vârstnici iau bani cu împrumut de la Casa de Ajutor Reciproc din Constanța, pentru a-și rezolva diferite probleme pe care le au. Luna aceasta, însă, cererea a fost de două ori mai mare, majoritatea pensionarilor solicitând creditul pentru a-și pune gaze în apartamente. Pensiile abia le ajung de la o lună la alta, iar copiii au și ei problemele lor și nu îi mai pot ajuta.

"Avem mare aglomerație în această perioadă. Vin oamenii să își achite ratele sau să lichideze împrumuturile, au scăpat de întreținere, din iarnă, și acum își fac socotelile altfel", a declarat, pentru "Cuget Liber", Mariana Păculea, contabilul Casei Județene de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Constanța.

De câteva zile coada este imensă, zeci de pensionari așteptând în soare, să ajungă la ghișeu să își plătească împrumuturile.

Bani pentru operații și pentru lemne

Alte câteva zeci de pensionari își depun, zilnic, cererile pentru un împrumut nou.

"Foarte mulți spun că trebuie să își pună gaze, că se racordează toți vecinii și trebuie să o facă și ei, nu au încotro. Mai avem persoane care solicită împrumuturi pentru operații de cataractă sau la picioare și deja au început să ceară pentru a-și cumpera lemne din timp, pentru la iarnă. Luna aceasta am avut, până acum, 630 de solicitări. Îi ajutăm pe toți așa cum putem, pentru că fiecare are o problemă și trebuie să o rezolve ", a mai spus reprezentantul CARP Constanța.

Pe nea Mircea l-am găsit, ieri, la coadă. Își pusese o pălărie de pânză pe cap, să se apere de soare și se bucura că este mai răcoare decât zilele trecute. "Am venit să plătesc ultima rată pentru împrumutul luat astă-iarnă, înainte de Crăciun. Atunci au venit copiii din Anglia și am făcut sărbătorile împreună și a trebuit să fim și noi pregătiți", ne povestește nea Mircea. Nu e trist, dar se vede că nu îi convine situația. Este mândru și nu vrea să recunoască faptul că are nevoie de ajutor. Acum trebuie să își pună gaze, pentru că toată scara va trece la gaze și nu poate să rămână singurul fără.

"Ne trebuie în jur de 3.000 - 4.000 de lei. 1.000 de lei am reușit să punem deoparte, de ceva timp, când am aflat că vecinii au hotărât să tragă gaze în scară. Anul acesta tragem doar la aragaz, că nu ne ajungem cu banii să punem și centrală. Dar la anul o să schimbăm și caloriferele", încheie pensionarul.

Dobândă mică, hârtii puține

Orice pensionar poate lua împrumut, dacă este membru al CARP și dacă găsește un girant, tot pensionar. Nu este nevoie de multe documente, ca la bancă, ci numai de cuponul de pensie. Dobânda este mai mică decât la bancă. Pentru sume până în 1.000 de lei, dobânda este de 10 la sută, pentru sume între 1.000 și 2.000 de lei este 11 la sută și crește cu câte un procent, în funcție de sumă.

Popriri pentru datornici

Din păcate, odată cu creșterea numărului de împrumuturi, au crescut și întârzierile la returnarea banilor. Bătrânii sunt păsuiți o lună, două, dar, dacă tot nu reușesc să plătească, ajung să li se pună poprire pe pensie.

"Avem aproximativ 20 solicitări de poprire către Casa Județeană de Pensii. Sunt oameni care au luat 2.500 de lei, au plătit două rate și apoi nu au mai venit deloc. Sau au luat 500 de lei și nu au plătit nicio rată. Nu sunt sume foarte mari, dar trebuie să le recuperăm, pentru ca să-i dăm mai departe, altora", a mai explicat Mariana Păculea. 

Comentează știrea

Coada la CAR
29 iunie 2016
In patrimoniul national

Pe planeta asta au mai ramas doar trei locuri unde ai posibilitatea sa stai la coada:1-la usa CAR-ului;2-la usa asociatiei de proprietari(intretinerea) si 3-la salamul "Gostat" .Gusta o felie de nostalgie ! Pana mai ieri aveai posibilitatea sa faci coada si la subventiile lui Mazare.Pacat ca s-a distrus coada la zahar ! Aveti grija de traditii,folclor si de patrimoniul national.

Marius
29 iunie 2016
Batranete si comunism

Comunisti si Hoti de politicieni din ultimi 70 de ani ne au invatat sa mintim,furam si sa nu muncim si cu ajutorul preotilor ortodoxi ne au ajutat sa distrugem cultui si prestigiul munci si acum se vad rezultatele,traiasca Mazare si Constantinescu cu pui si uleiu ca suntem de rasul lumi cu asa tara bogata.

david lisa
29 iunie 2016
loan

Bună ziua Sir / Madam, Ai nevoie de asistență financiară pentru companie, ipotecare,chirie, credite personale, masina de credit, sau să cumpere o casă sau chiar școlarizare pentru copilul dumneavoastră? În cazul în care nu există mai multe griji, putem Ajutor! E-mail de mai jos DETALII NUME COMPLET SI PRENUME; .. ȚARĂ;.. STAT;.. ORAȘ;.. Suma necesară; .. DURATĂ;.. VENIT LUNAR; .... PROFESIE;.. NUMAR DE TELEFON;... Salutari MANAGEMENTUL

GLORIA PAUL
18 octombrie 2017
oferta de imprumut

Vești bune! Numele meu este Gloria Paul, cetățean românesc, locuiesc în STRADA CALAMARESTI, NR: 18, BRAD. Este un oraș din județul Hunedoara din regiunea Transilvania a României. Vreau să folosesc acest mediu pentru a oferi consiliere concretă tuturor cetățenilor români care caută un împrumut pentru a fi atenți, deoarece internetul este plin de fraude, acum câteva luni am avut nevoie urgentă de un împrumut din cauza finanțelor mele Situația nu este atât de bună și am fost disperată, am căzut în mâinile creditorilor falși, din Arabia Saudită și Singapore. Aproape am murit, până când un prieten de-al meu mi-a spus de un creditor foarte fiabil numit Mama. Elizabeth Andy, deținătoare a unei organizații globale de creditare, ea este creditor la nivel mondial; pe care l-am contactat și mi-a împrumutat un împrumut de 80.000Lei în mai puțin de 24 de ore cu o rată a dobânzii de 2% și mi-a schimbat viața întregii familii. Am primit împrumutul meu în contul meu bancar după mama. Elizabeth Andy mi-a transferat împrumutul când mi-am verificat soldul contului bancar și am constatat că suma pe care am aplicat-o a fost creditată în contul meu bancar Deci, pentru munca bună Mama. Elizabeth a făcut în viața mea și în familia mea, am decis să spun și să împărtășesc mărturia mea despre Mama. Elizabeth, așa că oamenii din țara mea și orașul meu pot obține un împrumut cu ușurință fără stres. Deci, dacă aveți nevoie de un împrumut, vă rugăm să contactați mama. Elizabeth prin e-mail: ([email protected]) De asemenea, puteți să mă contactați la adresa de e-mail :( [email protected]). Acum, eu sunt proprietarul mândru al unei femei de afaceri bune și mari în orașul meu, Mai Dumnezeu Atotputernic să continue să binecuvânteze pe Mama. Elizabeth pentru munca ei bună în viața mea și familia mea.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2911 secunde