Bătrâni cu pensiile mâncate de bănci

1768
3
Bătrâni cu pensiile mâncate de bănci - itmpensiicoadaghiseubatrani4-1315508020.jpg

Pensionarii sunt de multe ori invidiați că nu mai duc grija zilei de mâine, că au un venit asigurat, că nu se mai tem că și-ar putea pierde locul de muncă, însă cea mai mare parte dintre ei nu o duc deloc așa de bine precum se crede. Și ei au întreținere de plătit, au rate de achitat și datorii de onorat. Unii fac credite pentru a-și ajuta copiii, pentru a-și trimite la facultate nepoții, alții pentru a-și plăti lemnele pentru iarnă sau pentru a face o operație scumpă. Din păcate, mulți dintre ei ajung să nu-și mai poată plăti ratele și intră pe lista datornicilor cu poprire pe pensie.
"În medie, în fiecare lună primim aproximativ 200 de solicitări de instituire a popririi pe pensie. Unele merg până la achitarea datoriei, altele se ridică după ce persoana în cauză își rezolvă problema. De aceea numărul de popriri rămâne totuși constant și nu se majorează simțitor. Unele se înființează, altele ies", a declarat, pentru "Cuget Liber", purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii Publice, Kristina Mutiș.
Practic, în momentul în care se instituie poprire, pensionarul nu mai primește pensia întreagă, însă reținerea nu poate depăși o treime din cuantumul pensiei aflate în plată. CAR-ul pensionarilor, credite, în general de consum, de la instituții financiar-bancare, taxe și impozite locale (pe clădiri, terenuri și autoturisme), restanțele pe mai mult de trei luni la întreținere, amenzi neplătite, de circulație sau pentru alte contravenții, despăgubiri datorate unor persoane fizice, cheltuieli de judecată, pensii alimentare neachitate, debite către șomaj, taxe către furnizorii de utilități sunt motivele pentru care bătrânii au poprire pe pensie.
Potrivit reprezentantului Casei de Pensii, în prezent, aproximativ 2.000 de pensii din județul Constanța au instituite rețineri, în diferite cuantumuri. "Mulți pensionari, atunci când văd că li s-a făcut reținere se dus și își rezolvă situația, își plătesc datoria și se ridică poprirea", a mai adăugat Kristina Mutiș.



Comentează știrea

admirator
9 septembrie 2011
ce vorbiti?

Marea majoritate a pensionarilor nu au acces la credite. De nici un fel! Dvs. vorbiti de o minoritate. Cei sub 60/70 de ani. Depinde de banca. Si care fac nazdravanii economice cu banii. (Nici o banca nu te crediteaza pentru o operatie si alte bazaconii spuse de domniile voastre.) Cred ca ar trebui sa analizati mai atent motivele creditarilor pentru pensionari, virsta lor si cauzele nereturnarii datoriilor la timp! Ca si numarul lor.

pensionar
9 septembrie 2011
pt admirator

nu e adevarat ce spuneti. bancile dau bani oricui daca garanteaza cu o ipoteca. pentru pensionari scurteaza doar perioada de creditare. de atlfel, pensionarii sunt clienti mai solvabili decat salariatii. ei au venitul garantat, asigurat la stat, nu sunt amenintati de somaj iar in caz de deces exista asigurari si ipoteca facuta

muncitor
9 septembrie 2011
pt. admirator

Materialul nu face referire la cum se poate obtine un credit. Evident ca banca nu da credit pt operatii medicale, dar da credite pt nevoi personale!!! in plus, poprirea nu este numai pe credite la banci, ci si la C.A.R. sau pt neplata taxelor impozitelor.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8138 secunde