Borbely: Autoritățile sunt pregătite în caz de inundații, totul depinde de ritmul de topire a zăpezii

237
Borbely: Autoritățile sunt pregătite în caz de inundații, totul depinde de ritmul de topire a zăpezii - laszloborbely-1329296933.jpg

Articole recomandate

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, la RFI, că autoritățile sunt pregătite în caz că vor avea loc inundații, după topirea cantităților masive de zăpadă căzute în ultimele săptămâni, dar că totul depinde de ritmul în care se va topi zăpada.

Laszlo Borbely a afirmat la RFI că producerea inundațiilor depinde de cât de repede se va topi zăpada. Potrivit ministrului Mediului, la râurile mari "probabil că nu vor fi probleme foarte mari".

"Cantitatea de zăpadă, dacă ne uităm la cât a nins în toată țara, este o cantitate însemnată, dar nu e ceva ieșit din comun. Acolo unde au fost probleme grave, au fost din cauza viscolului. Dacă vremea nu se va încălzi foarte brusc și nu vor fi temperaturi, trei-patru zile una după alta, de peste opt sau zece grade, atunci s-ar putea să se topească nu deodată, deci să nu vină de pe versanți acele torente care știm foarte bine că în cazurile acestea sunt cele mai periculoase, pentru că după analiza făcută de cei de la Institutul Hidrologic și de către Apele Române, în momentul de față debitele râurilor sunt destul de scăzute. Și la Dunăre, debitul e aproape la jumătate față de media anuală. Deci la râurile mari probabil că nu vor fi probleme foarte mari, dar depinde cum se va topi zăpada", spune ministrul Mediului.

Laszlo Borbely a amintit că există o strategie națională de combatere a inundațiilor și că "ține de autoritățile locale să fie pregătite".

"În primul rând, noi avem o strategie împotriva inundațiilor, dar ține de autoritățile locale să fie pregătite. Noi avertizăm, noi știm înainte cu câteva ore exact unde o să fie inundații și îi anunțăm. Ei vor primi acest preaviz din vreme. De exemplu, dacă e vreun sat undeva, ca să disloce locuitorii, să fie evacuați, dacă este cazul. Noi avem din păcate experiența acestor inundații și suntem pregătiți, în cazul în care sunt inundații pe râuri, acolo se semnalizează din timp, se iau măsuri", a spus ministrul Mediului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.7911 secunde