Bulgarii învață tehnologiile moderne de apă și canalizare de la RAJA

607
3
În ultimii ani, S.C. RAJA S.A. Constanța a reușit să devină un model în rândul operatorilor de profil din țară și străinătate. Implementarea celor mai noi tehnologii în domeniul serviciilor de alimentare cu apă și canalizare a fost urmarea firească a relațiilor fructuoase de colaborare cu cei mai mari specialiști din lume și a comunicării cu cele mai înalte foruri administrative ale unor țări aflate pe primul loc în ceea ce privește tehnologia la nivel de vârf. 


Ca o confirmare a legăturilor speciale formate, între S.C. RAJA S.A. Constanța și Guvernul Statelor Unite, prin Agenția de Comerț și Dezvoltare a Statelor Unite ale Americii, s-a semnat un protocol pentru implementarea unui proiect pilot SCADA pentru zona Cobadin - județul Constanța, proiect ce a primit o finanțare nerambursabilă de peste un milion de dolari, din partea Guvernului SUA. Programul a fost deja demarat, s-au realizat lucrările de automatizare și în curând sistemul va fi pus în funcțiune.

Vineri, la centrul SCADA din localitatea Cobadin, a avut loc prezentarea oficială a acestui proiect inovator. La eveniment, au participat reprezentanți ai ambasadelor Statelor Unite din Bulgaria și România, ai autorităților locale, dar și reprezentanți ai ministerelor de profil și cei ai companiilor de apă din Bulgaria.

"Proiectul SCADA implementat la stația de la Cobadin monitorizează 25 de localități, din șapte zone: Cobadin, Mereni, Plopeni, General Scărișoreanu, Cotu Văii și Negru Vodă. Totul este automatizat și, prin legături radio, sunt monitorizați parametrii din stațiile locale. Informațiile sunt trimise la Cobadin, permițându-ne astfel să intervenim imediat în caz de avarii", a explicat directorul tehnic al S.C. RAJA S.A., Aurel Presură.

Investiții cu bani de la americani

Investițiile vor continua în perioada următoare, conducerea regiei planificând deja introducerea sistemului SCADA și la Medgidia, Fetești, Hârșova și Buftea, apoi în toate județele unde operează.

"Astfel de stații de transmitere a datelor mai sunt în câteva localități din țară, însă la o scară mult mai mică față de aria geografică pe care le aplicăm noi. Ele sunt într-adevăr eficiente și aduc economii la bugetul regiilor numai atunci când sunt utilizate la o scară largă. Noi intenționăm să le extindem în toate zonele în care operăm. Bulgarii au venit la noi pentru un schimb de experiență, să vadă cum aplicăm noi sistemul. Ei sunt încă destul de în urmă. Apreciem că RAJA Constanța este cu cel puțin zece ani înaintea lor", a declarat directorul general al S.C. RAJA S.A., Felix Stroe.

De altfel, oaspeții din străinătate, mai ales cei bulgari, s-au arătat impresionați de tehnologiile, dar mai ales de managementul regiei constănțene.

"Sunt plăcut impresionat de ceea ce am văzut la stațiile RAJA din Cobadin și Murfatlar. Din punct de vedere tehnic, sunt foarte avansați. De exemplu, sistemul SCADA există numai într-o singură localitate din Bulgaria, și anume Sofia", a explicat Dobromir Simidchiev, viceministrul Dezvoltării regionale și de Lucrări publice din Bulgaria.


Comentează știrea

M*A*M*B*O
25 noiembrie 2012
D-le Felix

Nu uitați să-i învățați pe bulgari și cum taxați voi apa de ploaie chiar dacă luni de zile nu dă un strop. Vă lăudați atât cu modernizarea rețelelor de apă, dar presiunea apei a rămas ca acum 30 de ani adică 0,7- 0,8 bari. Știți D-len Felix că o centrală termică trebuie să funcționeze cu o presiune a apei de 1,2 bari, ba unele tipuri chiar cu 1,5 bari ????. Ce modernizare ați făcut voi ??. Chiar nu aveți bani să cumpărați pompe de circulație performante ?. Sunt scumpe și nu vă mai rămân bani de furat ?! P.S. -Aveți grijă să nu le spune-ți bulgarilor cât costă un metru cub de apă în Constanța că dau bir cu fugiții.

goagal
25 noiembrie 2012
Smecheria RAJA

o fi numai pentru romani sau ii invata si pe bulgari cum sa taxeze 13 m3 apa potabila si(tot) 13 m3 la canalizare ! Hotie pe fata.

goagal
25 noiembrie 2012
Smecheria RAJA

o fi numai pentru romani sau ii invata si pe bulgari cum sa taxeze 13 m3 apa potabila si(tot) 13 m3 la canalizare ! Hotie pe fata.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3607 secunde