Cancerul le-a distrus copilăria. 400 de micuți sunt diagnosticați, anual, cu boala nemiloasă

628
Cancerul le-a distrus copilăria. 400 de micuți sunt diagnosticați, anual, cu boala nemiloasă - cancernou1-1549312410.jpg

Articole de la același autor

Sunt mici, triști și par a nu mai avea chef de nimic. Boala cu care au fost diagnosticați, cancerul, le-a distrus copilăria și a făcut să le dispară frumosul zâmbet de pe buze. Din păcate, viața i-a privat de multe, prin durerea imensă cu care i-a întâmpinat și care pare a nu mai dispărea, uneori. Doar lungile și desele lor deplasări la spital le mai alină durerea.

A. N. este mama unui copil din județul Constanța care a avut ghinionul de a fi diagnosticat, în urmă cu câteva luni, cu tumoare cerebrală. De atunci umblă mai tot timpul prin spitale pentru a-I salva viața. "Aș da orice numai ca băiețelul meu să fie, din nou, sănătos. Nu mai vreau nimic, decât să-l văd, din nou, cum se zbenguie, la fel cum o făcea în anii trecuți când era sănătos. Dumnezeu ne-a dat o palmă greu de suportat", ne-a spus femeia, cu lacrimi în ochi. În situația ei, se află și alți părinți constănțeni, iar mulți dintre ei ajung la spital cu copilași bolnavi de leucemie, tumori cerebrale, limfoame.

Pe toți aceștia îi ajută dr. Adriana Apostol, singurul medic cu specializare pe onco-pediatrie din Dobrogea. Adriana Apostol își desfășoară activitatea la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, acolo unde îi trec prin mâini micuți cu boli dintre cele mai grele. Pentru fiecare dintre ei are o vorbă de alinare, de încurajare și mai ales, le aduce un strop de speranță. Ea este cea care le întinde mâna bieților copilași și îi ajută să meargă mai departe, să îi facă să creadă că pot fi învingători în lupta cu celulele rele și agresive. Desigur, unii înving boala și reușesc să se întoarcă acasă, la grădiniță, la școală, de unde pot vedea cum soarele răsare, din nou, în viața lor.


Partea proastă a lucrurilor este că, în ultimii ani, în județul Constanța au început să predomine bolile maligne la preșcolarii cu vârsta de 1-5 ani. Tocmai de aceea, părinții trebuie să înțeleagă că atunci când observă că starea de sănătate a copilului se deteriorează, atunci sigur este o problemă. În prezent, medicii se confruntă cu două tipuri de adulți.

"Ori avem de-a face cu părinți prea exagerați, care vin la spital pentru orice durere de cap, ori cu părinți care stau până se ajunge la tumori cu metastaze și trebuie să recunosc că foarte mulți aduc copiii metastazați. Alții, în schimb, ajung la specialist în stadiul IV, sunt tratați, dar nu pot fi vindecați. Pe vremuri, aceste persoane trăiau în jur de aproximativ șase luni. Acum, cu tratamentele administrate, pot trăi câțiva ani în plus. Oricum, acestora doar li se prelungește viața, dar stau tot timpul într-o chimioterapie continuă și într-o nenorocire…", a declarat pentru "Cuget Liber", dr. Apostol.

A fost lansat Registrului Național al Cancerelor la Copil

Partea bună a lucrurilor, dacă se poate spune așa, județul Constanța, cât și întreaga țară va dispune, începând de anul acesta, de un set de date complete privind cancerul la copil, prin intermediul Registrului Național al Cancerelor la Copil. Decizia a fost luată în condițiile în care, anual, aproape 400 de copii și adolescenți sunt diagnosticați cu cancer în centrele de oncologie pediatrică din România.

Dintre aceștia, cam jumătate dintre copii ajung la oncologul pediatru în stadii avansate ale bolii. Acesta a fost și motivul pentru care Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică a lansat, în premieră, Registrul Național al Cancerelor la Copil în România.


Acest registru a fost inițiat cu scopul de a contribui la îmbunătățirea asistenței medicale pentru copiii cu cancer din România, prin furnizarea unor date de calitate pentru fundamentarea politicilor de sănătate privind cancerul pediatric și integrarea onco-pediatriei românești în circuitul internațional al cercetării oncologice pediatrice.

"Prin Registrul Național al Cancerelor la Copil nu vom cunoaște doar câți copii au nevoie anual de îngrijire pentru cancer. Vom putea afla și dacă avem medici specialiști suficienți sau dacă există locuri suficiente în secțiile de specialitate. Cunoașterea completă a cazuisticii din anul 2010 până în prezent ne va permite efectuarea unei anchete de supraviețuire, care să ne ofere tabloul obiectiv al șanselor de supraviețuire a copiilor tratați în România, în comparație cu cei tratați peste hotare . În plus, acest instrument va putea fi folosit de decidenții politici pentru a estima în baza unor date concrete câți bani ar trebui să aloce, anual, pentru a asigura necesarul de medicamente", a declarat dr. Monica Desiree Dragomir, președintele Societății Române de Onco-Hematologie Pediatrică.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5888 secunde