Când se redeschide "Casa Soarelui"? Personal medical, școlit pentru îngrijirea paliativă

2039
Când se redeschide

Articole de la același autor

La ora actuală, bolnavii în stadiu terminal au o singură posibilitate de tratament, la Cumpăna, acolo unde a fost inaugurat, în primăvara aceasta, un centru privat de îngrijiri paliative. Între timp, fosta "Casa Soarelui" va fi renovată și va deveni secție exterioară a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU). 


Astfel, potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanța, Aurelia Drăgoi, pentru 2018 au fost încheiate peste o mie de contracte de furnizare a serviciilor medicale, medicamente și dispozitive medicale. Ca noutate, modul de derulare a activității furnizorilor de îngrijiri medicale și/sau paliative la domiciliu în relație contractuală cu CJAS a fost revizuit, introducându-se o serie de condiții suplimentare de calitate și de transparență, dar și dispoziții tranzitorii vizând adaptarea la noile condiții. Spre exemplu, acești furnizori au obligația de a transmite zilnic CJAS, contravaloarea serviciilor de îngrijiri efectuate în ziua anterioară, în relație contractuală cu acestea.


În prezent, "Casa Soarelui", unde erau îngrijiți bolnavii în stadiu terminal este închisă, dar Consiliul Județean Constanța a trimis deja o adresă Ministerului Sănătății, prin care solicită ca această clădire care a servit până de curând drept sediu centrului de îngrijiri paliative pentru bolnavii de cancer să treacă în administrarea domeniului public județean. 


După ce acest demers va fi realizat, a precizat directorul Spitalului Clinic Județean de Urgență, dr. Cătălin Grasa, "Casa Soarelui" va fi trecută în subordinea Spitalului Județean Constanța, fără a-i fi schimbată destinația. 


"Vom avea acolo 15 paturi, unde pacienții vor beneficia de tratamentul de care au nevoie. Până la redeschidere, însă, noi am trimis la școlire personalul medical, pentru că este nevoie ca acesta să învețe cum să acorde îngrijirile pe partea de paliație", a declarat, pentru "Cuget Liber", managerul SCJU.


Reamintim că, în acest loc, până anul trecut erau aduși bolnavii de cancer în fază avansată, dar, la un moment dat, fundației care administra clădirea nu i s-a prelungit contractul de închiriere de către Direcția de Sănătate Publică Județeană Constanța. 


Între timp, un medic constănțean a obținut autorizarea pentru funcționarea unui centru de îngrijiri paliative privat, la Cumpăna, care are în jur de 50 de paturi și care funcționează în contract cu CJAS Constanța, în aceleași condiții în care a funcționat "Casa Soarelui".


Ca urmare, cei care au nevoie de un centru specializat nu trebuie să plătească niciun leu, desigur, în condițiile în care sunt asigurați.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.8533 secunde