Vreme capricioasă din cauza prafului saharian

Caniculă în week-end, ploi în timpul săptămânii

625
Românii se vor confrunta, începând de astăzi, cu prima caniculă a verii 2010. Temperaturile vor ajunge până la 36 de grade Celsius, spun meteorologii, în vreme ce fizicienii susțin că în atmosferă vor ajunge particule de nisip din Sahara.
Potrivit meteorologilor, temperaturi caniculare vor fi înregistrate și pe litoralul românesc. Astfel, dacă vineri vor fi atinse în Constanța maxime de 30 de grade, în week-end mercurul din termometre va depăși 32 de grade, în vreme ce luni este posibil să urce și până la 33 de grade Celsius. Ceva mai cald va fi în restul țării: în București vor fi peste 34 de grade, în Arad, Timișoara, Deva și Alba Iulia vor fi peste 35 de grade, în vreme ce la Giurgiu mercurul din termometre va depăși 36 de grade.
Tot de astăzi aerul va conține praf saharian, din cauza curenților care aduc particulele de nisip din cele mai aride zone ale lumii. "Vom avea concentrații crescute de praf saharian în aer. Fenomenul va începe de mâine (n.r. astăzi). Deși simțim de acum căldura maselor de aer care vin dinspre Africa, totuși acest efect se va intensifica", a declarat, pentru Realitatea.net, fizicianul Doina Nicolae.
Din cauza acestui praf saharian, care va persista deasupra țării noastre două - trei zile, este posibil ca săptămâna viitoare să se formeze nori și să plouă. "Așadar ne așteptăm la caniculă și la temperaturi crescute timp de două-trei zile, după care probabil se va răcori puțin. Dar fenomenul se va repeta întreaga vară", a completat fizicianul.
Praful saharian va fi resimțit prin căldură excesivă, umiditate crescută la sol și, în combinație cu creșterea concentrațiilor de ozon, prin amplificarea efectului de sufocare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4066 secunde