Căpușele atacă din nou! Zeci de persoane mușcate au luat cu asalt Spitalul de Boli Infecțioase

2448
2

Articole de la același autor

În fiecare an, la începutul sezonului cald, constănțenii se confruntă cu același calvar: invazia de căpușe, care afectează într-o măsură foarte mare atât copiii, cât și adulții care au animale de companie. Medicii constănțeni avertizează că oamenii nu sunt suficient de precauți și foarte mulți dintre ei ajung la Spitalul de Boli Infecțioase cu mușcături de căpușă.

"Sunt cazuri și de copii, și de adulți. Vin în fiecare zi pacienți cu mușcături de căpușă. Tot timpul am avut multe cazuri, de aceea, oamenii trebuie să fie mai atenți, să nu se expună, să poarte îmbrăcăminte adecvată, să nu stea în iarbă, să se controleze, dacă cumva au stat în iarbă, mai ales copilașii", a declarat dr. Stela Halichidis, directorul Spitalului de Boli Infecțioase.

Unele mușcături de căpușă sunt inofensive, altele, însă, pot cauza boli grave precum Lyme sau meningoen-cefalită. În procesul de îndepărtare a unei căpușe, instalate pe corp, sunt anumiți pași care trebuie respectați cu strictețe pentru a nu rămâne rămășițe.

"Dacă se găsesc înfipte, să le deșurubeze, în sens invers al acelor de ceasornic, cu o pensetă și cu mănuși de unică folosință. Nu se pune mâna pe căpușă, nu se zdrobește! Nu se decăpu-șează câinii proprii cu mâna! Animalele de companie, în special câinii, trebuie să fie deparazitați de către veterinari. Oamenii să fie mai responsabili și să nu mai doarmă cu câinii în pat!", a expli-cat medicul.

Căpușele infectate provoacă boli grave

Medicii ne sfătuiesc să avem grijă când mergem la plimbare sau când ne așezăm în iarbă. Copiii trebuie controlați cu atenție pe tot corpul, iar dacă se depistează o căpușă, părinții trebuie să o îndepărteze și să meargă de urgență la medic, pentru controlul de rutină.

Căpușa trebuie extrasă cu grijă, pentru a nu i se rupe piciorușele, deoarece aceasta se înșurubează foarte adânc. În aceste cazuri, este mai bine ca pacientul să se prezinte la spital, pentru că un medic chirurg o poate îndepărta mult mai ușor și mai sigur.

"Persoanele mușcate de căpușă vin la spital să vadă dacă trebuie să facă profilaxie antibiotică sau nu, pentru că unele căpușe sunt infectate și pot transmite diverse boli. Altele nu sunt infectate și atunci nu se întâmplă nimic. Există mai multe boli transmise de căpușe. Persoanele care prezintă boli sunt spitalizate, dar mușcătura în sine nu necesită spitalizare. Oamenii trebuie să aibă grijă pe unde umblă și ce fac, ca să nu ajungă la spital. Autoritățile ar trebui să stropească cu substanțe specifice", a mai precizat șeful Spitalului de Boli Infecțioase.

Există zone extrem de sensibile în care se poate instala căpușa, cum ar fi ochiul. În acest caz, persoanele afectate trebuie să consulte de urgență un specialist oftalmolog, pentru a fi extrasă căpușa și pentru tratamentul local.

"Mușcătura de căpușă, la nivelul ochiului, dă o iritație, o inflamație locală. Ochiul devine roșu, dureros, lăcrimos, mai ales la copil. Trebuie să se intervină imediat", a declarat dr. Relu Anghele, specialist oftalmolog.

Spațiile verzi din Constanța, stropite periodic

Autoritățile locale susțin că au început acțiunile de stropire a spațiilor verzi din municipiu încă din luna aprilie.

"Săptămânal, încă de pe 11 aprilie, se realizează acțiuni fitosanitare atât în stațiunea Mamaia, cât și în spațiile publice și parcurile din Constanța. Substanțele sunt biodegradabile, nu sunt toxice pentru un om sau animalele de companie. Programul după care desfășurăm aceste acțiuni este între orele 8 și 16, pe domeniul public", a declarat, pentru "Cuget Liber", Luiza Pară, inspector în cadrul Serviciului Dotări Urbane, Ecarisaj, Dezinsecție și Deratizare din cadrul Primăriei Constanța. 

Comentează știrea

DODO
4 iunie 2016
apa chioara

soutiile cu care primariile ( si nu numai ) fac deratizarile nu cumva sint si ele diluate ? poate le verifica cineva si pe astea

Gigi
5 iunie 2016
Capusele astea ...

... Au adeziuni la PSD , PNL , UNPR si PMP si sunt in plina actiune de strangere de fonduri pentru parlamentare ...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.2285 secunde