Cardul european de sănătate este gratuit

296
Cardul european de sănătate este gratuit pentru cetățeni, începând cu data de 1 ianuarie 2008, ca efect al unei legi pentru modificarea Legii 95/2006 privind reforma în sănătate.
Potrivit actului normativ, costurile cardului european de asigurări de sănătate vor fi suportate din Fondul Unic de Asigurări de Sănătate.
Toate țările europene folosesc sistemul de carduri de asigurat, iar România a primit de la Bruxelles la data de 1 ianuarie 2007 un număr european de identificare unic, ce trebuie să figureze pe card, pentru a identifica cetățenii români asigurați.
Cardurile permit decontarea serviciilor de sănătate efectuate în regim de urgență în spațiul european cetățenilor români. Distribuirea cardurilor este posibilă după șapte zile din momentul în care solicitantul depune la sediul casei de asigurări de sănătate documentele necesare eliberării, dar numai solicitanților care sunt la zi cu plata contribuției către Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Serviciile de distribuție vor fi asigurate de Poșta Romană, cardul fiind livrat solicitanților ca scrisoare recomandată simplă. Asiguratul va primi avizarea prin poștă în termen de șapte zile lucrătoare de la data depunerii cererii și la adresa indicată de acesta. Cardul va fi livrat asiguratului personal. În cazul nerealizării livrării către asigurat a cardului, acesta va fi livrat casei de asigurări de sănătate emitente în termen de 15 zile de la trimiterea primului aviz în cutia poștală a asiguratului. Cardul european de sănătate permite asiguratului aflat în călătorie în statele membre UE accesul la servicii medicale  fără să mai fie necesară încheierea altei asigurări private de sănătate. Cetățenii români beneficiază de îngrijiri medicale în aceleași condiții ca și cele oferite cetățenilor țării respective de sistemul public de asigurări de sănătate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.0344 secunde