Care sunt condițiile pentru a primi pensie anticipată parțială

807
Care sunt condițiile pentru a primi pensie anticipată parțială - pensiianticipatepartial-1478537816.jpg

Articole de la același autor

Zeci de constănțeni vor să iasă la pensie mai devreme de împlinirea vârstei legale de pensionare. Unii dintre ei optează pentru pensionarea anticipată parțială, al cărei cuantum se stabilește la acest moment din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, cu diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat și cu număr de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare. 


Până de curând, cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilea din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, dar prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă. 


În prezent, aceasta poate fi cerută cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, însă opțiunea este valabilă doar pentru persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare. 


Ca urmare, calculul se face în felul următor: din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă se face o diminuare raportată la stagiul de cotizare realizat, nu o diminuare fixă pentru fiecare lună de anticipare. Totodată, valoarea pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare. Calcularea cuantumului pensiei anticipate parțiale este calculat și în funcție de anii munciți în plus față de stagiul complet de cotizare prevăzut de lege, conform unui act normativ intrat în vigoare anul acesta. 


Până acum, diminuarea pensiei anticipate parțiale se făcea cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, fără a fi luați în considerare anii ce depășesc stagiul complet.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 15 Octombrie 2016
Stire din Social : Când ne putem pensiona anticipat
Pagina a fost generata in 0.5854 secunde