Care sunt parametrii rezistoarelor?

1305
Care sunt parametrii rezistoarelor? - tech49155401280-1592813448.jpg

Articole recomandate

Așa-numitele rezistoare sunt elemente rezistive care constau dintr-un material rezistiv acoperit cu un strat izolator. Rolul lor principal este de a schimba puterea furnizată elementului rezistiv și de a o radia sub formă de căldură. Componentele numite rezistoare sunt utilizate pe scară largă în divizoarele de tensiune și pentru limitarea intensității curentului și puterii electrice furnizate sistemelor electronice.


Cei mai importanți parametri ai rezistoarelor
Caracteristicile așa-numitelor rezistoare sunt descrise de un set de parametri tehnici. Cei mai importanți parametri ai unui rezistor sunt, bineînțeles, rezistența sa și puterea nominală (pierdere de putere). În plus, componentele numite rezistoare se caracterizează prin: toleranță, coeficientul termic al rezistenței, factorul de zgomot și tensiunea limită.


Rezistența nominală
Rezistența rezistorului este nominalizată de seriile principale și de precizie cuprinse între E1 și E192.


Puterea nominală
Puterea nominală a rezistorului mai este denumită și pierdere de putere. Imediat după rezistență, acesta este cel mai important parametru al așa-numitelor rezistoare. Valoarea sa determină cantitatea de putere pe care rezistorul o va disipa în timpul funcționării continue la o temperatură ambientală de cel puțin +70oC sau +40oC – în funcție de tipul de rezistor.


Toleranța rezistorului
Toleranța, prin care se caracterizează așa-numitele rezistoare, determină clasa lor de precizie. Aceasta reprezintă abaterea procentuală a valorii rezistenței de la valoarea nominală. Rezistoarele mai puțin precise au o toleranță de +/- 20%, în timp ce rezistoarele mai precise sunt capabile să asigure o toleranță de +/- 0,5%.


Coeficientul termic al rezistenței
Coeficientul termic al rezistenței unui rezistor definește schimbarea valorii rezistenței acelui rezistor pe măsură ce temperatura lui crește. Acest raport este cel mai des exprimat în ppm/K sau în %/K. Cu cât valoarea coeficientului termic al rezistenței este mai mică, cu atât rezistorul asigură o stabilitate de lucru mai bună la modificările de temperatură care îl afectează.


Tensiunea limită
Tensiunea limită a rezistorului arată cât de multă tensiune (tensiune continuă sau amplitudinea curentului alternativ) poate fi conectată la ieșirea rezistorului. Acest parametru este relevant numai în cazul rezistoarelor cu rezistențe nominale mari, într-un interval de câteva sute de kiloohmi.


Factorul de zgomot
Factorul de zgomot determină cât de mult zgomot de semnal generează un rezistor conectat la un sistem electronic. De cele mai multe ori, acest raport este exprimat în mV/V. Acestui parametru ar trebui să i se acorde o atenție specială în timp ce se lucrează cu circuite analogice și alte circuite electronice sensibile la efectul negativ al zgomotului în semnale (de exemplu în sisteme audio).


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.8737 secunde