Cărți din secolul XV la Biblioteca Județeană. Cronica de la Nürnberg, o adevărată enciclopedie

339

Articole de la același autor

Poate că fondul de carte de patrimoniu al Bibliotecii Județene "I. N. Roman" nu este atât de bogat cantitativ (doar 188 lucrări), în comparație cu cel al altor instituții de profil din țară, dar ceea ce avem, aici, la malul mării, își arată importanța prin varietatea volumelor deținute, atât ca vechime, cât și prin conținutul lor. 




Din categoria cărților vechi străine se remarcă, de departe, incunabulul "Liber Chronicarum", carte de succes european, care traduce, mai bine decât orice altă operă, preocupările intelectuale, viziunea asupra lumii și concepția grafică a națiunii germane din acea perioadă a istoriei sale.


Ce este un incunabul? Potrivit bibliotecarului Doina Moșoiu, responsabilă de colecțiile speciale, în limba latină, incunabula înseamnă leagăn, scutec, iar prin extensie, raportat la carte, orice volum tipărit începând cu anul 1456, când Gutenberg tipărește Biblia, până la 1500. 


"Liber Chronicarum sau Cronica de la Nürnberg a fost tipărită la data de 12 iulie 1493, în atelierul renumitului tipograf Anton Koberger. Originar din Nürnberg, membru al unei familii cunoscute din oligarhia care domina orașul, Koberger s-a impus în scurt timp drept cel mai mare editor al vremii sale. El utiliza cele mai bune manuscrise și avea în slujba sa corectori de înaltă calitate. A fost singurul tipograf-librar din vremea sa care a reușit să creeze, mult înaintea lui Christoph Plantin, un atelier de dimensiuni industriale. Cronica a fost tipărită pe hârtie fabricată manual, de calitate excelentă și de format foarte mare, numită Superregal, într-un tiraj de 1500 exemplare. Autorul Cronicii este medicul umanist german Hartmann Schedel. Acesta a găsit, în bogata sa bibliotecă, toată bibliografia necesară cronicii, începând cu lucrările lui Vincent de Beauvais, Jacopo Filippo de Bergamo sau Bartholomeus Platina, custodele bibliotecii Vaticanului. Totuși, modelul principal și prima sursă de informații istorice a autorului rămâne opera umanistului italian Enea Silvio Piccolomini. Volumul, în format in-folio, este scris în limba latină cu caractere gotice și ilustrat cu peste 1.800 xilogravuri realizate în atelierul condus de Michael Wolgemut și Wilhelm Pleydenwurf. Trebuie spus că, pentru multe din imaginile Cronicii s-au folosit șabloane, fie ele personaje sau orașe. De exemplu, 72 plăci de xilogravură au ilustrat 596 personaje (sfinți, papi, împărați, regi, poeți sau filozofi), fiecare placă fiind reprodusă de opt sau nouă ori", a declarat bibliotecarul. 


Doina Moșoiu a precizat că această cronică este o adevărată enciclopedie, cuprinzând istorie, filologie, geografie, meteorologie, minuni, curiozități, descrieri de locuri, de întâmplări, comete, eclipse de soare și de lună, monștri, oameni cu diverse diformități, invazii de lăcuste, scene de holocaust etc.


Cartea a fost achiziționată de Biblioteca Județeană Constanța de la un anticariat din București, în anul 1978, la prețul, uriaș pe atunci, de 62.500 lei. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3138 secunde