Casa bătrânească de la Vișina păstrează, încă, arhitectura tradițională

377

Articole de la același autor

Încet-încet, casele bătrânești și arhitectura tradițională de odinioară dispar, iar locul lor este luat de case spațioase, moderne. Din acest motiv, conducerea Muzeului de Artă Populară din Constanța îi apreciază pe cei ce reușesc să investească în casele vechi, care mai păstrează elemente din arhitectura specifică locului.


Potrivit directorului instituției de cultură, Maria Magiru, o astfel de casă bătrânească se află în satul Vișina (comuna Jurilovca, Tulcea), locuit în mare parte de urmașii bulgarilor. Aceasta a fost achiziționată cu tot cu anexele gospodărești, a fost reparată, restaurată și conservată in situ de către o iubitoare de tradiții, Bianca Folescu din Constanța, care s-a stabilit aici, fiind un factor catalizator pentru revigorarea tradițiilor din zonă. 


"Casa bulgărească de la Vișina, văruită în alb, cu tâmplăria vopsită în albastru, cu accente de roșu și cu acoperiș din stuf, conform arhitecturii tradiționale a locului, păstrează între pereții săi memoria satului dobrogean. Ea a fost extinsă cu alte spații, în acord cu specificul locului, în care, fiecare cameră este amenajată în stilul unei etnii din Dobrogea (greci, turci și tătari, ruși lipoveni), dar se regăsesc și odăi care duc cu gândul la interioarele românilor și aromânilor. În aceste încăperi special amenajate cu obiecte specifice fiecărei etnii, turiștii își pot petrece o noapte pentru a-și aminti de vacanțele din copilărie,  trăite în odăile bunicii. 


Anexele gospodărești (bucătărie, magazie, hambare, cămară), reparate și restaurate, se află în perfectă stare de funcționare, în armonie deplină cu casa veche și casa nouă care adăpostește odăile cu specific etnic. 


Nu lipsesc grajdurile și țarcurile cu animale (cai, măgari, capre, ponei și multe altele), care constituie și ele un punct de atracție pentru turistul care dorește să vadă o gospodărie tradițională", a precizat Magiru.


Toate aceste elemente au determinat Muzeul de Artă Populară din Constanța să organizeze aici, în septembrie 2018, o manifestare culturală de amploare, "Memoria satului dobrogean", la care au fost invitați reprezentanții tuturor etniilor din Dobrogea, precum și meșteri populari, care duc mai departe meșteșugurile moștenite de la părinți și bunici. Manifestarea a avut un mare succes, la ea participând săteni, oameni din localitățile învecinate, din Tulcea și Constanța, dar și turiști. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.272 secunde