Casa Județeană de Pensii primește încă dosare pentru pensionare anticipată

1299
Casa Județeană de Pensii primește încă dosare pentru pensionare anticipată - 003fd16c0dee24a11adf0b47d6120f3d.jpg

Articole de la același autor

Pensiile anticipate ar putea fi sistate. Dacă măsurile anticriză propuse de președintele Traian Băsescu vor fi aprobate, începând cu data de 1 iunie 2010, românii nu se vor mai putea pensiona anticipat, la cerere.
La nivelul județului Constanța, din cei 160.000 de pensionari la nivelul județului Constanța, 5.605 sunt pensionați anticipat, înaintea împlinirii vârstei standard. În ultimii ani însă a crescut foarte mult numărul persoa-nelor care solicită pensionare antici-pată. Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Județene de Pensii, Kristina Mutiș, în luna ianuarie 2010, din cele 525 de dosare depuse, 90 erau pentru acordarea anticipată a pensiei. În februarie, procentul solicitărilor ajunsese la mai bine de 20 la sută. De asemenea, în martie la 782 de dosare înregistrate, 149 erau pentru pensionare anticipată, iar în aprilie, din 631 de dosare depuse, 107 de persoane doreau pensionare înainte de împlinirea vârstei standard.
"Casa Județeană de Pensii Constanța primește în continuare documentele necesare pensionării, atât la limită de vârstă, cât și anticipată. Deocamdată nu am primit niciun act normativ care să oprească depunerea dosarelor", a declarat, pentru "Cuget Liber", Kristina Mutiș.
În prezent, asigurații care au realizat stagiile complete de cotizare, precum și cei care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la 10 ani pot solicita pensie anticipată cu reducerea vârstelor standard de pensionare cu cel mult cinci ani. Cuantumul pensiei anticipate se stabilește din cuantumul pensiei pentru limita de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.
La împlinirea vârstei standard de pensionare, beneficiarul unei pensii anticipate poate solicita trecerea la pensia pentru limita de vârstă. La trecerea la pensie pentru limita de vârstă, pensia anticipată se recalculează, prin eliminarea diminuării aplicate asupra cuantumului pensiei, precum și prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada în care plata pensiei anticipate parțiale a fost suspendată.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2239 secunde