Cât curaj, cât realism. Fără blocuri de locuințe în stațiuni!

5815
9
Cât curaj, cât realism. Fără blocuri de locuințe în stațiuni! - fotofondpuzmamaia-1506356759.jpg

Articole de la același autor

Unul dintre primele lucruri pe care asociațiile patronale din turism i le-au cerut constănțeanului Mircea Dobre la învestirea sa la cârma Ministerului Turismului a fost acela de a nu mai permite ca o stațiune turistică să se transforme în cartier de blocuri. Aceștia făceau referire în primul rând la stațiunea Mamaia, acolo unde diferiți investitori au construit blocuri cu apartamente care sunt închiriate pe timpul verii, în timp ce hotelurile din centrul stațiunii stau goale. 


Ministrul Mircea Dobre s-a prezentat, ieri, în fața patronilor din turism din județul Constanța cu o propunere concretă ce a fost introdusă în proiectul Legii Turismului. 


"Trebuie să ne gândim foarte bine câte fast-food-uri facem într-o stațiune, câte unități de cazare, câte blocuri și spații de locuit permanent, câte magazine alimentare. Este momentul în care, începând cu această lege, toate autoritățile locale să vină și să refacă PUZ-urile în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a acestei legi", a explicat ministrul Dobre. 


Astfel, articolul 5 al viitoarei Legi a Turismului propune ca, "în scopul protejării activității de turism și al creării bazei de dezvoltare turistică, înstrăinarea structurilor de primire turistică din cadrul stațiunilor turistice se poate face doar cu obligarea noului proprietar la menținerea obiectului de activitate și a funcțiunii structurii de primire turistică". 


Deși binevenită, măsura este tardivă, având în vedere cât din stațiunile turistice de pe litoral, dar și de la munte au devenit, de fapt, cartiere de blocuri, unde se face turism la negru. Cel mai recent exemplu de transfer de activ este cel al hotelurilor Alfa și Beta din Saturn, cumpărate la începutul acestui an de doi investitori chinezi și transformate în imobile de apartamente și garsoniere. Proiectul a fost depus din luna martie 2017 la Agenția pentru Protecția Mediului Constanța și în el nu se pomenește deloc de activitate turistică. 


"Această prevedere nu va trece în primul rând de colegii dumneavoastră de la PSD" 


Articolul cu pricina a fost privit cu scepticism de unii patroni, care consideră că nu poți să interzici unui privat să facă ce vrea cu proprietatea sa. 


"Cum se poate interzice unui privat să folosească un spațiu în interesul pe care îl dorește? Această prevedere nu va trece în primul rând de colegii dumneavoastră de la PSD", este de părere Virgil Stancu, proprietarul unui hotel din Mangalia. 
Alții consideră însă că măsura este absolut necesară. 


"Dacă un investitor cumpără 20 de hoteluri dintr-o stațiune și le schimbă destinația, nu vom mai avea turism acolo. Există unele interese de a rade unele stațiuni de pe litoral. Asta o știm și noi. Trebuie să ne apărăm stațiunile de pe litoral. Cum să ai în stațiunea Mamaia supermarket care să vândă ciorbă? Au dreptul într-o stațiune să vândă ciorbă? Este clar că trebuie reglementate foarte clar aceste activități", susține Nicolae Bucovală, reprezentantul Asociației Patronale Mamaia. 


"Un haos, de la ’90 încoace" 


La rândul său, directorul Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, Dănuț Jugănaru, propune ca această prevedere să fie completată de reglementări locale, inclusiv de modificarea PUZ-urilor stațiunilor. 


"Va trebui reglementat acest lucru. După un haos, de la ’90 încoace, va trebui să îndreptăm ce se mai poate îndrepta. Însă trebuie să fim atenți și cum o facem", atrage atenția directorul CCINA Constanța. 


Ministrul Dobre a anunțat că va lua legătura cu Asociația Municipiilor și cu Asociația Orașelor din România pentru a le solicita primarilor să actualizeze PUZ-urile și să introducă prevederi care să protejeze activitatea turistică în stațiunile de interes național și local. 


"Sunt autorități publice locale care dețin stațiuni de interes local și național care nu au actualizat PUZ-urile de foarte mulți ani. Este momentul să ne gândim foarte serios cum să facem astfel încât stațiunile să nu devină zone de rezidență, ci să rămână în continuare stațiuni de interes național sau local", consideră ministrul Turismului.


Comentează știrea

Craii de Curte Veche
26 septembrie 2017
Turismul

Cine a trait sub regimul lui Ceasca cunoaqste ca in Statiunea Mamaia Perla Litoralului nu puteai sa pui bufete pe plaja unde vrea muschiul investitorului(intreprinderile de stat). Arhitectii care au proiectat Mamaia au gindit-o mai bine decat cei ce gandesc astazi orasul si statiunea Mamaia. Spatiu verde? NIMIC, alei pietonale, plaja pe care sa pui un cearceaf, wc-uri la marginea plajii NIMIC.Cine a dat starul la aceste neregularitati? CL local care au luat spagi in terenuri pe malul marii in Constanta si in statiunea Mamaia.Cine a permis sa se construiasca hoteluri peste fostele bufete? CL constantean. Au modernizat sistemul de colectare a apei menajere NU,al energiei electrice retelele sau modernizat NU. Si Mamaia sat sa nu ramana mai prejos a dat si CL-ul din Navodari aprobari peste aprobari. Unde se deverseaza apa menajera cind conducta afost construita pentru tabara de copii din Navoadari in fose septice si altii mai hoti deverdeaza direct in canalul Dunarea Marea Neagra. In fostul popas III Mamaia primele blocuri aveau si cred ca au fose septice in continuare, si complexul Phoenicia nu stiu daca are unde sa deverseze, la fel si Campingul celor de GSP. Faceti lege sa desfiintati macar hoyelurile de pe plaja din Mamaia si Mamaia sat.daca aveti curajm ,daca nu ramane ca in trenul psd-ist = oameni fara carte.

Anonim
26 septembrie 2017
:))

sunt super happy sa citesc asta :)) ma bucur maxim

maus
26 septembrie 2017
Hoteluri , nu blocuri

Am fi fost cel putin la nivelul litoralului din BUlgaria , daca in loc de atatea blocuri , ar fi fost construite hoteluri care sa mai plateasca o taxa ! particularii ne trag in jos

unul
26 septembrie 2017
vax albina

Prea tarziu.

Statupalmabarbacot
26 septembrie 2017
Dobre si fii

Cine a trait sa vada cum era turismul pe vremea lui ceasca si a ramas cu nostalgii este dus cu pluta de aceeasi admistratori de hoteluri, administratori de spatii comerciale care nu au iesit niciodata din proprietatea socialista dar .. s-au "privatizat" Adica cum" s-au privatizat" ?? Admistratia locala a devenit o firma privata... Asa au inteles legea, si Mazare , si Constantinescu, si Dragnea, si Shaideh, si Brailoiu. Nici legea nu este cine stie ce, doar paravan. Turismul pe vremea lui cesca cu buletin retinut la receptie sa fie inregistrat la militie, masa la restaurantul care era, scos din camera daca veneau turisti straini, turism de sindicat in camine, masa la catina hotelului, ce mai nostalgie.. Acum ciocoii noi dar si vechi.. REX lasat de izbeliste, langa el construt un bloc fara sa aiba locatari inca, firma VECTRA care l-a finisat cu brio dupa ce a dat un tunuri si i-a lasat pe platitori si fara bani si fara apartamente... Faceti o ancheta, mergeti din hotel in hotel, vedeti cine este proprietarul, admistratorul, de ce s-au aproibat constructiile pe plaja, de ce nu au ajuns in puscarie primarii pentru asta,

io dixit
26 septembrie 2017
$$$$$$

deja nu le mai ajung banii? la tv cica mamaia-i la 90% ocupata. cit vor, 110%? mai lasatii si pe altii sa manince o piine, ca n-ati inventat voi turismul.

Stefan
26 septembrie 2017
Mamaia e terminata

Toti meltenii au construit ca pelicanii pe spagi, credite si datorii. Au distrus IREMEDIABIL o statiune de lux cu spatii verzi si bine gandita. Mamaia a ajuns un kitsch, lumea din tara o va evita, turistii straini o ignora. Vine o criza inobiliara in curand, cand vor vinde la pret de nimic tot ce au construit, ca sa scape de datorii. Dumnezeu e sus si le mai trage care o palma la babuini, dar intai ii lasa sa se dea zmei.

Grig
27 septembrie 2017
Mamaia machidonilor

M-as bucura nespus de mult sa vina cit mai repede acea "criza imobiliara"de care se tot vorbeste atit de mult.Atit timp cind in fruntea urbei este un machidon si Dl.ministru a facut parte din gasca lui este greu de crezut ca se va rezolva ceva favorabil pentru turismul romanesc. Stefan are perfecta dreptate...

Costy
27 septembrie 2017
Mamaia o mizerie

Mie mi se pare comic ca hotelieri cer aberațiile astea in condițiile in care ei nu oferă mai nimic decât prețuri exagerat de mari ca de ex. 100 euro pe o camera la un hotel care chipurile are 3 stele. Hai sa fim serioși pe litoralul românesc nu exista hotel care sa merite 4 sau 5 stele . Nu ma mira ca majoritatea romanilor au început sa își facă vacantele in alta țara. Și într-adevăr litoralul românesc din cauza aprobării construcțiilor făcute fără cap și mai ales a celor de beton care sunt chiar pe plaja ( și ne mai miram de ce e mică ), a ajuns o cocina.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1315 secunde