Cât de periculoasă este margarina cu aromă de unt, de pe piața românească

961
1
Cât de periculoasă este margarina  cu aromă de unt, de pe piața românească - fotofondmargarine-1502369076.jpg

Articole de la același autor

Magazinele sunt pline de tot felul de margarine, halvarine, produse tartinabile care te îmbie cu etichete colorate și îndemnuri de sănătate. În realitate, însă, toate sunt rezultatul unor combinații chimice, pline de conservanți și arome artificiale.

Asociația Pro Consumatori a analizat, zilele trecute, 30 de sortimente de margarină existente pe piață. Au fost testate produse fabricate sau distribuite de Orkla Foods România, Unilever, Auchan, Cora, Carrefour, Mega Image, Lidl și Kaufland. Experții APC au constatat astfel că mai mult de trei sferturi din sortimente conțin acid citric, 60 la sută conțin conservanți și tot atâtea au arome artificiale.

Ingredientele regăsite în compoziția sortimentelor de margarină analizate sunt apă, grăsimi vegetale hidrogenate de palmier și cocos, lapte bătut, semințe de rapiță, ulei de palmier, ulei de cocos, ulei de floarea soarelui, sare, fibre vegetale din cicoare, suc de lămâie, extract de morcovi, zer pudră, EDTA, lecitină de floarea soarelui, mono și digliceride ale acizilor grași, poliricinoleat de poliglicerol, acid citric, acid lactic, sorbat de potasiu, acid sorbic, beta-caroten, arome naturale, aromă de unt, vitamina A, D și E. La aproape jumătate din sortimentele de margarină analizate, primul ingredient este apa, iar la 43 la sută din sortimente, primul ingredient este reprezentat de uleiuri vegetale, de palmier, rapiță, cocos, floarea soarelui, în proporții variabile.

Pline de aditivi alimentari

În privința aditivilor alimentari și a aromelor identificate în compoziția sortimentelor de margarină analizate, s-a constatat că 93 la sută din margarinele testate conțin mono și digliceride ale acizilor grași, aditiv folosit ca emulsifiant care conține amestecuri de mono-di-esteri de glicerină.

"Aditivul este un emulgator, deci rolul său principal este de a forma și de a stabiliza emulsiile, prin scăderea tensiunii superficiale dintre cele două faze lichide nemiscibile. 77 la sută din margarinele de pe piață conțin acid citric, aditiv folosit ca acidifiant. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smalțului dentar, acesta favorizând apariția cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat în alimentația copiilor. Nu trebuie consumate alimente ce conțin acid citric de către cei care au afecțiuni cardiovasculare sau renale, afecțiuni ale aparatului digestiv și diaree", a declarat președintele APC România, conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Atenție și la grăsimi!

Valoarea energetică la 100 grame de margarină variază între 172 și 720 kilocalorii. Cantitatea de grăsimi se situează, astfel, între 18 și 80 grame, din care grăsimi saturate între 4 și 37 de grame la 100 grame de produs. Numeroase studii realizate în instituții medicale și universități de prestigiu arată că grăsimile saturate cresc riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare, precum infarctul sau accidentul vascular cerebral și sunt un factor de risc pentru boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și Parkinson, cancerele de colon și sân, determină rezistența la insulină, favorizând apariția diabetului de tip 2 și determină deficiențe de învățare la tineri.

De asemenea, în conformitate cu Ordinul nr. 1563/2008 emis de Ministerul Sănătății, sortimentele de margarină, având un conținut ridicat de grăsimi, respectiv grăsimi saturate (mai mult de 5 grame per 100 grame de produs) și o valoare energetică mare per 100 grame de produs nu sunt recomandate copiilor.

Comentează știrea

Mihai
11 august 2017
APC nu e ANPC nici OPC

Inca un articol copiat de Andeea de pe internet probabil din lipsa de activitate. Ma intreb cum sunt renumerati "jurnalisti". in primul rand sa stabilim de la bun inceput ca APC e un ONG si nu are nici o legatura cu ANPC ! Apoi sa zicem si ca nea Costel asta (care mai e si prof. dr. si ing) e defapt silvicultor la baza si ar fi meritat un pic de investigatie cam cat de repede a ajuns sa aibe atatea titluri fara valoare.... Daca ne luam dupa "analiza" etichetelor (a se citi ca nea Costel a citit etichetele si nimic mai mult) - e tragedie - nu trebuie sa mai mancam nimica. Sa stabilim de la inceput ca cei care nu stiu ce e margarina n-ar trebui sa aibe pretentii la nimica. Margarina e un inlocuitor al untului - ca de acesta este scump si cica nesanatos.... Si ca si untul este o forma de grasime tartinabila, iar ca sa fie mai ieftin decat untul trebuie produs din ceva mai ieftin decat laptele - adica ulei. Mai pe romaneste margarina e ulei cu apa. Deci fiti atenti acilea la analiza lui Costel "La aproape jumătate din sortimentele de margarină analizate, primul ingredient este apa, iar la 43 la sută din sortimente, primul ingredient este reprezentat de uleiuri vegetale, de palmier, rapiță, cocos, floarea soarelui, în proporții variabile. " - pai si la ce naiba se astepta? Apoi iar un rezultat al "analizei" "s-a constatat că 93 la sută din margarinele testate conțin mono și digliceride ale acizilor grași, aditiv folosit ca emulsifiant care conține amestecuri de mono-di-esteri de glicerină." - pai bai conf. univ. dr - cum naiba sa amesteci uleiul cu apa daca n-ai emulsifiant? Alt rezultat al aceleiasi "analize" - " 77 la sută din margarinele de pe piață conțin acid citric" - adica lamaie. Si vezi domne ca "Acidul citric nu este recomandat în alimentația copiilor" - ca citricele nu contin acid citric, nici iaurtul, nici smantana, nici altele .... Mai terminate cu articolele astea asa zis stiintifice ale unor silvicultori.

Pagina a fost generata in 1.0967 secunde