Cât de periculoase sunt ascensoarele vechi, din blocurile comuniste? "Nu se pune problema să cadă!"

2065

Articole de la același autor

Zilnic, mii de constănțeni urcă și coboară cu lifturile montate în urmă cu 30 sau mai bine, 35 - 40 de ani. Mai rămân blocați, se mai enervează, o mai iau pe scări, se descurcă cum pot. Unii se urcă cu teamă, alții le evită complet când aud că trosnesc din toate încheieturile, dar specialiștii susțin că, deși sunt vechi, nu sunt periculoase.


În blocurile construite în comunism sunt încă funcționale ascensoarele originale, unele dintre ele trecute bine de prima și a doua tinerețe. Și, chiar dacă se mai întâmplă mici incidente, locatarii nu se grăbesc să le schimbe cu altele noi, din cauza costurilor foarte ridicate. Le mai repară pe ici pe colo, mai înlocuiesc butoanele și le prelungesc inspecția tehnică. 


Specialiștii din domeniu spun însă că ascensoarele vechi nu au moarte și că este imposibil să cadă în gol, așa cum se tem mulți dintre cei care le folosesc zilnic. Mai sensibile și mai pretențioase sunt lifturile noi și moderne, care au o viață de doar 10 - 12 ani, după care trebuie schimbate cu totul, căci nu pot fi reparate. 


Vicepreședintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari din Constanța, Vasile Hârsescu, cunoaște problema lifturilor vechi din oraș, dar este de părere că nu ne pun viața în pericol.


"Sunt instrumente vechi, care, într-adevăr, s-ar cere înlocuite. Dar nu se pune problema că ar fi periculoase. Pentru că, totuși, cei care fac inspecțiile periodice nu ar risca niciodată să dea avizele riscând să se întâmple ceva", este de părere reprezentantul UAP.


2.500 - 3.000 de euro, o reparație mai serioasă


Și administratorul unei firme de lucrări ascensoare consideră că lifturile vechi, deși urâte și zgomotoase, nu se vor prăbuși niciodată. 


"Problema ascensoarelor vechi nu e legată de protecție. Nu se pune problema să cadă. Însă, se defectează foarte des, locatarii sunt foarte nemulțumiți. Mai ales că în blocurile ceaușiste cei mai mulți sunt pensionari și disconfortul este principala problemă. Cele mai frecvente sunt defecțiunile la instalația electrică. În ce privește partea mecanică, sunt aparate uriașe, făcute cu simț de răspundere, care durează și 100 de ani. Sunt ascensoare care funcționează de 40 de ani, la care nu s-a schimbat troliu, nimic, ci poate doar în panou, la butoane, ceva. Cele noi, după 12 ani încep să se strice", ne-a declarat administratorul.


Acesta susține că, în măsura în care locatarii unei scări de bloc își permit, modernizarea instalației electrice a unui ascensor vechi poate ajunge la 2.500 – 3.000 de euro. 


"Ascensoarele ceaușiste durează de 30, 40 de ani fără a le schimba elemente esențiale, fără a schimba măcar instalația electrică. În cazul în care este însă nevoie de reparații la panoul electric, la butoane, cheltuielile nu sunt foarte mari, poate în jur de 2.500 - 3.000 de euro, dar nu toți locatarii sunt dispuși să plătească. În blocurile care au antene pe acoperiș este mai simplu, căci din veniturile din închiriere se fac aceste lucrări, dar în altele se chinuiesc și cu întreținerea lunară, care este de doar 200 de lei", mai spune specialistul.


Echipamente fără moarte…


Acesta recunoaște că evită să lucreze cu asociațiile de proprietari cu lifturi vechi tocmai din cauză că defecțiunile sunt dese, iar intervențiile, fie că sunt două, fie că sunt 20 pe lună, sunt cuprinse în contractul de 200 de lei lunar, și ajunge să nu își poată acoperi nici drumul până la blocul respectiv. În schimb, ne asigură că lifturile vechi sunt încă sigure.


"Jugul de la cabină, cablurile, troliul, toate sunt elemente bine gândite, care nu au moarte. Fiecare ascensor are trei cabluri. Un singur cablu ține 20 de tone, deci, dacă s-ar rupe, tot ar rămâne celelalte două. Nu există să cadă liftul. Dacă se duce în jos, se duce câțiva centimetri. Există sisteme de împănare, este imposibil ca un lift să cadă în gol, de exemplu, de la etajul șapte. Ca siguranță, nu se pune problema!", ne precizează administratorul firmei de ascensoare.


Nu încercați să ieșiți singuri!


Constănțenii au multe povești de groază cu lifturi vechi din blocurile ceaușiste. Cei mai mulți au rămas blocați între etaje și s-au chinuit să iasă singuri sau cu ajutorul vecinilor. Exact acest lucru nu ar trebui să îl facă. Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență recomandă ca, indiferent de situație, să se aștepte intervenția pompierilor și a echipei de întreținere a liftului. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.4854 secunde