Cât de puternic ar putea fi un CUTREMUR la CONSTANȚA

1510
2

Articole de la același autor

Oamenii de știință au dezvoltat un sistem de avertizare rapidă în caz de seism


România este zgâlțâită constant în ultima vreme. Cutremurele din Vrancea s-au făcut simțite din ce în ce mai des, din fericire cu intensități care să nu ne pună în pericol. Zona Dobrogei și a litoralului Mării Negre este ceva mai ferită, dar există și aici o oarecare vulnerabilitate. Oamenii de știință analizează și monitorizează permanent riscul producerii unui cutremur puternic pe litoral. 


"În această zonă, avem cutremurele crustale din Dobrogea, care până în prezent au fost de mică intensitate, și falia Shabla. Aceasta reprezintă cel mai mare pericol pentru Dobrogea. Nu se poate estima dacă va fi un cutremur puternic în următoarea perioadă în zona litoralului. Însă avem precedentul din Turcia, în anul 1999, când au murit mii de oameni", a declarat, pentru "Cuget Liber", dr. ing. Ștefan Florin Bălan, directorul unui proiect multinațional demarat în 2012, tocmai pentru a identifica posibilitățile de a preveni dezastrele naturale provocate de cutremurele din bazinul Mării Negre. 


În cadrul proiectului, în care s-au implicat cercetători și autorități din patru țări - Ro-mânia, Bulgaria, Turcia și Republica Moldova - a fost dezvoltat un sistem de monitorizare a evenimentelor seismice ce se produc în zona bazinului Mării Negre, dar, mai ales, un sistem de alarmare timpurie în caz de cutremur. 


"Sistemul de alarmare timpurie ESNET este un sistem de gestiune și afișare a informațiilor primite de la sistemul de localizare automată, dezvoltat și funcțional în cadrul Institutului Național de Fizica Pământului, ce estimează automat parametrii caracteristici ai unui seism (coordonatele epicentrului și hipocentrului, timpul la origine, magnitudinea și intensitatea. Aceste informații sunt transmise utilizatorilor prin intermediul aplicațiilor dezvoltate de către o firmă abilitată, atât pentru dispozitivele mobile, cât și pentru calculatoarele desktop. Informațiile sunt trimise și către o pagină de internet dedicată integrată în portalul ESNET (http://esnetews.info.ro)", a mai precizat directorul proiectului. 


Potrivit acestuia, toți partenerii din proiect au colaborat cu autoritățile și instituțiile locale din țările respective pentru a găsi și stabili modalități rapide de intervenție în caz de cutremur puternic, dar și pentru armonizarea legislației în acest domeniu. 


Cutremur devastator 
La sfârșitul anului trecut, un seismolog ucrainian a declarat că se așteaptă ca un cutremur puternic să se producă în zona Capului Kaliakra, situat pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, nu departe de frontiera cu România. Nikolai Gheorghiev, director al Centrului internațional de Seismologie din Crimeea, este de părere că pe teritoriul Bulgariei sunt două zone cu potențial seismic de 10 grade și că una dintre ele, cea din Kaliakra, se va activa în curând. 


O falie "zbuciumată" în Marea Neagră 
De asemenea, un geolog turc avertizează că în Marea Neagră există o falie, din cauza căreia, la un moment dat, s-ar putea produce cutremure cu magnitudinea de 7 - 7,5 grade pe scara Richter. În sprijinul declarațiilor sale sunt și numeroasele cutremure care au avut loc în Marea Neagră în anul 2013, despre care susține că sunt provocate chiar de această falie. Seismele au avut magnitudini între 4,4 și 6,8 grade. 


Comentează știrea

AFACEREA TA
11 aprilie 2014
GHIDUL PENTRU AFACEREA TA

Cum poti castiga 3000 de euro lunar crescand prepelite intr-un spatiu de numai 20mp? Iata cum Afacerea ta cu Prepelite devine profitabila in doar 60 de zile si iti aduce 1100 lei,la fiecare 125 lei investiti in productie. Detalii pe:www.crestereaprepelitelor.ro

AFACEREA TA
11 aprilie 2014
GHIDUL PENTRU AFACEREA TA

Iata cum Afacerea ta cu Ciuperci devine profitabila in doar 170 de zile si iti aduce la o micro-ferma de 100 mp amenajata pe 3 nivele, 80-100 kg ciuperci/mp/an, la 7-8 lei/kg obtii un profit de 23.000euro pe an. Pentru mai multe detalii vizitati:www.cultivareaciupercilor.ro

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5978 secunde