Cât mai este salariul mediu și cine câștigă cel mai mult

557
Cât mai este salariul mediu și cine câștigă cel mai mult - banisalariu500-1317798677.jpg
În luna august 2011, câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.005 lei, în scădere cu 22 lei față de luna iulie, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), iar câștigul salarial mediu nominal net a fost de 1.455 lei, în scădere față de luna anterioară cu 16 lei (-1,1%).
Datele INS mai arată că valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în intermedieri financiare (3.615 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (873 lei).
În luna august 2011, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă când s-au acordat prime ocazionale (inclusiv prime de vacanță sau prime anuale), sume din profitul net și din alte fonduri ori realizărilor de producții și încasărilor mai mari (funcție de contracte).
Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
- între 6% și 9% în fabricarea produselor textile, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, activități de servicii în tehnologia informației și de servicii informatice;- între 3% și 6% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, cercetare-dezvoltare, tăbăcirea și finisarea pieilor, activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea produselor din tutun, transporturi terestre și transporturi prin conducte;
- între 1% și 3% în activități auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii), fabricarea echipamentelor electrice, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea substanțelor și a produselor chimice, fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, intermedieri financiare, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice.
Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net, din sectorul economic s-au înregistrat după cum urmează:
- cu 14,2% în alte activități extractive;
- între 5% și 10% în extracția cărbunelui superior și inferior, industria metalurgică, extracția minereurilor metalifere;
- între 2% și 5% în activități de servicii anexe extracției, captarea, tratarea si distribuția apei, fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie, activități de editare, silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură).
În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna iulie în învățământ (-3,8%) ca urmare a încetării plății cu ora a personalului didactic și a plății participării cadrelor didactice în comisiile de examinare și în administrația publică (-0,2%). În sănătate și sistență socială câștigul salarial mediu net din luna august a crescut ușor (+0,5%) datorită neefectuării plății sau încheierii contractelor personalului cu salarii mici din domeniul asistenței sociale.
Comparativ cu luna august a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,7%. Indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 104,3%.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 20 Septembrie 2011
Stire din Social : Mai puține construcții decât în 2010
Marţi, 20 Septembrie 2011
Stire din Social : Mai puțini turiști decât anul trecut
Marţi, 20 Septembrie 2011
Stire din Social : A scăzut inflația față de anul trecut
Pagina a fost generata in 0.3299 secunde