Cât vom plăti întreținerea la iarnă

2501
7
Cât vom plăti întreținerea la iarnă - cristinacalorifer-1319729242.jpg
Iarna a venit mult mai repede decât speram și, după ce am înghețat câteva zile bune în apartamente, RADET a pornit căldura. Constănțenii racordați la sistemul centralizat de încălzire nu mai tremură acum de frig, ci doar la gândul cât vor plăti la întreținere. Cu toții așteaptă cu groază facturile pentru apă caldă și căldură din această iarnă.

După eliminarea subvenției de la Guvern și de la Consiliul Local, agentul termic și-a dublat prețul. Un metru cub de apă caldă este acum 16 lei, față de 8 lei în iarna lui 2010, iar gigacaloria este 338,33 lei, față de 170 de lei anul trecut.

Constănțenii cu venituri mici și care se încadrează în condițiile draconice impuse de lege vor beneficia în continuare de subvenție pentru plata căldurii, atât de la Primărie, cât și de la Guvern. Procentul ajutorului diferă în funcție de venituri și poate fi de la 10 până la 35 la sută din factură.

Însă marea majoritate a celor care locuiesc la bloc vor plăti gigacaloria la prețul întreg. "Este încă destul de devreme ca să calculăm să vedem cât vom plăti. Oricum la cei fără subvenție practic se va dubla costul întreținerii. Oamenii știu cât au plătit anul trecut, când oricum a fost foarte greu și au fost facturi foarte mari, și nu le vine să creadă că anul acesta va fi de două ori mai mult", a declarat, pentru "Cuget Liber", Nelu Paraschiv, președintele unei asociații de proprietari.

250 pentru o garsonieră, 550 pentru patru camere

Putem însă să estimăm că dacă pentru o garsonieră cu repartitoare pe calorifere plăteam anul trecut 120-140 de lei, acum vom plăti 250-280 de lei. La un apartament cu două camere contorizat întreținerea ar putea ajunge la 350-360 de lei pe lună. Și mai greu va fi pentru proprietarii de apartamente cu trei și patru camere. Cei care stau la trei camere vor plăti peste 400-450 de lei, iar cei care stau la patru camere vor ajunge chiar și la facturi de 550 de lei.

"Nu știm ce vom face. Nu ne încadrăm pentru ajutorul de la stat și vom plăti gigacaloria cu prețul de la RADET. Vom închide caloriferele din bucătărie și baie și vom ține doar în dormitorul unde stăm. O să facem frigul, dar din 1.200 de lei pensie va trebui să dăm 300 de lei la întreținere, apoi mai sunt telefon, lumină, cablu, medicamente, avem și o rată pentru nepoata care este la facultate. Nu ne mai rămân decât câțiva bani de mâncare. E greu!", ne-a spus Maria Scurtu, din Constanța.



"Trecem noi și peste iarna asta!"


Griji își fac nu numai pensionarii, ci și cei care sunt încă în câmpul muncii, dar au un salariu mai mic decât o pensie și mai au și unu-doi copii de crescut. "Am început deja să îmi caut încă un loc de muncă, ceva cu jumătate de normă, măcar pe timpul iernii, ca să acopăr costul întreținerii. Soțul are salariul minim pe economie, iar eu am 1.000 de lei. Avem un copil clasa a doua și unul în grupa pregătitoare la grădiniță. Nu putem nici să-i ținem în frig, nici flămânzi. Așa că o să muncim mai mult să putem să ne plătim căldura. Soțul mai pune faianță, repară câte ceva, iar eu măcar să mă duc să fac curățenie la două familii pe săptămână și ne descurcăm. Trecem noi și peste iarna asta", s-a arătat încrezătoare Rodica Chiru.

Comentează știrea

AntiDobiBoci
28 octombrie 2011
Adevaratul vinovat

Multzumim din inima Tovarase bishnitzar de TroCoceni si slugile DobiBoace -pe care le pastoresti!!! Atentie DobiBoci: de data asta,nu-i cautati vreo vina lu` pastaie,pentru ca nu are!!(poate doar in tartacutza voastra)

admirator
28 octombrie 2011
nu mintiti poporu' cu.. jurnalu'

Anu trecut, la 2 camere am platit (cu repartitor) intre 70-95 lei lunar. Deci, faceti socoteala. De ce prezentati cifre din astea, "bordurate", care sperie oamenii? Apoi, uitati ca cei fara bani sunt subventionati, mai departe. Si iar uitati ca pastaia plimbareata a lasat cel mai mare pret la gigacalorie din tara. Toate celelalte orase platesc sub 300 lei gigacaloria. Chiar sub 250. Dar nazistu tzopaitor a papat banii contribuabililor cu "gagice", festivaluri si alte uniforme... Si acum da vina pe guvern. (Ce are Piratul cu masurile laute de guvern? Vedeti ca vom ajunge -curind- la alegera unui nou prezident si voi tot cu campania antipirat veti fi. Nu mai candideaza! Refaceti discursu ca ati devenit ridicoli. De altfel, de ce il uriti asa mult, ca doar nu a arestat pe nici unul dintre voi? Va protejeaza mai ceva ca pe sfintele moaste. Sau simpla incercare de a pune ordine in justitie va scoate din minti? Stati sa vedeti ce va fi cind se va pune, cu adevarat, ordine...)

1A
28 octombrie 2011
ADMINISTRATOR BLOC

AVETI MARE GRIJE CEI DE LA A.S.I.R.O.M DE PE MIRCEA CA O SA O INCURCE CINEVA RAU DE TOT IN LEGATURA CU INCHIRIEREA ARHIVEI DE LA PARTERUL BLOCULUI MS 2,PENTRU CA NU S-A OBTINUT TOATE AVIZELE NECESARE ATENTIE MARE!!!

FLORIAN
28 octombrie 2011
SCUMPIREA SE DATOREAZA LUI MAZARE

PUTETI VEDEA FARA TAGADA CA PRETUL DE 338 LEI PE GIGACALORIE A FOST STABILIT IN SEDINTA DE CONSILIU LOCAL..CITITI LISTA DE HOTARARI ALE C.L. CONSTANTA PE LUNA SEPTEMBRIE.DECI,CONSILIERII NOSTRI LOCALI AU STABILIT ASTA, NU ALTII.....PROBABIL SE ACOPERA ALTE GAURI IN ALTA PARTE....

pesedist
28 octombrie 2011
vin alegerile

de undeva trebuia sa faca rost de bani si primaria sa sustina campania lui mazare. e ordin si trebuie respectat

Gigacalorie
28 octombrie 2011
poza

Ce poza idioata!

ileana
28 octombrie 2011
La munca, fratilor!

Nu mai stati la mana intinsa sa va de-a statul ajutoare!! Ducetiva la munca. Statul nu are bani pt incalzire, pt scoli,spitale! Dar nuti udrea sparge sute de milioane de euro pe porturi turistice,cazinouri, branduri de tara. Pt nuti are bani. De unde mai vreti si bani pt spitale? Sa traiti bine (cat mai pute-ti)!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5473 secunde