Ce prevestesc cutremurele tot mai dese din Marea Neagră

2479
2
Ce prevestesc cutremurele  tot mai dese din Marea Neagră - cutremurmareaneagra2-1357135352.jpg
Apocalipsa a trecut de noi, dar constănțenii și locuitorii din zona de sud a litoralului românesc care au simțit cutremurul de luna trecută au rămas totuși cu gândul la ce s-ar putea întâmpla dacă un seism mai puternic va avea loc în Marea Neagră. În ziua de Crăciun, pământul s-a mișcat din nou sub Marea Neagră. Acesta a avut magnitudinea de 3,9 grade și s-a petrecut la o adâncime de 15 kilometri. De altfel, numai în luna decembrie, s-au înregistrat câteva cutremure, însă nu toate s-au resimțit și în zona românească.

Potrivit Institutului Național de statistică, cele mai recente cutremure din Marea Neagră au avut 3,9 și 5,8 grade pe scara Richter. Pentru anul 2013, specialiștii spun că vor înregistra o medie de 15 seisme pe lună, dar mai ales în zona Vrancea și mai puțin în Marea Neagră. Cu toate acestea, nu este exclus ca un cutremur de mare intensitate să se producă. În urmă cu mai bine de trei ani, un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, petrecut la doar zece kilometri adâncime, a fost resimțit destul de intens, și la București. Se pare că seismul cel mai intens care a avut loc în Marea Neagră a fost în 1901 și a avut 7,1 pe scara Richter.

15 cutremure pe lună în Vrancea

Ceva mai alarmantă este situația din zona Vrancea, unde numai în prima zi a lui 2013, au fost înregistrate trei cutremure, însă sub 3 grade pe scara Richter. Anul acesta se pare că va fi destul de bogat în activitate seismică. Potrivit directorului științific al Institutului Național de Fizică a Pământului, Mircea Radulian, "în 2013, vom avea o medie de aproximativ 15 cutremure pe lună și este posibil ca în unele luni în Vrancea să se producă 10 cu-tremure, iar în alte luni 20 de cutremure". Acesta susține însă că este bine să avem activitate seismică intensă, pentru că astfel "Pământul se eliberează de energie".

"Ne putem aștepta la un cutremur mare la fel de bine și în 2014 și în 2020"

În ce privește producerea unui seism puternic, ce ar putea produce pagube, nu se poate spune de pe acum dacă și când va avea loc. "Cutremurele mari nu pot fi prezise. Acestea apar destul de rar. Statistic vorbind, o dată la doi ani, în Vrancea apar și cutremure mai mari de 5 grade pe scara Richter. Astfel că, în 2013, ne-am putea aștepta la un asemenea cutremur, dar el se poate produce la fel de bine și în 2014 sau în 2020. Nu putem prezice cu exactitate când se va produce un cutremur mai mare de 5 grade pe scara Richter!", a mai explicat specialistul.

Comentează știrea

ath
3 ianuarie 2013
Scrizoare deschisa

Scrizoare catre Unchiul Sam.Draga unchiule,afla despre noi ca suntem bine si sanatosi.Suntem bine si sanatosi dar te rog sa-ti iei jucarica inapoi. Au trecut aproape doi ani de zile de cand i-ai adus domnului Marmureanu un seismograf de ultima generatie.Eu nu stiu ce sa ma fac cu copilul asta. De atunci si pana azi,baiatul meu nu se mai desparte de jucarica ta.Eu il chem la masa si Marmureanu se da in leagan cu seismograful adus de tine. Eu il pun sa-si faca lectiile si Marmureanu alarmeaza toata presa la cel mai mic cutremur. In prima zi a noului an am facut un dus cu apa rece. Cand am iesit din baie am stranutat si jucarica lui George a inregiastrat un cutremur de 3 grade pe scara Richter. Copilul asta obraznic a dat alarma in toata presa.Sa fim fericiti ca planeta noastra este o planeta vie.Cutremure mici au fost si vor fi cat timp va exista lumea.Draga Unchiule Sam ,te rog inca o data sa-ti duci jucarica asta la tine acasa.Mai bine ne aduci un ursulet din plus sau un Basescu din catifea. Victoras, baiatul ala micul al meu,mi-a spus ca vrea sa-i aduci un robotel din tabla de conserva,adica un fel de sef de guvern cu arc si cheita.

nae
3 ianuarie 2013
pedepseste dumnezeu pe cine trebuie

CIca vine cutremurul dar nu darima decit vilele ,hotelurile si magazinele facute din furat cu hoti cu tot in ele.

Articole pe aceeași temă

Joi, 20 Decembrie 2012
Stire din Social : IMAGINI INEDITE. Furtună pe mare
Sâmbătă, 22 Decembrie 2012
Stire din Eveniment : Un nou cutremur s-a produs în Marea Neagră
Pagina a fost generata in 0.8055 secunde