Ce se "ascunde" în factura ENEL. Tu știi ce plătești?

2773
32
Ce se

Articole de la același autor

În vremuri în care toate se scumpesc, iar salariile rămân pe loc, fiecare bănuț contează foarte mult. Conform statisticilor, constănțenii își dau aproape tot salariul pe utilități, iar factura la curent electric este printre cele mai mari "dureri" ale lor. Așa se face că au ajuns să fie foarte atenți la ce conține acea factură și vor să înțeleagă dacă sunt taxați corect și ce reprezintă fiecare leuț pe care trebuie să îl scoată din buzunar.


"Nu înțeleg de ce pe factura de la Enel apar încă o groază de alte taxe, care adunate la consumul efectiv ajung să crească suma de plată cu câteva zeci de lei", ni s-a plâns S.A., un constănțean care, deși nu are consum deloc pentru ultimele două luni, tot are de plătit peste 30 de lei pentru curentul electric. 


Potrivit reprezentanților Enel România, toate elementele de pe factura de energie electrică se regăsesc în diferite norme legislative. Astfel, contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență a energiei, în valoare de 0,0231 de lei per kWh, la care se adaugă TVA, se aplică tuturor consumatorilor de energie electrică din țară, conform Hotărârii Guvernului nr. 1215/2009. "Aplicabilitatea contribuției pentru cogenerare este în vigoare în conformitate cu Ordinul ANRE nr. 12/2011, pentru aprobarea contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență și a unor prevederi privind modul de facturare a acesteia", explică reprezentanții Enel România.


Sprijin pentru producătorii de electricitate 


În ce privește certificatele verzi, acestea fac parte din schema de sprijin pentru dezvoltarea în România a producătorilor de electricitate din surse regenerabile. Valoarea certificatelor verzi se calculează prin înmulțirea valorii cotei anuale obligatorii de achiziție de certificate estimate trimestrial de către ANRE, cu cantitatea de energie electrică facturată și cu prețul mediu ponderat al certificatelor verzi, calculat și publicat trimestrial de către operatorul comercial al pieței de energie electrică (OPCOM) pe site-ul propriu. 


De asemenea, în rubrica "Total Taxe", sunt incluse taxele radio și TV. "Reamintim că facturarea taxelor radio și TV prin intermediul facturii de energie electrică și încasarea acestora o dată cu achitarea contravalorii energiei electrice este o modalitate stabilită de către legiuitorul român, care a prevăzut în art. 5, al. 1, din HG nr. 978/2003, cu privire la taxa pentru serviciul de televiziune, și, respectiv, HG nr. 977/2003, în ceea ce privește serviciul de radiodifuziune", mai explică Biroul de Presă al Enel România.


Sumele colectate se duc… care-ncotro


Sumele colectate din contribuția pentru cogenerare sunt destinate protejării mediului și sunt direcționate spre investițiile în unitățile de producție a energiei electrice și termice care consumă mai puține materii prime și poluează mai puțin. Potrivit HG nr. 1215/2009, Compania Națională Transelectrica S.A. sau Societatea Comercială OPCOM S.A. sunt responsabile de administrarea schemei de sprijin, având drept principale atribuțiuni în acest sens colectarea lunară a contribuției pentru cogenerare și plata lunară a bonusurilor către producătorii de energie electrică și termică în cogenerare de înaltă eficiență. La rândul lor, sumele colectate din certificatele verzi sunt destinate producătorilor de electricitate din surse regenerabile. 


Iar constănțenii, care au pe factura detaliată elementul "Rezervare", trebuie să știe că acesta face parte din tipul de tarif ales chiar de către ei și reprezintă un consum prestabilit. Orice se consumă peste acest consum reprezintă energie activă și, împreună, cele două elemente dau consumul total pentru perioada de facturare. 


Comentează știrea

32 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 
Eu
18 martie 2014
Hotie cu acte in regula

De ce suntem noi obligati consumatorii sa suportam tot felul de facilitati pentru angajatiii enel ( salarii substantiale ,un nr.de kw gratis, prime , etc.) care sunt incluse in pret , pierderile si furturile din retea care de asemenea se regasesc in pret si cine stie ce ale lucruri? Cred ca preturile sunt umflate artificial si banii pentru energia verde si care o mai fi cine stie in buzunarele cui mai ajung. Scumpesc mereu kw-tul motivand ca asa ne obliga Uniunea Europeana . De ce guvernantii nu maresc si salariile corespunzator , asta nu-i mai obliga nimeni ?

st3fun
18 martie 2014
taxe ...

dar ce taxe sunt in pretul benzinei, cu tot cu legile conform carora s-au introdus, stie cineva?

Craii de curte veche
18 martie 2014
Sa multumim PSD-ului si in special lui BOMBONEL

Acum nu avem dreptul sa ne plingem. Bombonel a facut afaceri grele cu PETROM, ENEL. PSD-ul continua strategia lui Bombo, fura de le cei saraci si da la cei cu functii in primarii, CJ-uri. Noi sustinem din banii nostri investitiile in eoliene, intrbati si va veti convinge.

Papu
18 martie 2014
Impozite și taxe

Oameni buni nu vă agitați prea mult că vă crește tensiunea. Puțintică răbdare că vine și taxa pe stâlp care se adaugă tot la prețul curentului.. Dacă Ciuma Roșie nu șterge datoriile TVR, abonamentul va crește și se adună tot pe factura curentului. Corect ar fii ca toate aceste nenorociri de taxe să fie plătite numai de cei care au votat Ciuma Roșie, respectiv prostimea României.

@Craii de curte veche
18 martie 2014
"Noi sustinem din banii nostri..."

Chiar mai mult.O parte din energia electrica se exporta.Cu alte cuvinte noi subventionam KWh-ul exportat la bulgari,moldoveni,etc.Pe de alta parte,romanii "sarmani" primesc subventii in diferite forme de la stat sau de la administratia locala.Daca nu stiti ce inseamna societatea socialista multilateral dezvoltata,aflati acum.Bolsevismul s-a nascut in Carpati.Ceausescu ar fi invidios pe solutiile gasite de PSD-ul victorios.Societatea socialista multirateral dezvoltata inseamna ca de la fiecare se taxeaza dupa posibilitati si la fiecare se distribuie dupa necesitati.Magia asta este un fel de Woodoo socialist,un fel de vrajeala politica inventata de pesedei.Cel mai cunoscut practicant de woodoo socialist este Mazare.Practicile voodoo socialiste includ dansuri rituale în acompaniament de tobe,declaratii sforaitoare de presa sau sondaje comandate în timpul cărora unii participanți intră în transă (adica noi). Printre scopurile ceremoniilor voodoo se numără vindecarea de basism, protejarea de forțele malefice, dezlegarea de farmece,etc.

Răspuns la: Sa multumim PSD-ului si in special lui BOMBONEL
Adăugat de : Craii de curte veche, 18 martie 2014
Acum nu avem dreptul sa ne plingem. Bombonel a facut afaceri grele cu PETROM, ENEL. PSD-ul continua strategia lui Bombo, fura de le cei saraci si da...
6. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

alin
18 martie 2014
hotie

Deasemenea ,trebuie sa-i multumim lui felix , baga-si-ar poola-n mortii masii , ca noua , practic felix ne da curentul cu un" mic" adaos , sa pape si gura lui !! 900% din pretul luminii ajunge in buzunarul lui felix de la ant 1 , baga-mi-as puula-n mortii lui!!!

Un cetatean
18 martie 2014
Mare hotie

Articolul mi-a atras atentia si am studiat factura: la o factura de de 150 lei ,pentru energia consumata de 200 kw pretul este de 80 lei,restul reprezinta tva, cai verzi pe pereti, accize taxa tv. In aceste taxe am observat ca pt 60 zile de facturare platim o taxa de rezervare adica un bir pentru tot felul de facilitati pentru angajatiii enel ( salarii substantiale ,un nr.de kw gratis, prime , etc.)-cum a spus domnul de la nr 1. Romania produce mai multa energie decit consuma sau vinde ,restul se pierde.In loc sa fie incurajati cei care consuma energie electrica pentru incalzire, preparare hrana , cei care au pus mana pe energia electrica prefera sa o arunce decit sa scada pretul . Aceasta este esenta statului capitalist burghez

RICA VENTURIANO
18 martie 2014
Baliverne

Care este rolul acestei taxe numita pompos "contributie pentru cogenerare de înaltă eficiență" daca stapanirea permite defrisarile masive fara a lua nici o masura ?Deci de ce sprijinim "dezvoltarea în România a producătorilor de electricitate din surse regenerabile"daca tot vom transforma tara intr-un desert ?

Fraierul
29 aprilie 2014
Suntem fraieri

Noi suntem cei care mergem sa votam parvenitii. Asa ne trebuie.Platim taxe peste taxe speciale puntru unii si pentru altii, iar romanul de rand poate sa moara de foame.Tot salariul ne merge la stat si la intretinere.Asa votam, asa avem.

32 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4866 secunde