Ce se va întâmpla cu pensiile constănțenilor, în 2018

799
1
Ce se va întâmpla cu pensiile constănțenilor, în 2018 - fotofondpensionari-1515337362.jpg

Articole de la același autor

Județul Constanța număra, la finele anului 2017, 180.800 de salariați și 146.625 de pensionari de asigurări sociale de stat, fără agricultori. Potrivit datelor făcute publice de Direcția Județeană de Statistică din Constanța, vârstnicii din județ au, în prezent, o pensie medie de 1.112 lei pe lună.

Deși cifrele sunt alarmante și arată că unui salariat îi revine puțin mai mult de un pensionar, Ministerul Muncii se bate cu pumnul în piept și spune că în anul 2018 va crește pensiile și va da mai mulți bani bătrânilor. Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, anunța, cu surle și trâmbițe, la finele lui 2017, că pensiile cresc în 2018. Aceasta spunea atunci și că nu se vor mai putea cumula pensiile de serviciu cu cele din sistemul public, însă deja este contrazisă de fapte, căci ordonanța cu pricina, care prevedea interzicerea cumulării pensiilor, a fost eliminată în ultimele zile din 2017.

Ordonanța de Urgență ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018 și preciza că "pensia din sistemul public de pensii nu poate fi cumulată cu o pensie de serviciu sau indemnizație pentru limită de vârstă reglementate de lege", pe motiv că nu pot fi plătite din buget, de mai multe ori, sume de bani acordate pentru același lucru, bătrânețe, boală, însă, ulterior prevederea a fost eliminată fără ca măcar să se aplice o zi. Așadar, cumulul pensiilor este permis în continuare.

100 de lei în plus la punctul de pensie

În ce privește majorarea pensiilor, deși ministrul Muncii susține că aceasta este certă, deocamdată a fost amânată până la 1 iulie 2018. Atunci, punctul de pensie va crește cu 100 de lei, de la 1.000 de lei cât este în prezent, la 1.100 de lei. Și tot atunci va fi majorată și pensia minimă garantată de stat, de la 520 de lei, în prezent, la 640 de lei.

Cât despre actualele pensii, singura modificare care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2018 este aceea de a reduce cu 6 la sută impozitul pentru pensiile mai mari de 2.000 de lei.

Vești proaste pentru viitorii pensionari

Din păcate, însă, perspectivele pentru viitorii pensionari nu sunt așa de bune. Ministrul Muncii a reușit reducerea contribuției lunare la Pilonul al doilea de pensii, ceea ce înseamnă, evident, pensii mai mici pentru actualii salariați. Și nu o spunem noi, ci specialiștii de la Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR): "Reducerea în premieră a contribuției de la procentul actual de 5,1 la sută la 3,75 la sută, în locul majorării la 6 la sută, conform legii, transmite însă un semnal negativ, afectând viabilitate pe termen lung a sistemului de pensii private. Astfel, decizia se traduce în pensii private mai mici cu cel puțin 20 la sută pentru viitorii pensionari și potențial mai scăzut de finanțare a afacerilor românești prin intermediul pieței de capital".

Potrivit celor de APAPR, fondurile de pensii private din Pilonul II numără șapte milioane de participanți. Valoarea medie a unui cont este de 5.500 de lei, iar peste un milion de participanți au mai mult de 10.000 de lei în cont. 

Comentează știrea

fani
8 ianuarie 2018
pensiile

Cand se va termina cu idiotenia ca unui salariat ar trebui sa-i revina nu stiu cati pensionari !Nu scrie acest lucru prin Legile masluite de guvernanti . Atunci unde-s banii prin care din contributiile pensionarilor s-au facut fabrici si combinate vandute la ceas de noaptea "mintii " pe cativa lei ca apoi proprietarii sa le vanda cu miliarde de euro sau sa le taie la fier vechi ?

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 03 Ianuarie 2018
Stire din Social : Pensii mai mari, în 2018
Pagina a fost generata in 2.3852 secunde