Cimitirele din Constanța, luate cu asalt de Paştele Blajinilor

3020

Articole de la același autor

În fiecare an, prima duminică de după Paşti, cea care încheie Săptămâna Luminată, poartă numele de Duminica Tomii, după Apostolul Toma, cel necredincios. Apoi, luni, se sărbătoreşte Paştele Blajinilor. La ţară, bunicii noştri încă mai folosesc denumirea de Rohmani, atunci când se referă la cei trecuţi la cele veşnice.

Dacă oamenii nu au avut posibilitatea de a merge la mormintele celor dragi anul trecut, din cauza stării de urgenţă, anul acesta, cimitirele au fost luate cu asalt încă de la primele ore ale dimineţii. Cu mic, cu mare, constănţenii au umplut aleile şi parcările cimitirelor din oraş. Pentru că se aşteptau la aceste situaţii, oamenii legii au fost şi ei prezenţi la datorie.



Întrucât cei mai mulţi credincioşi lucrează în cursul zilei de astăzi, 10 mai, ei şi-au făcut datoria de creştini în weekend și le-au adus bucate alese la morminte, lumină (peste tot era plin de candele aprinse) şi flori.

Pentru că forţele de ordine se aflau inclusiv în interiorul cimitirelor, populaţia de etnie rromă nu a mai fost prezentă la fel ca la nivelul anilor anteriori.

Pe ici-acolo, câte un cerşetor le cerea celor veniţi câte ceva de-ale gurii, pe ici-acolo câte o familie lua masa la mormântul părinţilor sau rudelor. Atmosfera a fost, în linii mari, una liniştită, aşa cum este şi normal într-o astfel de zi, în care se cinsteşte amintirea dragilor blajini, pe care Dumnezeu i-a luat la El.

La Cimitirul Central „Clares” am văzut puhoi de lume, dar fiecare îşi vedea de ceea ce este rânduit a se face: îşi tămâiau mormintele, împărţeau pachete cu mâncare. Desigur, au existat şi persoane care au încercat să profite de pe urma acestei zile deosebite. Atât în faţa cimitirului, cât şi pe aleile din vecinătatea acestuia, am întâlnit „comercianţi” de culoare, care vindeau flori, chiar la ofertă specială, şase fire de lalea la zece lei, cinci lei un bucheţel de liliac, doi lei un fir de garoafă şi lista poate continua. În tot acest timp, la magazinele de profil de lângă Cimitirul Central, prețul florilor a crescut mai ceva ca Făt-Frumos! De exemplu, o simplă crizantemă care la toate florăriile din oraș costă 7 lei/firul, aici sărise la 10 lei/firul.



Paştele Blajinilor în Cimitirul Municipal Constanţa

Paştele Blajinilor i-a adus pe foarte mulţi creştini şi la Cimitirul Municipal, de pe strada Baba Novac. Oamenii au venit să cinstească memoria celor plecaţi la Domnul, în zi de mare sărbătoare. Dacă anul trecut, din cauza restricţiilor impuse de pandemie, nu au putut merge la locurile de veci, cimitirele fiind închise, anul acesta, de la primele ore ale dimineţii s-au revărsat ca nişte râuri, pe porţile străjuite de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, oamenii fiind dornici să aducă o candelă sau ouă roşii, la mormânt, aşa cum este datina creştină.



Cimitirul Municipal este bine sistematizat şi, chiar dacă lumea a dat năvală, s-a circulat destul de bine de dimineaţă. Traficul a fost dirijat de agenţi de poliţie, iar înăuntrul cimitirului, peste tot la aleile principale erau bodyguarzi care supravegheau să fie ordine, aşa că oamenii au fost cât se poate de disciplinaţi. Iarba era proaspăt tăiată, era curat, iar gropile săpate fără capac au fost împrejmuite cu bandă avertizoare, pentru ca incidentul petrecut în iarnă să nu se mai repete, atunci când o femeie a căzut într-o astfel de groapă. Pentru fluidizarea traficului, ieşirea s-a făcut pe poarta numărul doi a cimitirului.

În altă ordine de idei, aceeași atmosferă era și la celelalte cimitire din oraș iar situația se va repeta, cu siguranță, și astăzi.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4974 secunde