Cine are dreptul la indemnizația de șomaj

384
Cine are dreptul la indemnizația de șomaj - somaj-1583184006.jpg

Articole de la același autor

Banii de șomaj pot fi primiți numai de persoanele care au intrat, conform legii, în șomaj. Mai exact, este vorba de persoanele care nu au loc de muncă și nu câștigă bani sau veniturile pe care le obțin, din activități autorizate legal, sunt mai mici decât valoarea indicatorului social de referință (ISR), a cărui valoare e 500 de lei.


Totuși, pentru a putea obține indemnizația de șomaj, șomerii trebuie să se găsească în una dintre următoarele situații: le-au încetat raporturile de muncă sau de serviciu din motive ce nu li se pot imputa; au încheiat un contract de asigurare pentru șomaj și nu realizează venituri sau, dacă realizează, din activități autorizate legal, acestea sunt sub 500 de lei; au încetat activitatea în urma pensionării pentru invaliditate, ulterior și-au redobândit capacitatea de muncă, dar n-au reușit să se reangajeze.


Persoanele aflate într-una dintre situațiile amintite au dreptul să primească indemnizația de șomaj dacă au un stagiu de cotizare minimal de 12 luni, în ultimele 24 de luni anterioare depunerii cererii. Aceasta este condiția de bază impusă de Legea șomajului, însă șomerii trebuie să bifeze și următoarele cerințe: să nu câștige bani sau dacă obțin venituri, din activități autorizate legal, acestea să fie sub 500 de lei; să nu îndeplinească condițiile legale de pensionare și să fie înregistrați la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 29 Ianuarie 2020
Stire din Social : Rata șomajului a ajuns la 2,97%
Marţi, 07 Ianuarie 2020
Stire din Social : Rata șomajului a ajuns la 2,98%
Pagina a fost generata in 0.2918 secunde