Cine are dreptul la indemnizație de șomaj

584
1
Cine are dreptul la indemnizație de șomaj - bursalocurilordemunca28-1349614612.jpg
Nu oricine poate primi indemnizație de șomaj dacă nu a reușit să-și găsească de muncă sau a rămas de curând fără serviciu. Condițiile pentru a beneficia de acest drept oferit de statul român sunt destul de stricte, nemaivorbind de faptul că suma primită este departe de a vă rezolva problemele. 


Conform legii, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă poate acorda indemnizație de șomaj persoanelor cărora le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor, cărora le-a încetat mandatul pentru care au fost numiți sau aleși, dacă anterior nu au fost încadrați în muncă sau dacă reluarea activității nu mai este posibilă din cauza încetării definitive a activității angajatorului. De asemenea, pot primi șomaj și tinerii absolvenți care au încheiat contract de asigurare pentru șomaj și în două luni de zile nu au reușit să-și găsească un job.

Condiții stricte

Dacă vă încadrați la cazurile de mai sus mai trebuie să știți că este nevoie să aveți și un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii. Nu trebuie să realizați venituri deloc sau să aveți venituri din activități autorizate potrivit legii, mai mici decât valoarea indicatorului social de referință, în vigoare, respectiv 500 de lei. De asemenea, persoanele mai în vârstă dar care nu îndeplinesc condițiile de pensionare au dreptul la șomaj.

Când primiți banii

"Indemnizația de șomaj se acordă la cerere, după caz, fie de la data încetării raporturilor de muncă, fie de la expirarea perioadei de 60 de zile, pentru absolvenții instituțiilor de învățământ", precizează purtătorul de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă din Constanța, Gabriela Spătaru. Însă pentru aceasta trebuie să vă înregistrați cererea de acordare în termen de zece zile, dar nu mai târziu de 12 luni, când, practic, pierdeți acest drept.

Cum se calculează indemnizația

Cuantumul indemnizației de șomaj se acordă în funcție de stagiul de cotizare. Astfel, primesc 75% din valoarea indicatorului social de referință în vigoare persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an. Acestui procent i se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare.

"Cotele procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare sunt de 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin trei ani, 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin cinci ani, 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin zece ani și 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani", mai explică Gabriela Spătaru.

Pentru persoanele care au fost asigurate în baza unui contract de asigurare pentru șomaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare, se va avea în vedere venitul lunar declarat în contractul de asigurare pentru șomaj.


Comentează știrea

Un cetatean
8 octombrie 2012
Somaj

Am 52 de ani, am fost disponibilizat cu doi ani in urma si e clar ca nu am sanse sa fiu angajat, in Mangalia, niciodata. Nu pot sa mai traiesc pe spatele singurului membru al familiei,angajat, dar care are salariul foarte mic.Ar trebui ca totusi sa se aprobe eutanasierea celor ca mine, de care oricum,societatea nu mai are nevoie si care nu-si permit sa traiasca altfel decat cinstit.

Articole pe aceeași temă

Luni, 01 Octombrie 2012
Stire din Social : INS/ A crescut din nou șomajul
Marţi, 25 Septembrie 2012
Stire din Social : INS/ A scăzut rata șomajului
Marţi, 02 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : Ce obligații au șomerii?
Pagina a fost generata in 0.2162 secunde