Cine ține la blat "bombele" alimentare din țara noastră? Produsele periculoase, "trecute cu vederea" de autorități

276
Cine ține la blat

Articole de la același autor

Asociația Pro Consumatori critică activitatea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, pe care le consideră ineficiente în activitatea de protecție a populației de produsele periculoase.


Reprezentanții asociației au realizat un studiu privind notificările și alertele către consumatori privind anumite alimente sau produse periculoase. Din cifre reiese că autoritățile din țara noastră sunt codașe la comunicarea către consumatori a informațiilor despre probleme depistate la diferite produse. Concluzia este că sistemele de alertă rapidă sunt inaccesibile consumatorilor români.


Este vorba despre sistemul Rapex, sistemul de schimb rapid de informații privind produsele periculoase între Comisia Europeană și Statele Membre ale Uniunii Europene. În România, ANPC este punctul național de contact pentru sistemul Rapex. În timp ce autoritățile din Spania au dat, în 2015, 239 de notificări, iar cele din Ungaria 238 de notificări, ANPC a transmis doar 25 de notificări, situându-se pe locul al 18-lea din 31 de state participante. De exemplu, Republica Cehă a transmis o alertă pentru jucării de plastic Happy Bricks, care sunt confecționate dintr-un plastic ce prezintă risc chimic. Această alertă nu a ajuns niciodată în țara noastră, chiar dacă gravitatea riscului a fost categorizată ca fiind serioasă. Cum nu a ajuns nici alerta trimisă de Cipru privind un tricou pentru copii care are un cordon periculos, ce poate duce la strangularea copilului.


Număr jenant de notificări!
Astfel, deși de-a lungul anului 2015 au fost transmise în Europa 575 de notificări cu risc chimic, în România au ajuns numai șapte, și din 524 de notificări de risc de accidente, în România au ajuns numai patru.


În ce privește Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, acesta a fost gândit pentru a notifica situații privind alimente care circulă în cadrul pieței comune și prezintă risc pentru sănătatea publică. Instituția responsabilă cu acest sistem este ANSVSA, care, în 2015, a transmis 23 de notificări, față de Italia, care a transmis 512 notificări și Marea Britanie cu 337 de notificări.


"Cele două instituții ale statului român, ANPC și ANSVSA, desemnate ca fiind puncte naționale de contact în cadrul celor două sisteme europene de alertă rapidă, nu prezintă pe site-ul acestora o secțiune dedicată informațiilor despre produsele care au fost notificate ca fiind periculoase. Dacă comparăm numărul de notificări transmise de către ANPC (25 notificări în anul 2015) și cel transmis de către ANSVSA (23 notificări în anul 2015) cu notificările transmise de autoritățile unor state cu o populație mai mică decât cea a României, cum ar fi Ungaria pentru RAPEX, care la o populație de 10 milioane locuitori a transmis 238 de notificări, deci de 9,5 ori mai multe decât ANPC, iar autoritatea similară ANSVSA-ului din Olanda, țara cu o populație de 17 milioane locuitori, a transmis 259 de notifi-cări, adică de 11,2 ori mai multe decât ANSVSA-ul. Astfel, putem trage concluzia că atât ANPC, cât și ANSVSA nu întreprind suficiente acțiuni și măsuri pentru a ne proteja de produsele periculoase", a concluzionat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele APC.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 19 Iunie 2013
Stire din Economie : O nouă alertă alimentară!
Pagina a fost generata in 0.5528 secunde