Condamnați din pântec! Planificare familială la țară, ce glumă bună...

681
2

Articole de la același autor

Mii de copii trăiesc în sărăcie lucie. Nu au o pereche de șosete de iarnă, nu au ghetuțe pe care să le așeze pentru cadourile lui Moș Nicolae, se culcă seara flămânzi, într-o cameră înghețată, împart patul cu încă trei frați, nu se uită la desene animate și nici nu se joacă pe tabletă. Provin din familii sărmane, care nu beneficiază de planificare familială, care nu au educație și fac copii pe bandă rulantă. Apoi îi cresc cu mare greutate, în lipsuri și fără perspective pentru un viitor mai bun. 


Din păcate, la sate, contracepția este un termen aproape necunoscut. Utilizarea de contraceptive în mediul rural a scăzut imediat ce a fost sistată distribuirea lor gratuită, iar singura opțiune a rămas achiziția din farmacii, lucru pe care foarte puține femei îl fac. În urmă cu câțiva ani, o asistentă desemnată de Protecția Copilului mergea în mediul rural, unde, o dată la trei luni, le administra o injecție anticoncepțională tuturor femeilor care nu doreau să rămână însărcinate. Programul a fost abandonat, deși asistenții sociali din comune spun că este în continuare extrem de necesar, în condițiile creșterii numărului de sarcini nedorite, mai ales în rândul minorelor. 


Anticoncepționale gratuite, numai pe hârtie 
Conform legii, elevii, studenții, șomerii, persoanele care beneficiază de ajutoare sociale, femeile stabilite în mediul rural și cele care efectuează avort la cerere pot beneficia de contraceptive gratuite. Însă acest lucru este valabil numai pe hârtie. De ani de zile, Ministerul Sănătății nu a mai organizat licitații pentru cumpărarea de anticoncepționale destinate persoanelor defavorizate. 


"Nu există programe de consiliere și planificare familială care să se deruleze la această oră. În urmă cu mai mulți ani, prin Protecția Copilului, veneau colegele noastre și pro-gramau persoanele care voiau să facă injecții. Dar nu se mai face acest lucru, deși ar fi util pentru toată lumea, nu doar pentru femeile dintr-o anumită etnie. Este necesar un astfel de program mai ales că avem din ce în ce mai multe mame minore", a declarat Cristina Bumb, inspector în cadrul Primăriei Cumpăna. 


"Trebuie să tratăm și cauza, nu doar efectul!" 
Reprezentanții Protecției Copilului speră, la rândul lor, să se reia programul de prevenire a sarcinilor nedorite, mai ales că acest lucru ar duce, cu siguranță, la scăderea numărului bebelușilor abandonați în maternitate. 


"Ar trebui să se reia aceste măsuri și să lucreze și pe partea aceasta, nu numai prin a obliga Protecția Copilului să ia din maternitate, în maximum 48 de ore, be-belușul abandonat. Trebuie să tratăm și cauza, nu doar efectul. Statul ne amendează pe noi, dacă nu luăm copilul cu risc de abandon din maternitate, însă de consiliere și contracepție nu se ocupă nimeni", este de pă-rere Roxana Onea, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța. 


Cel mai recent raport privind contracepția în mediul rural arată că sarcina la adolescente este o problemă importantă, de amploare.
"Prima consultație prenatală este solicitată tardiv, cel mai des ca efect al apariției unor semne de boală. Unele gravide au solicitat asistența medicală doar în momentul declanșării nașterii. Femeile cu situație materială precară nu își fac investigațiile și consulturile de specialitate recomandate din cauza asocierii cu obligativitatea unei plăți formale sau informale", se precizează în raport.


Comentează știrea

Liliana
8 decembrie 2016
sa le dea.........

Si ce mama dracului sa le mai dea...........vor sa le de ajutoare sociale , vor anti conceptionale , vor spitale gratis........................dar cine dracu plateste toate astea ptr acesti paraziti si inapoiati care nu stiu sa faca nimic in afara sa se cotaie si sa faca copi..........................si sa bea pana numai stiu de ei

DODO
8 decembrie 2016
copiii sufera

avem satele la nivel de ev mediu unde ignoranta este la ea acasa ,nu exista programe de modernizare a lor , lenea si alcoolismul sint starile lor de normalitate si asta sub indiferenta primariilor locale ocupate mai mult cu smecheriile lor ,defapt asta le convine ca au in prostime masa de manevra usor de santajat cu ajutoarele sociale Daca ne uitam in istorie vedem ca traditia romaneasca este jalnica ,intotdeuna satele noastre au fost mizerabile Cum va explicati ca acolo unde a fost ocupatie habsburgica ( Transilvania ,Bucovina, Banat )satele erau sate , cu gospodarii si mentalitate de gospodari ( cu asta ne mindrim toti ) iar cum treci muntii spre est sau sud te izbeste atmosfera de ,, lasa ca merge si asa , mai bine hai la crisma !,, de ce acolo munca e munca si distractia este distractie ! s-a incercat ( de ONG-uri ) sa se porneasca ceva sa le dea o vaca , seminte si sa-i urneasca dar le-au lichidat repede ca asta insemna munca si mai bine la ajutoare ! ALCOOLISMUL este principala cauza a mizeriei pe care o indura mai ales copii Alcoolismul este consecinta saraciei sau saracia este consecinta alcoolismului Putini sint cei care se pot smulge din aceasta stare Amintiti-va cum la inzapezire soldatii ii scoteau din rahat si ei stateau in circiumi Se spune : unui flamind nu-i da un peste ci o undita !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6494 secunde