Condiții umane de tratament la Centrul de Neuropsihiatrie de la Techirghiol

470
Condiții umane de tratament la Centrul de Neuropsihiatrie de la Techirghiol - centrudizabilitati-1340815029.jpg

Ani de zile, persoanele cu diferite probleme neuropsihiatrice au stat în condiții inumane în centrul de la Techirghiol. Săli cu pereți jupuiți, paturi rupte, băi murdare și fără apă, acesta era peisajul pe care îl oferea centrul cu câțiva ani în urmă. Acum, toate cele trei corpuri ale complexului au fost sau sunt în curs de reabilitare și modernizare. A fost nevoie de peste 20 de milioane de lei, cea mai mare parte proveniți de la Uniunea Europeană, pentru ca și centrul de la Techirghiol să ajungă la standarde europene.
Ieri, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din Constanța a inaugurat cel de-al doilea corp reabilitat, corpul A. Acesta va găzdui 20 de persoane cu diferite dizabilități.
"Au fost realizate lucrări ample de reabilitare, modernizare și dotare. Beneficiarii direcți sunt 20 de persoane cu dizabilități neuropsihice, care vor locui, în sfârșit, în condiții foarte bune. S-a reabilitat din punct de vedere structural și funcțional toată clădirea, s-au creat spații pentru cabinete de kineto-terapie, ergo-terapie și săli pentru diferite alte activități", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul adjunct al DGASPC Constanța, Ștefan Tudose. În plus, au fost realizate spații igienico-sanitare aferente spațiilor de cazare, precum și cabinete pentru consiliere și tratament.
Toate lucrările au fost finanțate prin Programul Operațional Regional 2007 - 2013. Bugetul proiectului a fost de 3.109.000 lei, din care 2.105.000 lei nerambursabili prin program, 322.000 lei nerambursabili de la bugetul de stat și 680.000 de lei contribuția Consiliului Județean Constanța.

110 locuri disponibile
"Scopul proiectului este îmbunătățirea calității serviciilor sociale furnizate la nivelul județului Constanța în sistem rezidențial prin ridicarea acestora la standarde europene, asigurând acces egal persoanelor cu dizabilități la astfel de servicii sociale și realizându-se un cadru adecvat de găzduire și îngrijire a persoanelor adulte cu handicap", a mai precizat Ștefan Tudose.
În prezent, complexul găzduiește 40 de persoane, 20 în corpul A și 20 în corpul B, unde a fost creat și un centru de îngrijire și asistență. Alte 70 de locuri vor fi disponibile în corpul B, unde încă se lucrează. Acolo va fi instituit și un centru de reabilitare și recuperare neuropsihiatrică, spațiile de cazare vor fi modernizate și dotate, iar fiecare cameră va avea grup sanitar propriu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 28 Iunie 2012
Stire din Social : RATC suspendă linia 40C
Pagina a fost generata in 1.445 secunde