Constanța, orașul fără coșuri de gunoi. "Sunt în zadar dacă nu creștem gradul de civilizație"

1320
8

Articole de la același autor

Constanța nu s-a putut lăuda niciodată ca fiind un exemplu de curățenie. Oraș turistic, vizitat, anual, de sute de mii de persoane, aglomerație mare, indolență și mai mare, atât din partea cetățenilor, cât mai ales a autorităților, Constanța are de ani de zile o etichetă rușinoasă, fiind considerată murdară, urâtă, insalubră. În al doisprezecelea ceas, autoritățile locale vor să îndrepte lucrurile, vor să readucă municipiul Constanța în civilizație și au început chiar de la coșurile de gunoi.


Dacă v-ați plimbat de curând prin oraș, cu siguranță ați observat că nu mai sunt coșuri de gunoi. Acestea au fost scoase și vor fi înlocuite. "Dacă trebuie să scapi de un șervețel sau de un gunoi, orice, pur și simplu nu ai unde să le arunci. În centru nu mai este niciun coș de gunoi. Și atunci ne întrebăm de ce aruncă oamenii gunoaiele pe jos. Păi pentru că nu au unde. Coșurile de plastic au fost o idee proastă de la început. Erau foarte urâte, luau foc și se topeau, rămâneau fără capace și așa mai departe. Acum primăria le-a scos de tot. Sperăm că este doar o măsură temporară, până când le vor înlocui. Deși poate ar fi fost mai bine ca măcar acelea care erau deja să le fi păstrat până când aveau o variantă pentru cele noi și le înlocuiau pe loc", ne-a spus, indignat, Marian Pârvu, din Constanța.


Coșuri de gunoi cu cip digital

Potrivit reprezentanților Primăriei Constanța, a fost demarată deja achiziționarea noilor recipiente pentru colectarea gunoiului. Este vorba despre o cantitate de peste 700 de coșuri de gunoi care nu vor mai fi amplasate pe stâlpi, ci vor fi montate separat. Pentru a se asigura că iau cea mai bună decizie, autoritățile locale au ținut să consulte și opinia organizației nonguvernamentale Greenpact, care monitorizează spațiile verzi și calitatea vieții în municipiul Constanța. "În cursul zilei de marți, 26 ianuarie, am participat la o ședință cu șefii mai multor servicii din cadrul primăriei. Așa am aflat că licitația pentru achiziționarea de coșuri de gunoi a avut loc și că acestea vor fi diferite față de cele anterioare. Fosta administrație alesese aceste coșuri de plastic pentru că erau mai ieftine și putea cumpăra mai multe. Dar, dincolo de faptul că nu aveau un aspect deloc plăcut, nu erau nici funcționale. Noile coșuri vor fi diferite și în niciun caz nu vor mai fi de plastic. Problema este că, dacă le pun pe cele noi, acelea trebuie păstrate și aici depinde cel mai mult de gradul de civilizație a unora dintre constănțeni", a declarat, pentru "Cuget Liber", Victor Maxim, reprezentantul Greenpact Constanța.


Acesta a propus montarea unui sistem digital de inventariere a fiecărui coș de gunoi, cu raportare digitală automată zilnică a operării coșurilor de gunoi de către salubrizator. "De asemenea, s-ar putea utiliza un sistem ieftin și inovator, unic în țară, prin care lucrătorul de salubrizare acționează, cu o brățară specială, un cip montat pe fiecare coș de gunoi, astfel încât să se vadă în mod clar când a fost golit coșul și să se monitorizeze mult mai eficient toată infrastructura, atât de către Primărie și Polaris, dar și de către ong-uri și cetățeni. Oricum, toate acestea sunt în zadar dacă nu creștem gradul de civilizație și comportamentul cetățeanului față de bunurile publice și față de mobilierul stradal", a mai spus Victor Maxim.


În plus, Primăria Constanța analizează posibilitatea ca societatea de salubrizare, Polaris, să preia nu doar responsabilitatea golirii coșurilor de gunoi ci și aceea de a le cumpăra din bugetul propriu și de a le întreține.


Comentează știrea

DODO
28 ianuarie 2016
ne vom revenii vreodata ???

La cit este de imputit orasul cred ca ar trebui in loc de cosuri , puse basculante pe la colturi. Faceti o experienta : puneti la bordura doua pungi cu gunoi si veti vedea ,in citeva zile un munte de mizerie. Astia sintem ,am luat ca model orientul .

europeanu
28 ianuarie 2016
gunoaiele sunt in primarie

deci s-a stabilit (de fapt americanii nu justitia noastra corupta ) ca polaris e o firma infractoare care fura in continuare din banii constantenilor.Hotul fagadau vrea sa perpetueze parteneriatul,a se citi furaciunile,cu aceasta firma.

Mihai
28 ianuarie 2016
tech

Bratarile gunoierilor cu un RFID pe fiecare cos e o idee buna pt a putea monitoriza frecventa colectarii, si deci a platii pe care primaria o face firmei de salubritate.

unu
28 ianuarie 2016
pe bune ???

sunt scoase acum de Primarie ??? sunteti sanatosi la cap ???? nu mai sunt cosuri de cand a venit Bush la Neptun....s-au scos ca sa nu fie bombe in ele....si asa au ramas...scoase.....

Coli
28 ianuarie 2016
Popor needucat

Cred ca mai degrabă s-ar învesti în educația cetățenilor, și mai puțin în pubele de gunoi. De mic am fost învățat ca dacă nu voi găsi coș de gunoi, să pun în buzunar și cu prima ocazie să îl arunc dintr-un loc destinat. Atunci când s-au pus coșuri de gunoi, unele "gunoaie" de oameni le-au incendiat, rupt, distrus. Un popor se mai educa și cu biciul. Trebuie învestit în controlul cetățeanului, amendați, și dacă nu vor plăti, revizuită legea națională/locală. Muncă în folosul comunității. Salariile celor din salubritate să crească și romanul de rând să muncească responsabil , căci nu doar cei de origin e rroma s-au născut gunoieri. Romanul are stomacul gol, dar rate la iphone. Așa ca, nu coșuri de gunoi ne lipsesc, ci educație "gunoaielor". Țările civilizate tot cu biciul s-au educat. Priviți Olanda unde băștinașii sunt minoritate. Cum credeți ca au fost educați? CU BICIUL!!!!!

jenny
1 februarie 2016
sa iti fie bine , constanta mea draga !

nu cred , e trist , dar , numai cred in minuni in constanta , cand e apa calda , nu e apa rece , sau amandoua , apoi curentul electric , e catastrofa ca se intampla, uf , biata mea CONSTANTA , mi-e tare dor de tine, dar de fiecare data cand revin , nu prea vad mari schimbari, dar chiar asa cum esti , eu tot te iubesc , SA ITI FIE BINE , CONSTANTA MEA, !

Răspuns la: ne vom revenii vreodata ???
Adăugat de : DODO, 28 ianuarie 2016
La cit este de imputit orasul cred ca ar trebui in loc de cosuri , puse basculante pe la colturi. Faceti o experienta : puneti la bordura doua pungi...
Ema
3 februarie 2016
BANI

Castiga bani de acasa. Aceasta poate fi o mare oportunitate pentru tine! Cautam colaboratori pentru publicare anunturi. Se lucreaza comod de acasa, maximum 3 ore pe zi, in funtie de abilitati. Cerinte: - calculator - conexiune internet - rabdare - cunostinte minime PC - seriozitate - perseverenta Nu este necesara experienta.Oferim instruire gratuia sub forma unor lectii prin e-mail. Veti trece mai intai prin instruire apoi, dacă doriti, veti incepe sa lucrati. Pentru mai multe detalii lasati mesaj cu textul "INFO " la adresa de e-mail : [email protected]

Eugen
11 februarie 2016
job online

Cea mai căutată ofertă de muncă! Un proiect care vizează piața mondială de cărți electronice. Căutăm urgent colaboratori part-time sau full-time! Tot în funcție de rezultate puteți primi o scrisoare de recomandare care va contribui enorm la CV. Oferta este pentru toate localitățile țării. Cerem și oferim seriozitate. Lucrați de acasă. Tot ce aveți nevoie este un calculator cu conexiune la internet și atenție la detalii. Este o oferta de nepierdut. Pentru mai multe informații, contactați-ne la adresa de mail: [email protected]

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.3094 secunde