Primăria cere studii și refacerea PUZ-ului

Constanța și renașterea Centrului Vechi. Mai poate fi salvată istoria orașului?

4590
9

Articole de la același autor

De câțiva ani încoace, zona istorică a Constanței a revenit în atenția autorităților locale, după o perioadă în care nu s-a făcut absolut nimic. Însă reabilitarea Peninsulei nu ar putea fi niciodată completă fără un Plan Urbanistic Zonal nou, care să reglementeze construcțiile, dar și infrastructura acesteia. Din păcate, PUZ-ul este încă în stadiu de proiect, de ani de zile, timp în care zona s-a dezvoltat haotic, cu kitschuri urbanistice lipite de clădiri istorice lăsate în paragină.


Abia acum, în al doisprezecelea ceas, Primăria Constanța pare că vrea să urgenteze aprobarea noului PUZ și pune presiune pe elaboratorii proiectului pentru a grăbi finalizarea lui. Mai mult decât atât, varianta inițială, cu blocuri turn pe faleze, propusă de arhitectul Mirela Băncescu, reprezentant al firmei de arhitectură contractată de primărie, Expaco SRL, a fost deja respinsă și PUZ-ul a fost refăcut.


În cursul zilei de ieri, Comisia tehnică de Urbanism și amenajarea teritoriului a publicat rezoluția privind propunerea de PUZ și a cerut arhitectei studii supli-mentare. "Au fost stabilite o serie de condiții de prezentare a documentației de urbanism, precum și reglementări referitoare la regimul de construire, care trebuie preluate în RLU. S-a stabilit necesitatea elaborării unor studii de fundamentare care nu fuseseră solicitate la momentul încheierii contractului de prestări servicii de proiectare: studiu volumetric, studii de organizare a circulației pietonale și carosabile perimetrale zonei studiate, cu identificarea de locații pentru amenajarea de parcaje, studii de perspectivă, studiu privind punerea în valoare a vestigiilor istorice, actualizarea studiului istoric și completarea lui cu fișele construcțiilor cu valoare arhi-tecturală și urbanistică, actualizarea studiului arheologic", a explicat actualul arhitect-șef al Constanței, Mihai Radu Vânturache.


"Proprietarii vor să construiască!"


Practic, o mare parte a proiectului va trebui refăcută, după realizarea studiilor respective. Acest lucru nu va face decât să întârzie și mai mult aprobarea noului PUZ, lucru care va ține pe loc și investițiile din zonă. Însă, toate aceste întârzieri nu ar mai fi fost necesare dacă elaboratorul proiectului și-ar fi făcut temele de la început și confirmă graba cu care fostul arhitect-șef al Constanței, Luiza Tănase, dorea aprobarea unui PUZ care ar fi îngropat peninsula în betoane.


Proiectul inițial, despre care chiar arhitectul Mirela Băncescu recunoștea în 2012 că s-a făcut la presiunea proprietarilor de terenuri de pe faleze, nu ținea cont nici de valoarea istorică a zonei, nici de potențialul turistic. "Zona de taluz din nord-estul Peninsulei, dinspre Portul Tomis, este proprietate privată și proprietarii doresc reglementare de PUZ, în vederea construirii. Blocurile vor avea trei registre. Vor fi păstrate culoare de vizibilitate cu ieșire spre mare. Însă, în-afară de Hotelul Palas, în rest, în zonă sunt numai dosuri de case", spunea elaboratorul PUZ-ului plătit de primărie.


Interdicție temporară de construire pe taluzuri


Între timp, noua Comisie de Urbanism a Primăriei Constanța a refuzat propunerea construirii de blocuri turn pe falezele de la Plaja Modern. Încă de la prima analiză a proiectului, a fost dată rezoluția cu "recomandarea instituirii unei interdicții temporare de construire pe terenurile de pe versanți, până la întocmirea, avizarea și aprobarea unor studii de fundamentare geotehnice și hidrogeologice care să aibă ca obiectiv găsirea de soluții de consolidare a malurilor printr-un proiect unitar, iar reglementarea acestor zone se va face după implementarea proiectului menționat, prin actualizarea PUZ la nivelul întregii zone peninsulare, iar autorizarea ulterioară a construcțiilor se va face în baza unor documentații de urbanism faza PUD".


Vestigiile istorice, puse în valoare


Ulterior, actualul arhitect-șef a solicitat atenție sporită la vestigiile istorice, care trebuie marcate diferit de restul loturilor și puse în valoare, dar și identificarea a cât mai multe zone pietonale și de promenadă. Autoritățile locale doresc să studieze posibilitatea asigurării accesului publicului în partea de sus a taluzului prin crearea de circulații pietonale și accese din circulațiile publice existente. În ce privește zona de platou istoric, se vor lăsa libere perspectivele spre mare, iar reglementările pentru parcelele monumentelor istorice vor ține seamă de necesitatea păstrării situației existente. Funcțiunile permise vor fi largi, din domeniul turistic, muzeal, completate cu alimentație publică, hoteluri de mici dimensiuni, artizanat, etc. Regimul de înălțime maxim admis este parter, două etaje și mansardă sau aliniat la cornișa insulei.


Comentează știrea

Infecție
15 martie 2017
Of

Ia fiti atenți la blocul ala comunist... cu nspe izolații. Asa e toata constanta arata saracia pe fata cat mai sus . Bucureștiul a facut blocurile ceausiste sa arate cat de cat ok... si pe noi ne doare-n cur ca ne-am obișnuit cu ele.. e normal. Arata ca in filmele romanesti din 1995

Stere
16 martie 2017
Offf

Peninsula arata ca si va fi un ghetou..comert 4 luni pe an tigani 12 luni pe an. Sa bagi bani acolo e o cauza pierduta. Atractia principala e sa manaci shaorma fara autorizatie sanitara si fara bon fiscal si pizza congelata

un constantean
16 martie 2017
...chiar este totul pierdut!

Istoria orasului nu mai poate fi salvata. Este lucru clar. A fost, intentionat, lasata la o parte zeci si zeci de ani. In epoca comunista au fost ,,plantate,, blocuri, iar dupa ,,revolutie,, au aparut constructii din sticla si beton. Constanta veche are o imagine hidoasa. Parca nici carosabilul care a fost amenajat recent nu are nici o legatura cu specificul orasului. Banuiesc ca s-au pus la cale si s-au desfasurat tot felul de aranjamente cu proiectul si executia lui. Numai la imaginea orasului nu s-a gandit nimeni. In cultura noastra de ,,mari gospodari,, -cum ar fi trebuit sa fie primarii urbei, s-au urmarit doar cateva zone urbane care au fost intretinute pe bani grei. Probabil ca pe acolo locuiau cei de la putere si rudele lor. Restul nu a mai contat. In ultimii ani nici macar spatiul din jurul Palatului adminstrativ nu a mai intrat in atentia autoritatilor. Vestitul ,,parc arheologic, mandria Constantei de odinioara, locul preferat al locuitorilor orasului in serile de vara, a ajuns o ruina. Balarii, maidanezi, boschetari...Cine sa aiba grija de un oras asa frumos? Cine se incumeta sa dea Constantei stralucirea ei de altadata? Dupa cum merg treburile cu gospodarirea orasului, nu prea cred ca va putea cineva sa faca asta. Constanta a fost deja condamnata atunci cand kitsch-ul a inlocuit principiile urbanismului modern: salvarea si valorificarea zonelor istorice, monumentale și realizarea unor zone institutional-functionale si rezidentiale distincte, așa cum s-a intamplat in toate marile orase din lumea asta....Pana si in China a fost posibil acest lucru....numai la noi nu!

Constantin
16 martie 2017
... chiar este totul distrus!

Din pacate orasul nu mai poate fi salvat! Coruptia si incompetenta administratiei au facut din Constanta o lada de gunoi!

constantean
16 martie 2017
cta

Atata timp cat machedonii lacomi, inculti si fara scrupule vor fi lasati sa-si faca de cap in acest oras sa nu ne asteptam sa se intample ceva bun.

Coruptia a distrus orasul
16 martie 2017
impreuna cu makedonii care dau mita oricat pt orice vor sa obtina

Daca organele de control nu ar fi corupte si si-ar face treaba ar renaste Cta. E valabil si pt procurori. Pana nu va fi eliminata coruptia, nu se va putea ridica orasul.

intrebare...
16 martie 2017
alo, primaria ...

Poate doar ziaristii sa faca lumina, sa deranjeze autoritatile locale, gen primarie, inspectia de stat in constructii, parchetul... pe str Avram Iancu nr 57-57 bis, s-a inceput o constructie ilegala, cum poate primi certificat de urbanism D+P+4E locuinte colective, aproape lipit de casa vecina, intrand pe spatiul public / trotuar, si la cca 10 m de un bloc cu 4 etaje??? apoi, ei au construit FARA AUTORIZATIE DE CONSTRUCTIE... inca din sept 2016 s-au facut verif… in octombrie 2016, revenind in control, s-a constatat ca ii doare n cot, ei construiau in continuare...subliniez, este si imobil situat in zona protejata cfm listei monumentelor istorice... s-a facut sesizarea nr 143479/13.10.2016 catre Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta, degeaba… Evident, ITM a venit in control cand erau lucrarile sistate, caci aveau zilieri de toate rasele, in mod cert fara forme legale si legea e drastica, dar trebuie si aplicata... Daca ziaristii pun cateva intrebari unde trebuie, poate aflam si noi, cei din zona, daca in Constanta se aplica legea corect, sau in functie de spaga si relatii...

Arabu
16 martie 2017
multumim

Sa-i multumim domnului primar care se va duce la puscarie impreuna cu arhitectul sef, sper!

Cu PUZ ascuns
16 martie 2017
In faleza Nord la Blocurile de fier se construieste pe taluz

Nimeni nu stie ce se intampla aici vorbim de cartierul de case al italienilor care au construit pe teren in concesiune. Acum vor sa construiasca blocuri pe un teren care nu a existat, s-a adus pamant si s-a impins faleza in fata blocurilor vechi turn "fz-uri". Va rog investigati. Se construieste fix in fata blocurilor vechi nu a fost nici un panou de informare legat e puz.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6613 secunde