Constănțenii renunță pe capete la încălzirea centralizată. Cine mai rămâne cu RADET

7093
10

Articole de la același autor

Peste 22 de mii de apartamente s-au debranșat, în 2016, de la sistemul centralizat de încălzire și au optat pentru un sistem propriu de încălzire, din dorința de a reduce costurile, dar și de a beneficia de confort și independență. De asemenea, în ultimii cinci ani, aproximativ 215.000 apartamente au fost debranșate, iar nouă județe,din țară nu mai beneficiază deloc de un sistem centralizat de încălzire. Constanța se situază pe locul al doilea în topul județelor cu cele mai multe debranșări. 


"Conform datelor raportate de Autoritatea Națională pentru Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilități Publice, și anul trecut, piața locală de încălzire a fost marcată de un număr semnificativ de debranșări. Astfel, în 2016, 22.400 de locuințe au fost deconectate de la sistemul de încălzire centralizat. Potrivit datelor Ariston Thermo România, majoritatea beneficiază acum de un echipament propriu de încălzire, cel mai popular fiind centrala termică pe gaz", a explicat Cătălin Drăguleanu, reprezentantul Ariston Thermo România. 


Deși conducerea RADET susține că numărul debranșărilor a scăzut, mai ales datorită faptului că prețul gigacaloriei a fost subvenționat pentru toată populația, mulți constănțeni au preferat să renunțe la sistemul centralizat de încălzire. 


Directorul general al RADET, Liviu Popa, i-a sfătuit pe constănțeni, ori de câte ori a avut ocazia, să nu se debranșeze, considerând că încălzirea centralizată rămâne cea mai ieftină variantă. 


"Se practică amăgirea populației cu prezentarea unor avantaje deosebite prin racordarea la gaze. În Constanța, în toamna anului 2015, când autoritățile locale au decis introducerea subvenției pentru toată populația, s-a stopat fenomenul de debranșare. Dar au plecat din sistem cei care aveau posibilitatea să facă o investiției și au rămas cei asistați. Astfel, intrăm într-un cerc vicios. Cei care au părăsit sistemul sunt exact cei care plătesc taxe locale, dar nu beneficiau de subvenție", declara, recent, directorul RADET. 


Din păcate, cifrele îl contrazic pe Liviu Popa. Raportat la zonele cu cel mai mare număr de debranșări, topul județelor este dominat de Galați, unde au fost debranșate, anul trecut, 3.833 de locuințe, iar în ultimii cinci ani, numărul a ajuns la 43.855. Pe locul al doilea în top se află județul Constanța, cu 3.034 de debranșări în 2016 și 13.857 în ultimii cinci ani. 


În ceea ce privește costurile, Cătălin Drăguleanu a mai afirmat că, în funcție de oraș, românii care aleg instalarea unei centrale termice pe gaz pot face economii majore. Astfel, dacă la nivel național prețul mediu al gigacaloriei facturate către populație este de 225 de lei, cea produsă de o centrală termică în condensare ajunge la aproximativ 175 de lei. 


"Conform normativelor europene, în acest moment, pe piața locală se comercializează doar centrale termice cu o eficiență superioară și cu un impact redus asupra mediului înconjurător. Astfel, la nivel național, în medie, un român poate face o economie de aproximativ 20 la sută la costurile de încălzire și producere a apei calde menajere, dacă alege instalarea unei centrale termice în condensare", a mai spus Drăguleanu.


Comentează știrea

zoro
27 martie 2017
in sfarsit !

Incepem sa ne dam seama ca dl.Liviu Popa e din alt film. Realitatea in care traieste el difera de realitatea in care traim noi.

Un cetățean
27 martie 2017
Hotia

La 5 calorifere 800 lei in lunile de vârf,e super preț cu radet

petrica
27 martie 2017
s-au oprit

"s-au oprit debransarile in toamna" normal nu mai primeati cereri de debransare. anul trecut am pus centrala si am oprit si chitantele de acum doi ani,economie de 100 de lei pe luna si am caldura cata vreau si cand vreau nu trbuie sa o arunc pe fereastra iar de apa calda ce sa mai vorbim nu mai stau 1/2 ora ca sa vina si sa o platesc ca si apa calda. da stiu o vedem cand o sa se scumpesca gazele dar si cet-ul merge pe gaz asa ca nu stiu cat o sa mai tina pomana cu gigacaloria

Debransat
27 martie 2017

Dl. Popa spune "...considerând că încălzirea centralizată rămâne cea mai ieftină variantă." Pretul gcal este subventionat ; de la 415 la 225 lei , adica este redus cu 54%!!!!. Omule, esti iresponsabil ! De ce subventionati e.t. livrata de la RADET si pretul gazului nu ? Ce-i discriminarea asta ? Avocatul Poporului tace ?

jj
27 martie 2017
jj

Era o stire ca din 2018 se elimina subventia la caldura. Obligatoriu..ceva cu UE

Bani au fost,dar...
27 martie 2017
Dar am avut de ales

Radu Mazare,pentru ca "istoria moderna" incepe cu Radu Mazare,apoi consilierii locali,politicienii locali si conducerea RADET au avut de ales la inceputul anilor 2000 si ulterior in anul 2007, odata cu aderarea la UE.Au avut de ales intre risipa,dezastru,faliment pe de o parte si modernizarea/eficientizarea retelei de distributie a energiei termice,reabilitarea cladirilor pe de alta parte.Populatia a avut de ales intre un primar idiot si un nimic,adica o gaura neagra.Decat un nimic, populatia Constantei a ales un idiot.Mai bine un idiot.Idiotul a ales la randul lui, indiferenta,dansurile braziliene,dansul din cur la Mamaia,carele alegorice,lupta pentru deconcentrate si odele inaltate partidului unic,adica USL-ului.El a ales apocalipsa.Noi nu avem nicio vina.Daca primarul a ales apocalipsa noi am ales incalzirea cu gaze pentru ca avem copii.Am ales incalzirea cu gaze pentru ca noi suntem muritori si nici nu ne permitem sa-l tragem de sireturi cu Zeus,adica mai-marele peste Pezede.Zeus-Pezedeus,adica Mazare a continuat sa ne certe de acolo de sus,din lumea lui,din lumea lor.Ne-a trimis zapezi mari,frig in case,gheata,tunete,fulgere,scrisori de amenintare de la SPIT,de la Politie si de la Cremenal. Zeus a continuat sa ne dispretuiasca.Zeus a spus ca noi,cei care platim impozite,suntem niste basisti ordinari,ca suntem milionari,ca avem jipane si d-aia trebuie sa platim mai mult la caldura.Pezedeus stabilea cine trebuie sa moara si cine trebuie sa traiasca in orasul asta.Pezedeus a marit tariful la energia termica.Zeus a luat de la noi ca sa le dea la "sarmanii" votaci. Sarmanii la randul lor i-au ridicat un templu lui Pezedeus.Si pentru ca noi cei cu jipane nu suntem razbunatori,nici basisti si nici razboinici va recomand sa puneti o coroana de floari pe ruinele RADET-ului si o coroana la statuia Marelui Revolutionar rosu,cel care ne-a trimis direct in Evul Mediu.Vad ca si Dragnea il regreta.Zilele astea va primi o sentinta.

De ce tine psd oameni asa incompetenti in posturi de conducere?
27 martie 2017
De ce nu se sesizeaza procurorii de atatia ani

De atatia ani, acest popa e tinut ca director in radet. Ce imbunatatiri, ce fonduri europene a atras acest om pt eficientizarea radet, caci nu am auzit de asa ceva ? Ce a facut acest om ca sa fie mentinut pe posturi de conducere de atatia ani? Nici macar toate punctele termice nu sunt inca automatizate, asa ca pt ce este tinut, si mai ales cine il tine? De ce nu vrea cu nici un chip sa treaca punctele termice pe microcentrale pe gaze ca sa se reduca costul gcal la jumatate? Sa-i spunem noi cu ce bani, cand el incaseaza salariu imens? Hai sa-l ajutam ca poate are un re...rd mintal: 1.folositi banii de subventii dati pt cei cu venituri mici si astfel nu vor mai avea nevoie de subventie de la buget pt ca ar scadea costul gcal la jumate, dar acest lucru ar face sa nu se mai poata lauda psd ca le da el subventii la amarati, si poate amaratii nu i-ar mai vota. Asta e un santaj, dragi procurori.2. Atrageti fonduri europene. 3. Din profitul radetului investiti in microcentrale. 4. Cereti bani de la buget, ca de asta ati format voi guvernul, e partidul vostru la guvern, nu opozitia !!! Daca nu sunteti in stare sa eficientizati incalzirea, DEMISIA in bloc, altfel o sa iesim pe strazi pana o sa plecati, nenorocitilor care urati oamenii.

rre
27 martie 2017
Nu va mai debransati băi proștilor

Nu vă mai debransati proștilor. De unde isi mai trag angajații RADET primele???

Sly
27 martie 2017
Popapapapa

Oameni buni......Popa asta e retard sau se preface ? Nu se aude ce gogomanii scoate ? Nu i spune nimeni ca e tampit ? Spiatlul 9 scrie pe el. Dar asa e cand stai pe un porcoi cu bani, daca moare radet pe el nu o sa l doara capul, o sa doarma linistit. Toti neavenitii ajunsi sus prin mijloace specifice se cred zei acum

Gigi P
27 martie 2017
La bloc !!

Sa-i vedem pe cei care strica rezistenta blocului sau pe cei care fac pe sefii in bloc!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.058 secunde