X

Consumatorii de droguri minori nu mai au loc în spitale. "Trebuie să avem câteva centre pentru că ne mor copiii"

1602
Consumatorii de droguri minori nu mai au loc în spitale.

Articole de la același autor

Spitalul Obregia din Capitală a devenit neîncăpător pentru numărul mare de copii și adolescenți consumatori de droguri pe care părinţii încearcă să îi salveze. Se stă cu săptămânile la coadă pentru ca minori de 12 sau 13 ani să primească tratamentul, ca prim pas spre evadarea din dependenţă. O tânără mamă, una dintre multele care aşteaptă o minune, a vorbit despre coşmarul în care s-a cufundat familia ei în ultimul an.


Mama și fiica ei de 13 ani sunt din Craiova, dar în orașul lor nu au avut unde să trateze dependența de stupefiante. Așa că au ajuns la spitalul Obregia din Capitala, relatează tvrinfo.ro


Mama unei consumatoare de droguri de 13 ani: „A început de un an, dar eu am aflat acum două săptămâni. Fetița mea a fost luată cu ambulanța din cadrul școlii în stare foarte gravă în urma unui consum de substanțe. Ce credeţi că a determinat-o să găsească acest refugiu în droguri? Mă gândesc că faptul că majoritatea timpului era singură pentru că lucram. Eram mamă singură.”


Medicii spitalului spun că a tot crescut numărul pacienților minori care consumă cocktailuri de droguri.


Florina Rad, şef, Secţia Psihiatrie Pediatrică, Spitalul Alexandru Obregia: „Tendința e de policonsum adică de a consuma mai mule tipuri de substanțe, tendința e de scădere a vârstei de consum. Numărul de consumatori în rândul adolescenților a crescut, lucru pe care îl simțim și noi în practica clinică, respectiv prezentările la camera de gardă sau internări asociate consumului de droguri a crescut. În 2023 comparativ cu anul anterior a crescut semnificativ numărul de pacienți”.


Cei care nici n-au ieșit bine din copilărie și au intrat în lumea drogurilor își schimbă comportamentul. Părinții se văd neputincioși în lupta cu drogurile.


Mama unei consumatoare de droguri de 13 ani: „Ea își urăște familia, nu își dorește să vină acasă, nu dorește să stea în preajma familiei, refuză orice ajutor. Toate aceste substanțe au fost procurate de copiii din preajma ei, din vecinătate poate, nu se deschide atât de mult încât să aflu detalii”.


La începerea lucrărilor pentru o nouă aripă a spitalului Obregia, premierul a recunoscut că statul nu se implică suficient în tratarea adicțiilor.


Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: „Cred că a venit timpul să vorbim serios de bolile mentale cauzate de abuzurile de droguri, alcool sau medicamente. La fel ar trebui să vorbim despre depresie și anxietate în rândul tinerilor. Statul nu mai trebuie să închidă ochii. Pentru consumatorii de stupefiante tratamentul din spital e doar un prim pas care ar trebui urmat de perioade îndelungate în centre speciale”.


Cea mai grea etapă e eliminarea dependenței psihice.


Cătălin Țone, expert antidrog: „Vreau să vă spun că România, la ora actuală, nu are nici o posibilitate la stat de tratare a dependenței minorilor cu o singură excepție, e o singură secție de la spitalul de psihiatrie Voila, din Prahova, unde sunt 24 de paturi, secția e suprasaturată. În 2-3 ani minim, trebuie să avem câteva centre pentru că ne mor copiii. E foarte grav”.


Pe lângă cele câteva clinici private din România, au apărut agenții care oferă tratamente în străinătate, în Turcia, Grecia, Șerbia sau Italia. Dar prețurile sunt de mii sau zeci de mii de euro, mult prea mari pentru părinți.
Dacă aveți cunostință despre o persoană care are probleme din cauza consumului de droguri, puteţi apela gratuit telverde 0.800.870.070 al Agenţiei Naţionale Antidrog.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.345 secunde