La Constanța,

Coordonatorii ARAS cer ajutor autorităților locale

441
Asociația Română Anti - SIDA (ARAS), filiala Constanța lansează două noi proiecte: "Start" și proiectul de dezvoltare "Intervenții de teren pentru prevenirea HIV/HVB/HVC în rândul persoanelor celor mai vulnerabile". Proiectele elaborate au ca scop principal prevenirea în rândul grupurilor vulnerabile, respectiv integrarea lor în societate.

De multe ori, persoanele seropozitive sau vulnerabile nu știu unde să ceară ajutor sau nu îndrăznesc să revină și să insiste în cazul în care problema nu le-a fost rezolvată. Punerea în practică a acestor proiecte ajută la dezvoltarea unui mediu ce descurajează prejudecățile și stigmatizarea.
Proiectul "Start" este derulat de ARAS Constanța în perioada 1 decembrie 2007 - 1 iulie 2008 și are ca scop susținerea integrării sociale a persoanelor seropozitive. Aceste persoane vor fi implicate în activități de voluntariat și de promovare a intereselor, drepturilor lor cu ajutorul liderilor de opinie din cadrul grupurilor.
"În cadrul proiectului «Start» urmărim integrarea persoanelor seropozitive și informarea celor din sectorul guvernamental. Vom susține sesiuni de informare și vom edita o broșură informativă", a declarat Alina Fătu, reprezentant ARAS. Sesiunile de consiliere au scopul de a sprijini și rezolva problemele persoanelor infectate/afectate HIV/SIDA.
Munca propriu-zisă constă în formarea unei echipe de voluntari recrutată chiar din rândul persoanelor afectate. Voluntarii vor fi instruiți pe probleme de susținere a drepturilor și creare de coaliții cu scopul de a-și promova în fața autorităților locale propriile interese.

Accesul la informare al persoanelor seropozitive este redus
În cadrul proiectului se va efectua un studiu adresat persoanelor seropozitive din județul Constanța ce va avea ca scop identificarea problemelor reale cu care ei se confruntă. Potrivit informațiilor oferite de Alina Fătu, "se vor instrui cadre medicale, asistenți sociali în Constanța. Încercăm să semnăm un contract cu Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor, pentru instruire și pentru acțiuni de prevenire ". Inițiatorii proiectului se bazează pe ajutorul primăriilor, pentru obținerea de spații în vederea instruirii cadrelor și asistenților medicali în ceea ce privește HIV/SIDA.
În județul Constanța, majoritatea cazurilor seropozitive sunt semnalate la adolescenți infectați înainte de 1989. "Pentru că sunt problemele adolescenților, vrem să-i implicăm tocmai pe ei în activități de voluntariat", relatează reprezentantul proiectului. Proiectul beneficiază de finanțare din partea Ambasadei Olandei prin programul MATRA și are un buget de 15000 de Euro.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.933 secunde