Copiii cu vârste sub trei ani nu ar trebui să stea în instituții ale statului!

92

Articole recomandate

În vederea accelerării procesului de tranziție de la îngrijirea bazată pe instituții la serviciile bazate pe familie și comunitate prin folosirea fondurilor structurale și a altor instrumente financiare ale Uniunii Europene, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, în parteneriat cu Grupul European de Experți (EEG), UNICEF România și Hope and Homes for Children România au organizat, zilele trecute, un seminar internațional.

În cadrul evenimentului, reprezentanți ai Comisiei Europene – DG Employment, Social Affairs and Inclusion și DG Region, precum și experți ai European Expert Group, dar și reprezentanți ai instituțiilor publice și private din România au prezentat exemple de bune practică și lecții învățate din experiența programului de finanțare prin fonduri structurale aferent perioadei 2007 - 2013 și au contribuit la promovarea unei viziuni de ansamblu privind dezinstituționalizarea.

"Locul copilului este în familie și nu într-o instituție, oricât de bine ar arăta aceasta. Acesta este motivul pentru care, încă de la începutul reformei în domeniul protecției copilului, dezideratul nostru principal a fost închiderea instituțiilor mari și asigurarea bunăstării copiilor aflați în îngrijirea statului. Cu toate acestea, este de datoria noastră să continuăm să prevenim separarea de familie, în mod special prin dezvoltarea serviciilor comunitare. Numai prin servicii comunitare bine organizate și eficiente, familia poate avea un sprijin real în creșterea și îngrijirea copiilor", a declarat Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

Fondurile structurale, în special Fondul Social European (FSE) și Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), pot juca un rol crucial în sprijinirea reformelor politicilor statelor membre față de dezinstituționalizarea și dezvoltarea serviciilor bazate pe familie și comunitate. Este nevoie de accelerarea absorbției fondurilor europene pentru investiții sociale, inclusiv pentru dezinstituționalizare.

"După două decade de progres semnificativ, acest seminar este o oportunitate pentru toți actorii din România să accelereze procesul de dezinstituționalizare al copiilor. Una dintre prioritățile din România și din regiune este aceea ca nici un copil sub vârsta de trei ani să fie într-o instituție", a subliniat Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România. "Noi credem că fiecare copil are dreptul să crească într-un mediu familial. Fondurile europene pot și trebuie să fie folosite pentru a investi în copii și pentru a rupe cercul dezavantajelor și al sărăciei", a adăugat Sandie Blanchet.

Investiția în serviciile bazate pe comunitate este în interesul superior al copilului și în beneficiul adulților pentru a preveni separarea lor de familie și comunitate și este mult mai eficient din punct de vedere al costurilor. De aceea este important să crească finanțarea serviciilor alternative (de exemplu, asistenți maternali, case de tip familial, îngrijire din partea familiei extinse) la nivel local. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 09 Octombrie 2013
Stire din Social : Cum va fi vremea mâine, la Constanța
Miercuri, 09 Octombrie 2013
Stire din Social : Cum va fi vremea astăzi, la Constanța
Pagina a fost generata in 1.3324 secunde