Covrigi și gogoși mucegăite sau expirate, retrase de la vânzare de comisarii Protecției Consumatorilor

215
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a desfășurat, recent, o acțiune tematică de control la nivel național cu privire la legalitatea comercializării, etichetării, prezentării și publicității produselor de patiserie, a gogoșilor și covrigilor. 

Au fost controlați 506 operatori economici, constatându-se abateri de la prevederile legale la un număr de 374 (aproximativ 74% dintre aceștia). A fost verificată o cantitate de aproximativ 14 tone de produse, dintre care la patru tone (29%) s-au constatat deficiențe (aproximativ 29% ). 

Comisarii OPC au dispus oprirea definitivă de la comercializare a 210 kg de produse de patiserie, covrigi și gogoși în valoare de 2,7 mii lei, cantitate ce era improprie comercializării și consumului uman din cauza caracteristicilor organoleptice necorespunzătoare, a nerespectării condițiilor de depozitare sau a datei durabilității minimale depășită. De asemenea, au fost aplicate 403 sancțiuni contravenționale dintre care 193 amenzi contravenționale în valoare de 576.600 lei pentru încălcarea prevederilor legale și 210 avertismente. 

"Românul apelează la produse de patiserie, gogoși și covrigi din ce în ce mai des, din lipsă de timp și de bani. Totuși, asta nu înseamnă că nu trebuie să fim atenți cu ce ne potolim foamea, de unde cumpărăm, cum arată produsele, iar pentru cele ambalate, să verificăm eticheta și data durabilității minimale înscrisă", explică președintele ANPC, Bogdan Cristian Nica. 

Comisarii au descoperit în patiseriile și covrigăriile din Constanța, dar și din alte orașe ale României, produse mucegăite, produse ce aveau greutatea netă sub cea inscripționată sau afișată la locul de vânzare, produse expirate sau care erau făcute din materii prime cu data durabilității minimale depășite și o sumedenie de alte nereguli. 

Sfaturi pentru consumatori 

l La cumpărarea produselor de patiserie, a gogoșilor și a covrigilor, acordați o atenție deosebită aspectului exterior al produsului pentru a vă forma o primă apreciere asupra gradului de prospețime a acestuia; 

I Nu achiziționați produse cu miros sau / și culoare modificate, cu pete de mucegai, cu aspect de vechi; 

I Urmăriți modul de etichetare a produselor de patiserie și nu cumpărați produse preambalate și neetichetate; 

I Refuzați să cumpărați produse de patiserie-cofetărie pentru care aveți îndoieli privind gradul de prospețime, calitatea și modul de informare prin etichetare; 

I Refuzați să cumpărați produse de patiserie preambalate pe care nu este înscrisă data durabilității minimale / data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depășită; 

I La cumpărarea produselor, solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea / siguranța unui produs; 

I Nu cumpărați produse din locuri neautorizate - comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 19 Septembrie 2012
Stire din Social : RAJA/ Tomis 3, fără apă rece
Pagina a fost generata in 1.361 secunde