COZI INTERMINABILE LA FRONTIERELE ROMÂNIEI: Autoritățile fac spectacol de incompetență!

192
COZI INTERMINABILE LA FRONTIERELE ROMÂNIEI: Autoritățile fac spectacol de incompetență! - coada-la-vama-giurgiu-1-iunie-20-1685628054.jpg
Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT) a transmis vineri un comunicat, prin care atrage atenția autorităților române, că turiștii români sunt nevoiți să stea ore interminabile la cozi în punctele de trecere a frontierei și cer soluții imediate în fața blocajelor de la ieșirea din țară, nu avertismente inutile, spuns reprezentanții asociației de turism.

“Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT) sesizează situația alarmantă de la frontierele țării, unde turiștii și călătorii se confruntă cu cozi de ore în șir, blocându-se în drumul lor spre destinații de vacanță dar și la revenirea în țară. Este inacceptabil ca în România anului 2023 să se perpetueze astfel de probleme.

De-a lungul ultimilor ani, am fost martorii multor situații care evidențiază durata de așteptare de ore în șir la punctele de frontieră ale României. Suntem nevoiți, de multe ori, să stăm la granița română, așteptând să părăsim țara noastră în 4-5-6 ore. Este o situație absolut incredibilă, care nu ar trebui să mai aibă loc într-o țară europeană în plin secol al XXI-lea.

ANAT a semnalat de nenumărate ori autorităților această problemă, însă situația se repetă în mod constant. Vama Giurgiu, ca exemplu, dar și alte puncte de trecere a frontierei, sunt într-o stare jalnică: clădiri degradate, lipsa toaletelor și a apei curente, oameni părăsiți în iarba de lângă punctele de control. Aceste deficiențe ar trebui să fie inacceptabile într-o țară care se mândrește cu turismul său și care se dorește o țară a ospitalități”, a transmis Traian Bădulescu, purtător de cuvânt ANAT.

Asociația din turism subliniază, totodată importanța serviciilor de frontieră, care ar trebui, “să fie rapide, eficiente și prietenoase pentru turiști și călători, fie că aceștia intră sau ies din țară”, mai spune purtătorul de cuvânt al ANAT. De asemenea, solicită autorităților responsabile să ia măsuri urgente pentru îmbunătățirea procesului de control și facilitarea fluxului de persoane la frontierele României.

“Este necesară o investiție imediată în infrastructură și dotări adecvate, astfel încât să nu mai fim nevoiți să trăim astfel de umilințe”, a transmis consultantul în turism.

El mai spune că Ministerul Afacerilor Externe din România (MAE) a emis cu doar două zile în urmă o atenționare de călătorie, avertizând asupra aglomerației de la frontiere. “Cu toate acestea, avertismentele nu sunt soluția! ANAT solicită Ministerului Afacerilor Externe să treacă de la avertismente la acțiuni concrete și să ofere soluții viabile pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă călătorii.

ANAT solicită autorităților române să-și asume responsabilitatea și să colaboreze cu toate părțile implicate pentru a identifica soluții durabile. Este esențial ca toate instituțiile implicate, precum Ministerul Transporturilor, Ministerul Afacerilor Externe, Autoritatea Vamală și alte entități relevante, să lucreze împreună pentru a implementa măsuri care să asigure fluiditatea și eficiența procesului de trecere a frontierei”, reiese din documentul ANAT.

În plus, ANAT solicită un dialog deschis și transparent între autorități și industria turismului, pentru a înțelege nevoile și provocările cu care se confruntă agențiile de turism și turiștii. Doar prin colaborare și comunicare eficientă putem găsi soluții adecvate și durabile pentru problemele cu care ne confruntăm în prezent.
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4935 secunde