Cum funcţionează portofelul digital lansat de UE şi când va fi aplicat și în România

289
Cum funcţionează portofelul digital lansat de UE şi când va fi aplicat și în România - portofelul-digital-1719741215.jpg

Articole de la același autor

După ce în aprilie Parlamentul European a aprobat un proiect care își propune să simplifice accesul la servicii publice și private, Uniunea Europeană se pregătește să lanseze portofelul digital, cu ajutorul căruia cetățenii vor putea să își confirme identitatea mult mai simplu, direct cu ajutorul telefonului mobil.


În contextul în care la noi digitalizarea rămâne un concept teoretic şi în care cei mai mulţi români nu au încredere în această aplicație sau nu știu de ea, europarlamentarul Alin Mituța explică faptul că portofelul digital nu este obligatoriu în UE. Deşi apreciază introducerea acestuia ca „un avans major pentru noi ca societate”, el a precizat că rămâne la alegerea cetăţenilor europeni dacă vor sau nu să folosească portofelul digital.


„E absolut o opțiune. Va exista în continuare posibilitatea să mergi la ghișeu, dacă te simți mai confortabil cu a merge la ghișeu și a sta la coadă, e în continuare posibil lucrul ăsta, dar pentru cei care vor să aibă o viață mai ușoară și au încredere în această tehnologie vor avea această posibilitate să acceseze toate serviciile publice ale statului direct pe telefon.


Și cred că e un avans major pentru noi ca societate, pentru că, practic, vom elimina cozile la ghișee”, a declarat Alin Mituța la Antena 3 CNN.


Portofelul digital funcţionează la fel ca aplicațiile de carduri digitale bancare sau de carduri digitale de fidelizare la anumiți comercianți instalate pe telefon, adică permit legitimarea corectă a utilizatorilor în relația cu autoritățile și nu numai doar cu telefonul.


În România, portofelul digital ar putea fi disponibil cel mai devreme în anul 2026 şi folosirea lui nu va fi obligatorie.
„E un lucru care ne bântuie în România de foarte mult timp: cozile interminabile, poate și tratamentul cu care suntem primiți la ghișee. Or, acum lucrurile vor fi simple. Vom putea să accesăm orice fel de document direct, de la distanță, pe telefon”, a mai spus europarlamentarul.


Sistemul se bazează pe crearea unui cont de utilizator conectat la documentele oficiale şi poate fi folosit în diverse situaţii: solicitarea unui certificat de naștere, a certificatelor medicale sau cererea de schimbare a adresei, deschiderea unui cont bancar, depunerea declarațiilor fiscale, înscrierea la facultate, stocarea unei rețete medicale care să poată fi folosită oriunde în Europa, rezervarea și cazarea la un hotel etc.


Portofelul digital va fi emis, utilizat și revocat gratuit. Tranzacțiile din portofelul digital vor fi disponibile atât online, cât și offline, iar cetățenii vor putea controla informațiile pe care le partajează. Obiectivul UE este ca, până în 2030, cel puțin 80% dintre europeni să folosească identitatea digitală pentru serviciile publice esențiale.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.2399 secunde