Cum îți poți schimba furnizorul de energie

2614
Cum îți poți schimba furnizorul de energie - cumpotisaschimbifurnizorul-1414075631.jpg

Articole de la același autor

Aproape jumătate din veniturile românilor se duc pe plata facturilor la utilități. Lumina, apa, telefonul, toate micșorează semnificativ bugetul unei familii, așa că orice mică economie este binevenită. De multe ori, acest lucru poate însemna chiar

și schimbare furnizorului de utilități.

Autoritatea Națională de Regle-mentare în domeniul Energiei a aprobat, săptămâna aceasta, un ordin legat de procedura de schimbare a furnizorului de electricitate, care prevede, printre altele, posibilitatea înlocuirii firmei de furnizare în orice zi calendaristică, scurtarea procedurii și eliminarea condiției privind plata facturii.

"Am sesizat în factura la curent electric o sumedenie de taxe suplimentare. Nu este vorba de sume mari, dar adunate, cresc valoarea facturii. Și nu înțeleg de ce trebuie să plătesc în fiecare lună tot felul de astfel de taxe. De aceea, am început să mă interesez să renunț la contractul cu actualul furnizor de curent electric și să negociez cu o altă firmă. Un cunoscut de-al meu a făcut acest lucru, a negociat cu o firmă din Constanța și acum plătește cu aproape un sfert mai puțin!", ne-a spus Marian Ivan, din Constanța.

Noul ordin al ANRE vine în întâmpinarea celor care vor să își schimbe furnizorul de energie, mai ales că, în ultima perioadă, au apărut numeroase astfel de firme.

"Documentul reprezintă o îmbunătățire a procedurii privind schimbarea fur-nizorului de energie electrică aprobată prin Ordinul ANRE nr. 88/2009, cu modificările și completările ulterioare și a fost elaborat în scopul armonizării regulilor de schimbare a furnizorului aplicate în România cu legislația Uniunii Europene", explică reprezentanții ANRE.

Fără taxe suplimentare!

Printre modificările aduse în favoarea consumatorilor prin acest ordin, sunt eliminarea posibilității suspendării procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică, ca urmare a neachitării facturilor de energie electrică, precum și prevederea explicită a faptului că procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife legate de parcurgerea etapelor specifice.

Atenție, subvenția la gaze va fi eliminată!

Comitetul de Reglementare al ANRE a mai aprobat, miercuri, alte două ordine, privind modalitățile de informare a clienților finali de către furnizorii de gaze naturale cu privire la condițiile comerciale de furnizare a gazelor naturale, respectiv de stabilire a unor măsuri privind furnizarea gazelor naturale la clienții non-casnici în perspectiva eliminării prețurilor finale reglementate.

În cazul în care consumatorul dorește schimbarea furnizorului actual, el trebuie să aleagă un furnizor licențiat. Lista furnizorilor licențiați o găsiți pe site-ul ANRE. Ulterior, sunteți obligați să notificați în scris furnizorul actual că renunțați la el, termenul fiind de minimum 21 de zile înainte de data rezilierii. Contractul de distribuție încheiat cu furnizorul actual încetează la data intrării în vigoare a contractului cu noul furnizor și este înlocuit de acesta, astfel încât să se asigure continuitatea serviciilor de distribuție. Pentru schimbarea furnizo-rului de energie electrică, nu se percepe nicio sumă de bani. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4945 secunde