Cum ne păcălesc producătorii de apă minerală și de izvor

1203
1
Cum ne păcălesc producătorii de apă minerală și de izvor - apaopc-1377276144.jpg

Articole de la același autor

În plină perioadă caniculară, când consumul de apă îmbuteliată a crescut considerabil, comisarii Protecției Consumatorilor au luat la puricat agenții economici care vând ape minerale naturale, inclusiv ape de izvor. Controlul, realizat la nivel național de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, a vizat respectarea prevederilor legale referitoare la modul de comercializare, etichetare, prezentare și publicitate a apei îmbuteliate. 

În total, au fost controlați 845 de operatori economici, din care 31 de producători, 104 distribuitori, 668 de magazine și 42 de stații de distribuție carburanți. Comisarii au constatat abateri la mai bine de jumătate din aceștia, cantitatea totală de produse verificată ajungând la 7.880.000 de litri de apă minerală naturală și apă de izvor. Aproape un milion de litri nu respectau prevederile legale în vigoare privind protecția consumatorilor. 

Retrasă de la vânzare

Reprezentanții ANPC au dispus oprirea definitivă și retragerea de la comercializare a 2.052 de litri de apă minerală naturală și de izvor, în valoare de 5.258 de lei, care erau depozitați în condiții improprii, la o temperatură peste cea impusă de producători și sub acțiunea directă a razelor solare, sau care prezentau data durabilității minimale depășită. De asemenea, a fost oprită temporar de la comercializare o cantitate de 830.000 de litri de apă minerală naturală și apă de izvor, în valoare de 759.367 de lei, până la remedierea neconformităților constatate.

Comisarii au aplicat 486 de sancțiuni contravenționale constând în 202 avertismente și 284 de amenzi însumând 820.000 de lei, pentru încălcarea reglementărilor privind protecția consumatorilor. 

"Atrag atenția consumatorilor ca în această perioadă a anului să fie atenți la condițiile de depozitare pentru apa pentru consum pe care o achiziționează, precum și la înscrisurile de pe etichetă. De asemenea, țin să atrag atenția comercianților că orice tentative de înșelare a consumatorilor în ceea ce privește înscrisurile incorecte, inexacte sau de natură să creeze confuzii cu apele minerale naturale sau a diferenței parametrilor între ceea ce se declară și ceea ce se determină vor fi aspru pedepsite", a precizat președintele ANPC, Bogdan Cristian Nica.

De șapte ori mai puțin magneziu și de două ori mai puțin calciu

Mai grav este că, pe lângă nerespectarea condițiilor de depozitare, comisarii Protecției Consumatorilor au descoperit că unii parametri fizico-chimici erau neconformi cu cei declarați pe etichete. Mai precis, în urma analizelor de laborator efectuate de Larex, pe un eșantion de apă minerală naturală, au rezultat valori diferite față de cele declarate pentru unii dintre constituenții ca-racteristici menționați în com-poziția chimică înscrisă pe etichetă. Astfel, în loc de 126,4 mg de calciu la un litru, în apă erau doar 69 mg la litru. Magneziu era de aproape șapte ori mai puțin decât ceea ce indica eticheta, clorurile erau la jumătate, la fel ca și hidrogencarbonatul.

Comentează știrea

Hannibal
24 august 2013
Vrajeala nationala

Pe aceasta cale,ii transmit presedintelui ANPC, cateva masuri ce ar trebui luate, pentru eficientizarea activitatii institutiei, pe care -temporar- o conduce: -modificarea legislatiei penale, de asa maniera incat,atentarea la sanatatea consumatorului sa fie asimilata cu crima,iar anii dati de judecatori pentru infractiuni, sa se adune si nicidecum sa se ia in considerare,cuantumul sanctiunii cea mai mare(o aberatie,in opinia cetatenilor); -judecatorii,notarii,avocatii,politistii(cei care aplica LEGEA) ,in caz de abateri, sa primeasca sanctiuni duble, decat celelalte persoane(la fel si recidivistii); -comisarii ANPC,sa poata inchide definitiv afacerile acestor "speculanti ai mortii" si sa le confiste averile mobiliare si imobiliare.

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 24 August 2013
Stire din Social : Cum va fi vremea astăzi, la Constanța
Pagina a fost generata in 1.9313 secunde