Cum pot fi protejate pădurile de tăierile ilegale

202
1
Cum pot fi protejate pădurile de tăierile ilegale - cumpotfiprotejatepadurile-1410459819.jpg

Articole de la același autor

Sistemul informatic de control pentru prevenirea tăierilor ilegale de păduri va fi testat, din 21 septembrie, în toată țara. Anunțul a fost făcut de ministrul delegat pentru Ape și Păduri, Doina Pană, care a spus că populația nu va fi afectată în exploatarea lemnului pentru uz casnic. 


Potrivit ministrului Doina Pană, în urma testării sistemului de control, cunoscut sub numele de "Radarul pădurilor", în nouă județe din țară (Alba, Argeș, Bihor, Caraș-Severin, Covasna, Sibiu, Suceava, Vâlcea și Vrancea), au fost făcute unele modificări de natură tehnică, pentru clarificarea unor as-pecte, printr-o hotărâre de Guvern. Astfel, a crescut cantitatea de lemn care poate fi transportată de cetățeni cu atelajele, pentru uz casnic, de la un metru cub la trei metri cubi pe transport. În această situație, cel care transportă nu trebuie să acceseze sistemul informatic, ci primește aviz de la lucrătorul silvic. Doina Pană a mai spus că softul a fost perfecționat și permite efectuarea de controale fără a fi oprite mașinile care transportă lemn, prin verificarea numărului de înmatriculare, pentru a vedea dacă există un aviz valabil care însoțește transportul. Sistemul va fi testat în toată țara de la sfârșitul săptămânii viitoare, după cum a fost dispus, printr-un ordin de ministru, și implementat obligatoriu din 8 octombrie. Guvernul a adoptat, în 4 iunie, HG nr. 470/2014 pentru aprobarea Normelor referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare a mate-rialelor lemnoase și al instala-țiilor de prelucrat lemn rotund, precum și a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului  European și al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligațiilor ce revin operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn. 


Se confiscă lemnul! 
Hotărârea prevede înscrierea în sistemul informatic SUMAL a datelor fiecărui transport de lemn, urmărit astfel, în timp real până la beneficiarul final. Sistemul eli-berează un cod unic care trebuie înscris în avizul de însoțire. La un eventual control, dacă nu este prezentat avizul de însoțire cu cod unic, masa lemnoasă transportată se confiscă. Chiar dacă transportul nu este verificat, în momentul pre-dării mărfii la depozit, beneficiarul trebuie să acceseze de asemenea sistemul pentru a se verifica dacă transportul prezintă un aviz valabil și nu cumpără lemn provenit din tăieri ilegale. Ministrul Doina Pană declara, în luna iulie, că implementarea acestei HG va fi un pas extrem de important în combaterea tăierilor ilegale, apreciind că, în prezent, doar 5 la sută din furturile de lemn se fac fără acte, în timp ce, în majoritatea cazurilor, se fac mai multe transporturi de lemn cu același aviz de însoțire. Pentru implementarea HG, va trebui ca toți agenții economici să-și echipeze mijloacele de transport cu smartphone-uri, pe care va fi instalat gratuit sistemul infor-matic. Pană a mai spus că agenții economici au informat-o că pe fiecare îl costă 150 de euro imple-mentarea sistemului, adică atât cât costă un arbore la maturitate tăiat ilegal. Potrivit ministrului, acest sistem seamănă cu sistemul radar care împiedică polițistul să "se preteze la o înțelegere", pentru că rămâne înregistrată viteza cu care circula șoferul oprit. 


Comentează știrea

Karen Millen outlet online
20 septembrie 2014
Karen Millen outlet online

[url=http://www.karenmillensoutletuk.co.uk/]Karen Millen outlet[/url][url=http://www.karenmillensoutletuk.co.uk/]Karen Millen outlet UK[/url][url=http://www.karenmillensoutletuk.co.uk/]Karen Millen outlet online[/url][url=http://www.karenmillensoutletuk.co.uk/]http://www.karenmillensoutletuk.co.uk/[/url][url=http://www.mulberryoutletyork2014.co.uk/]Mulberry outlet[/url][url=http://www.mulberryoutletyork2014.co.uk/]Mulberry outlet york[/url][url=http://www.mulberryoutletyork2014.co.uk/]Mulberry outlet UK[/url][url=http://www.mulberryoutletyork2014.co.uk/]Mulberry outlet online[/url] Karen Millen outlet online http://www.karenmillensoutletuk.co.uk/

Articole pe aceeași temă

Marţi, 10 Septembrie 2013
Stire din Social : Cât ne costă lemnele de foc anul acesta
Miercuri, 13 Februarie 2013
Stire din Eveniment : Fura lemn pentru a se încălzi
Pagina a fost generata in 0.5002 secunde