Cum se poate adopta un copil după noua lege

6822
16
Cum se poate adopta un copil după noua lege - adoptii-1322515439.jpg

61 de copii au fost adoptați anul acesta  în județul Constanța. Centrele sunt însă pline de micuți care așteaptă să fie luați acasă
de familii iubitoare, care să le ofere o viață frumoasă.

Noua Lege a Adopțiilor, votată deja în Parlament, modifică multe din normele care făceau, până acum, aproape imposibilă adoptarea unui copil. Pruncii abandonați în maternitate sau duși de părinți ori rude la centrele de plasament vor putea fi declarați adoptabili dacă timp de un an de zile nu se interesează nimeni de soarta lor. Familiile nu vor mai trebui să dovedească un domiciliu stabil, ci doar o reședință unde locuiesc continuu de cel puțin un an. La rândul lor, cetățenii străini care trăiesc permanent în România vor avea dreptul să adopte un copil.

Reședință, în loc de domiciliu
În 2011, 107 familii constănțene au primit acordul, în urma anchetelor sociale, de a lua un copil acasă. Alte trei au fost respinse. Noua lege va ușura procedurile de atestare a familiilor și va grăbi adoptarea unui copil. "Dacă înainte criteriul după care o familie putea fi atestată ca adoptoare era domiciliul, acum însă se ia în considerare și reședința obișnuită, dar familia trebuie să facă dovada că a trăit la adresa respectivă cel puțin un an fără întrerupere", a declarat, pentru "Cuget Liber", purtătorul de cuvânt al Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, Roxana Onea.

Liber la adopții pentru cetățenii străini
Interesant este că cetățenii Uniunii Europene vor putea și ei să înfieze destul de ușor copii români. "Apar în ecuație și cetă-țenii străini. A fost introdusă prevederea prin care cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene care au obținut drept de ședere perma-nentă în România pot adopta copii români. Practic, eu, cetățean spaniol, am obținut dreptul de ședere permanentă și pot să vin să fac cerere de adopție", a explicat reprezentantul instituției.

Mai greu pentru românii din străinătate
Totuși, actul legislativ pune oarece piedici românilor care lucrează în străinătate. "Sunt defavorizate persoanele de cetățenie română care muncesc peste hotare. Conform noii legi, acestea pot fi atestate numai după o anchetă socială în țara respectivă și trebuie să facă și dovada locului de muncă permanent", a mai adăugat Roxana Onea.

Procedură prelungită
Dincolo de relaxarea condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească familiile, un aspect pozitiv prevăzut în proaspăta lege este dublarea timpului procedurii de adopție. "Înainte, această procedură era valabilă un an, însă cu noua lege se prelungește la doi ani. Astfel, sunt șanse mai mari să se identifice o familie, iar dacă spre finalul perioadei de doi ani se găsește o astfel de familie și a fost demarat procesul de potrivire, procedura se prelungește automat", a precizat reprezentantul DGASPC.

Adoptabili după un an
Copiii pentru care s-a instituit o măsură de protecție socială, fie internarea într-un centru, fie la un asistent maternal, dacă în decurs de un an părinții nu îl vizitează sau nu se interesează de ei, pot fi declarați adoptabili. În cazul nou-născuților abandonați în ma-ternități, după identificarea părintelui, dacă acesta dă o declarație scrisă prin care spune că renunță la copil și este de acord cu adopția, bebelușul poate fi adoptat.

ADN pentru adopțiile între soți
O noutate apare și în ce privește adopțiile între soți. De exemplu, dacă unul dintre soți are un copil din afara relației de căsătorie, iar celălalt soț acceptă și mama biologică renunță la copil, acesta poate fi adoptat de familia respectivă numai după prezentarea, ca și probă la dosar, a unui test ADN.



Comentează știrea

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
IONESCU DANIELA
23 ianuarie 2012
ADOPTIE

LOCUIESC IN BUCURESTI LA ACCEASI ADRESA DE PESTE 12ANI,AM VAZUT O FETITA LA UN ASISTENT MATERNAL IN TULCEA, CARE PESTE 1 LUNA IMPLINESTE 1 AN SI M-AR INTERESA CE SE POATE FACE PENTRU A O ADOPTA, CARE SUNT PASII DE URMAT SAU DACA AM VREO SANSA TINAND CAONT CA EU STAU IN BUCURESTI IAR FETITA ESTE IN TULCEA. VA MULTUMESC

DUMITREAN LILI SI MIHAI
1 aprilie 2012
ADOPTII

NU ESTE CORECT CA NOI ROMANII CARE SUNTEM PESTE HOTARE SI VREM SA ADOPTAM COPII, SA FIM IMPIEDICATI PTR CA PROCEDURA E MAI GREOAIE. AVEM REZIDENTA STABILA DE PESTE 2 ANI DAR DIN PACATE LUCRAM CU CONTRACTE PE TIMP DETERMINATI; IN ITALIA NU SE MAI FAC DE CATIVA ANI CONTRACTE PE TIMP INDETERMINAT , CAUZA FIIND CRIZA ECONOMICA!!! ASTEPTAM UN COPIL DAR DIN TOTDEAUNA NE-AM DORIT SA ADOPTAM COPII. MENTIONEZ CA AVEM CASA PROPRIETATE PERSONALA IN ROMANIA SI CA SUNTEM UN CUPLU FOARTE UNIT. DACA STITI CARE SUNT PASII DE PARCURS VA RUGAM SA NE RASPUNDETI PE ADRESA DE E-MAIL [email protected] VA MULTUMIM ANTICIPAT!

AGAPE ANISOARA
1 mai 2012
Buna ziua,

Sunt necasatorita (divortata), am 40 de ani, am domiciliul stabil de peste 13 ani.Intrebarea mea este daca pot adopta un copil ?

dan
21 octombrie 2012
sunt d

buna ziua as vrea sa stiu si eu cum se poate adopta un copil si cat dureaza cu adoptia

mari
21 octombrie 2012
adoptie

buna ziua numele meu este mari si sunt din bucuresti si locuiesc la adresa respectiva de 20 de ani as vrea sa stiu si eu cum se procedeaza pentru adopta un copil an romania va multumesc

elena
23 octombrie 2012
cum pot adopta un copil

eu sunt romanca am incercat sa fac un copil dar din pacate nu am reusit eu fiind casatorita cu un cetatean italian avand servici, casa proprietate pot adopta un copil si cum trebuie sa fac ,va multumesc [email protected]

mihaela
27 noiembrie 2012
cum pot adopta un copil

buna ziua va rog frumos daca ma puteti ajuta sa imi trimiteti un sms la [email protected] sunt casatorita am o fetita de ani dar in orfelinatam o nepoata care are 18 ani parintii ei au murit amndoi intr_un accident de masina si nimeni din familia lor nu vrea sa stie de ea.are 5 ani in acel centru.noi suntem stabiliti in spania de mai bine de 8 ani si am vrea sa o adoptam .se poate ? cat dureaza?va multumesc

mihaela
27 noiembrie 2012
adoptie

ma scuzati fata are 16 ani

jalba ioana
2 februarie 2013
adoptia

buna ziua ma numesc ioana sunt din bucuresti si a-si vrea sa stiu cam cat dureaza o adoptie,imi doresc enorm de mult un bebe dar din pacate eu n pot face si asa ca ma-m gandit la o adoptie

lucica
18 iunie 2013
adoptie

la inceput am avut o garsoniera si nu puteam sa adopt un copil, am luat un apartament dar conditiile s-au schimbat si am lasat sa mai treaca timp, acum locuiesc in Italia si iarasi observ ca nu am drept(prioritate) sa adopt un copil , in schimb strainii pot. am mai prins o perioada cand strainii adoptau cu usurinta. voi, cei care faceti legi va intreb pentru cine le faceti????

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 26 Noiembrie 2011
Stire din Diverse : Cum creșteți pofta de mâncare a copilului?
Pagina a fost generata in 0.3095 secunde