Cum va fi salvată de la pieire o clădire veche din Peninsulă

1311
4

Articole de la același autor

După ce autoritățile locale au făcut primul pas pentru salvarea Peninsulei Constanței și au pornit reabilitarea ei, Consiliul Județean Constanța se alătură și el eforturilor și renovează una dintre cele mai vechi clădiri din zonă, pentru a o include în circuitul turistic. 


Ani de zile, pe strada Nicolae Titulescu, la nr. 32, o clădire veche și frumoasă s-a stins sub ochii noștri. A fost distrusă bucată cu bucată, de hoții de materiale de construcții, până când nu au mai rămas din ea decât zidurile. Le-ar fi luat și pe acelea, dar riscau să fie striviți de cărămizile grele. Când aproape că nu-i mai dădea nimeni nicio șansă, imobilul vechi de la începutul anilor 1900 a fost inclus de Consiliul Județean Constanța, actualul proprietar, într-un proiect cu fonduri europene și va fi refăcut complet. 


Clădirea a aparținut Arhiepiscopiei Tomisului, după care, printr-o hotărâre de Guvern, a trecut în proprietatea Consiliului Județean. A fost construită în anul 1908 și a găzduit, timp de mulți ani, un seminar teologic și apoi un centru de plasament pentru copii.
 
Începând din această vară, aici va fi înființat Centrul "Tomis", de excelență în turism și servicii. Practic, în cei peste 850 de metri pătrați construiți, pe trei nivele, vor fi birouri pentru cel puțin trei firme, spații de primire, socializare, spații expoziționale, săli de conferințe și întruniri. Însă de departe cel mai mare avantaj este reintroducerea clădirii istorice în circuitul turistic. 


Expoziții, conferințe, seminarii, birouri 
"Realizarea Centrului «Tomis» asigură premisele unei dezvoltări economico-sociale, ducând la dezvoltarea generală a zonei prin crearea unei structuri adecvate. Acesta va găzdui diferite activități, cum ar fi expoziții, conferințe, seminarii, iar spațiile disponibile vor putea fi închiriate de către cei interesați", explică Raluca Coman, managerul de proiect, din cadrul Consiliului Județean Constanța. 


Soluția propusă constă în păstrarea, repararea și reconstituirea fațadelor și o restructurare totală a elementelor din interior. "Astfel, subsolul va deveni subsol general, pentru a permite consolidarea cu piloți de incintă și subzidirea la pereții ce se păstrează. Se realizează o structură nouă din beton armat, de care se vor ancora pereții vechi. Valoarea totală a investiției este de peste 2,8 milioane de lei, fără TVA, bani ce provin din fonduri europene", a completat managerul de proiect.


Potrivit graficului, lucrările de reabilitare a clădirii ar trebui să fie gata în luna iunie, după care va fi dotată cu toate echipamen-tele și cu tot mobilierul necesar. 


Președintele Asociației Litoral - Delta Dunării, Corina Martin, a anunțat deja că ar dori să stabilească sediul asociației chiar în noul centru.


Comentează știrea

maidanezul vigilent
4 aprilie 2015
.............................

mme. perhaita, putina informatie de specialitate nu strica. o astfel de cladire nu poate fi reabilirata in felul expus in articol in mai putin de 2 ani. este adevarat ca ati mentionat doar luna si nu anul definitivarii. pana in iunie se poate construi o casa din chirpici. ma deranjeaza lipsa de profesionalism al cugetului. reabilitarea dureaza mult mai mult decat o constructie noua.

europeanu
4 aprilie 2015
reabilitare...pentru cine ?

imi dau lacrimile vazand ce omagii se aduc cjc-ului si ce osanale...cand colo ce sa vezi ? porcul betiv sta cu un picor in parnaie si pampersii pregatiti.Sa va vedem cum comentati cand nu o sa mai fie nici un hot la cjc.

mihai
5 aprilie 2015
cantece pentru surzi!

Mizerie de articol!!!

rodica
5 aprilie 2015
oferta anului, acum pentru toti!

Oferta anului, acum pentru toti! De ce veti gasi din ce in ce mai des aceasta oferta de lucru? Pentru ca noi suntem cei mai seriosi! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 22 Noiembrie 2014
Stire din Eveniment : Președinte de Consiliu Județean, decedat
Pagina a fost generata in 2.1672 secunde