Cum vor autoritățile să-i adune pe tineri de pe străzi

295
Cum vor autoritățile să-i adune pe tineri de pe străzi - poartaalbaeleviscoala254-1353601989.jpg
Posibilitățile de petrecere a timpului liber, de educație și de distracție în mediul rural sunt destul de limitate. Copiii și tinerii care vor să facă diferite activități extrașcolare, să învețe un sport sau chiar să se distreze, într-o zi de week-end, sunt nevoiți să meargă până la Constanța. Pentru a veni în sprijinul acestora, reprezentanții Zonei Metropolitane Constanța au elaborat două proiecte pentru înființarea de centre de tineret, în localitățile Poarta Albă și Mihail Kogălniceanu. Finanțarea este nerambursabilă și provine de la Uniunea Europeană. 


"Dorim să realizăm locuri unde vor putea fi organizate diferite activități, de educație, dar și de distracție. Localitățile din apropie-rea Constanței, cum ar fi Poarta Albă și Mihail Kogălniceanu, nu mai sunt rurale, ele au devenit adevărate cartiere rezidențiale, însă tinerii nu au unde să-și petreacă timpul liber sau să facă alte activități, decât în Constanța, ceea ce implică deplasarea lor și mulți bani. Centrele vor avea acest rol, de a le oferi un loc de întâlnire pentru desfășurarea unor activități cultural-artistice și educative", a explicat Adrian Crăciun, coordonatorul de strategii din cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitare Zona Metropolitană Con-stanța.

În Poarta Albă, va fi reabilitată și dotată o clădire veche, în prezent neutilizată. Centrul, cu o suprafață totală de 514,45 de metri pătrați, va cuprinde o zonă administrativă, cu punct de informare, sală de ședințe, sală pentru organizare festivități, conferințe, spectacole, scenă pentru evenimente speciale, zonă consiliere și educație - consiliere vocațională și consiliere pentru cultura antreprenorială și zonă pentru activități multifuncționale cu sală pentru activități sportive, sală de instruire și formare, bibliotecă și sală de lectură.

De asemenea, clădirea va fi dotată cu două laptopuri, stație de amplificare, două mese de tenis de masă, o masă de șah, două mese de biliard, două orgi de lumini, două imprimante, un copiator și un televizor LCD. Valoarea totală a investiției se ridică la 2.723.902,80 lei, din care 1.716.835,08 lei sunt fonduri nerambursabile.

"Un astfel de centru este foarte benefic, pentru că avem nevoie să extragem tinerii de pe stradă și să-i aducem într-un spațiu sănătos și să-i punem să socializeze unul cu celălalt, să le oferim variante de petrecere a timpului liber, dar și cursuri de pregătire profesională și consiliere", a declarat primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti.

Fosta Casă de Cultură din Kogălniceanu, reabilitată

Centrul din localitatea Mihail Kogălniceanu va fi însă mult mai mare, cu o suprafață totală de 2.893,32 de metri pătrați și va deservi peste 3.500 de tineri.

"Este vorba despre fosta Casă de Cultură din localitate, care, în prezent, este neutilizată și într-o stare avansată de degradare, necesitând intervenții majore la structura de rezistență. Clădirea își va păstra forma și arhitectura deosebită, dar va fi extinsă și cu o grădină interioară și o mică sală de sport. Ea va fi împrejmuită cu un gard nou și mărginită de o perdea verde. Valoarea totală a proiectului este de 7.394.814,16 lei, aproape 6 milioane de lei reprezentând finan-țare nerambursabilă", a explicat Ani Merlă, administrator delegat Zona metropolitană Constanța.

Centrul va fi dotat cu un copiator, șase laptopuri, două gradene cu 96 de locuri, 400 de fotolii de spectatori, două mese pentru tenis de masă și două mese de biliard.

"Așteptăm de multă vreme o instituție care să-i ajute pe tineri! Ei au nevoie de toate instrumentele educaționale necesare pentru a-și construi un viitor frumos și cred că vom putea să-i ajutăm de-acum înainte în acest sens", a declarat primarul comunei Mihail Kogălniceanu, Ancuța Belu. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 22 Noiembrie 2012
Stire din Social : Centre de tineret în mediul rural
Pagina a fost generata in 0.3159 secunde