Dacă îi iei locul, de ce nu îi iei și handicapul?

668
Conform Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, atât în parcările instituțiilor publice, cât și în cele ale marilor magazine, trebuie să existe cel puțin două locuri de parcare rezervate persoanelor cu handicap.
De regulă, aceste spații există, numai că locurile de parcare rezervate persoanelor cu deficiențe sunt ocupate neregulamentar.
Această faptă se sancționează, conform legii, cu amendă cuprinsă între 200 și 1.000 de lei, dar o astfel de sancțiune nu a fost aplicată de aproape doi ani. Autoritatea competentă să sancționeze încălcarea acestei legi este Poliția Rutieră.

În conformitate cu articolul 62 al Legii 448/2006, spațiile de parcare, străzile și drumurile publice trebuie să fie adaptate pentru a permite accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap.
În toate spațiile publice trebuie să fie amenajate cel puțin două locuri de parcare semnalizate corespunzător, iar parcarea pe acele locuri este gratuită pentru persoanele care dețin un card care să dovedească faptul că au un handicap.
Potrivit articolului 65 din lege, cardurile pot fi eliberate de către administrația locală.

Pictograma specifică, la vedere
De-a lungul timpului, însă, au fost semnalate tot feluri de abuzuri și de încercări de a ocoli legea, după cum ne-a spus Iustina Iordache, Inspector Coordonator în cadrul Compartimentului Județean Constanța al Inspecției Sociale din cadrul Ministerului Muncii, Familiei și Egalității de Șanse.
"Am întâlnit cazuri în care persoanele cu handicap, deși aveau aplicată pe mașină pictograma potrivită pentru a le semnala celorlalți că au un anumit handicap, au avut probleme cu Poliția sau le-au fost ridicate mașinile. Este inacceptabil așa ceva, cu atât mai mult cu cât legea spune clar că, atât persoanele cu handicap, vizibil sau nu, cât și asistentul lor personal au dreptul de a parca pe locurile rezervate pentru ei. Ar trebui să fie sancționate în primul rând persoanele care încalcă legea, nu cele pe care Poliția le suspectează inutil", a declarat, pentru Cuget Liber, Iustina Iordache.

Oficial, de doi ani totul merge bine
Până acum, deși s-a încercat în multe rânduri să se constituie echipe de intervenție, speciale pentru astfel de cazuri, au intervenit probleme mai importante pentru Poliția Rutieră, după cum ne-a spus și inspectorul coordonator al Inspecției Sociale pentru județul Constanța, Iustina Iordache. Așa se explică și faptul că, deși constănțenii au putut observa, în nenumărate rânduri, mașini parcate neregulamentar pe spațiile din cadrul parcărilor marilor magazine, de aproape doi ani, în județ nu a mai fost aplicată nicio amendă pentru această contravenție.

Poliția Rutieră spune că nu-i de nasul ei
Cu toate că Legea 448/2006 menționează, în articolul 100, alineatul 3, că atât constatarea contravenției, cât și aplicarea amenzii contravenționale se fac de către agenții pe circulație, Poliția Rutieră se disculpă și aruncă responsabilitatea pe umerii firmelor de pază angajate de către marile magazine, afirmând că nu de ei depinde pedepsirea vinovaților. "Poliția Rutieră nu se ocupă de sancționarea celor care parchează unde nu au voie, de asta se ocupă firmele de pază ale respectivelor centre comerciale. Noi ne ocupăm doar de sancționarea celor care parchează necorespunzător pe carosabil, nu și de parcările magazinelor, care sunt private", ne-a spus subinspectorul Marius Ghiță, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Poliție Rutieră Constanța.
Fiecare are dreptul să se scuze, dar, în conformitate cu Legea 213/1998 privind proprietatea publică, din domeniul public fac parte toate bunurile cu uz sau interes public, chiar dacă acestea sunt închiriate pentru uz de interes public de către persoane fizice sau juridice. Astfel, și parcările hypermar-keturilor fac parte din domeniul public, întrucât este permis accesul tuturor persoanelor.
Iustina Iordache afirmă că, atâta timp cât spațiile sunt publice, legea se poate aplica fără nicio problemă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.2124 secunde