De ce ar putea fi oprită Centrala de la Cernavodă

351
De ce ar putea fi oprită Centrala de la Cernavodă - nuclearelectrica-1316119925.jpg
Dacă debitul Dunării va continua să scadă, centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă ar putea fi oprită. Nivelul fluviului a scăzut semnificativ în ultima perioadă, determinând scăderea apei în bazinul de aspirații al apei de răcire necesară funcționării Unităților 1 și 2 de la CNE Cerna-vodă.

În prezent, potrivit SN Nu-clearelectrica S.A, "nivelul apei din bazinul de aspirație este de 3 mdMB față de nivelul mediu de 4,5-5 mdMB, iar prognoza hidrologică realizată de Institutul Național de Hidrologie indică scăderea în continuare a nivelului apei Dunării".

În astfel de condiții, S.N. Nu-clearelectrica S.A. monitorizează cu atenție evoluția nivelului fluviului Dunărea și în funcție de valorile din bazinul de aspirație, se poate lua decizia opririi unei unități, atunci când nivelul ajunge la 2,50 mdMB și oprirea celei de-a doua unități, atunci când nivelul ajunge la 2,35 mdMB.

Conducerea centralei susține că, în cazul opririi uneia sau ambelor unități, există totuși suficientă apă în bazinul de aspirație încât să se poată asigura răcirea reactoarelor. Pentru acestea se utilizează pompe speciale cu înălțimea de aspirație mult mai joasă, în jur de 1,4 mdMB.

În prezent, CNE Cernavodă funcționează la parametri normali, asigurându-se debitul de apă de răcire necesar. Situația actuală este comparabilă cu cea din anul 2003, când în mod conservativ a fost oprită Unitatea 1 - CNE Cerna-vodă, fără evenimente negative din punct de vedere al securității nucleare. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5443 secunde